12 Kasım 2001 22:00

Avrupa geleceği çalıyor

Moritanya Balıkçılar Birliği'nin lokali olan ağaç kulübede, duvarlar birliğe üye balıkçıların fotoğraflarıyla dolu. Fotoğraflardaki yüzlerin büyük çoğunluğu genç.

Paylaş
Avrupa geleceği çalıyorKim WillsherMuhammed Vall balığa gitmişti. Yapmayı bildiği ve 11 yaşından bu yana yaptığı tek şeydi bu. Muşambalarını çekti, üç genç balıkçıyla birlikte harap görünen motorlu kanosuna bindi ve Batı Afrika'daki Moritanya'nın zengin denizine açıldı. Fakat, 17 yaşındaki Muhammed bu olağandışı sabahın ardından bir daha geri dönmedi.En büyük balıkçı limanı Nouadibhou'da hava kasvetli ve balıkçılar gözlerini ağaç kanolarına dikmişler, aylak aylak ağlarını sarıyorlar. Biri "Bir kaza olmuş" diyor; "Dün dört genç açıldı, ama tekneleri alabora oldu. Üçünü bir başka teknedekiler kurtardı, fakat biri kayboldu. Bildiğimiz sadece bu".Moritanyalı balıkçılar, öfkeli konuşuyor ve "yabancı güçler"in geçimlerini ve yaşamlarını tehlikeye soktuğunu söylüyor. Ağustos ayında Avrupa Birliği (AB) ile Moritanya arasında imzalanan balıkçılık anlaşması uyarınca, 250 Avrupalı teknenin beş yıl boyunca bu sularda avlanmasına izin verildi.

Balık azalıyorBu anlaşmada iki tarafın da çıkarı olduğu söyleniyordu. Moritanya hükümeti, Avrupa'ya olan borçlarını ödemek için almak istediği yeni borçları, böyle sağlayabilecekti. Avrupa da balık istiyordu. Fakat bilim adamları, Batı Afrika'nın balık stoklarının yabancı balıkçı filolarınca ciddi biçimde tehdit edildiğini düşünüyor. Dünya Doğa Vakfı, Moritanya'daki balıkçılığın uzun süre aynı düzeyde korunamayacağını söylüyor.Yerel balıkçılar da, yabancı teknelerin gelmesiyle ekmeklerinin yarı yarıya küçüldüğünü dile getirip, artık balık avlayabilmek için daha uzaklara açılmak ve hayatlarını riske atmak zorunda kaldıklarını anlatıyorlar. Ancak, onların küçük teknelerinin büyük balıkçı gemileri ile başetme şansı yok; üstelik büyük teknelerin yarattığı dalgalar bile onların teknelerini alabora etmeye yetiyor.

İnsan ve doğa için yıkım20 bin balıkçının üye olduğu Ulusal Balıkçılar Birliği Başkanı Ahmed Old Abeid, Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın insanlar ve doğa için bir felaket olduğunu söylüyor: "Bu anlaşma, avladıkları balıklar azalan balıkçılar ve sularımızdaki balıkların geleceği için büyük bir yıkım. En azından yabancı gemilerin balıkları bizim topraklarımıza indirmesi ve ulusal balıkçılık endüstrimizin geliştirilmesi sağlanmalıydı. Balıklar bizim sularımızda avlanıyor, bizim balıkçılarımız hayatını kaybediyor ve biz hiçbir şey kazanmıyoruz". Balıkçılar Birliği'nin lokali olarak geçen ağaç kulübede, duvarlar the üye balıkçıların fotoğraflarıyla dolu. Çoğu genç yaşta çekilmiş fotoğraflar. Bazıları diğerlerinden ayrılmış ve üzerlerinde "decede (öldü)" yazıyor. 300'e yakın balıkçı, geçen yıl hayatını kaybetmiş. Üstelik bu rakamın içine komşu Senegal'in aynı bölgede avlanan balıkçıları dahil değil. 8 kanosu olan Baye Gueye, "Kıyıda avlanmaları yasak olan büyük balıkçı tekneleri, küçük balıkçı kanolarını sıkıştırıyor ve batmalarına neden oluyor. Bu hemen her gece yaşanıyor. Sadece Avrupalılar da değil, Koreliler, Çinliler, Ruslar..." diyor.Avrupa Birliği ve Moritanya hükümeti, yeni anlaşmanın balık stoklarını tehdit ettiğini reddediyorlar. York Üniversitesi'nde deniz kaynakları uzmanı olan Dr. Callum Robers ise aynı fikirde değil: "Yabancı balıkçılar, Afrika sularında taraklı ağlarla avlanıyro ve balık kaynaklarını yok ediyor. Bu bir skandal. Bu uluslararası korsanlık. Avrupa Birliği, sorunu her yere ihraç ediyor ve insanların geleceğini çalıyor".
ÖNCEKİ HABER

Meral: 'Emperyalist işgal var'

SONRAKİ HABER

Kuzey İttifakı Kabil'i aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...