12 Kasım 2001 22:00

Meral: 'Emperyalist işgal var'

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Türkiye'yi dün silahlarıyla işgal edemeyen emperyalist güçlerin, bugün ekonomik bir işgal gerçekleştirdiklerini belirterek, ülkeyi hükümetin değil, IMF'nin yönettiğini söyledi.

Paylaş
Meral: 'Emperyalist işgal var'Hükümet ortağı parti liderlerinin, IMF'nin isteği doğrultusunda "tasarruf tedbirleri" adı altında işçi ve emekçilere yönelik saldırı kararları için toplandıkları saatte basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, ülkeyi emperyalistlere teslim eden hükümeti sert bir dille eleştirdi. Hükümetin alacağı kararı uygulamaya ömrünün yetmeyeceğini ifade eden Meral, "Belli ki iş farklı boyutlara gidiyor. Bu işin şakası yok" dedi.Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Türk-İş'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında oldukça sert bir üslupla hükümeti ve IMF uygulamalarını eleştirdi. Hükümetin ülkeyi kendisinin yönettiğini söylediğini, ancak ülkenin ekonomi politikasını IMF ve Dünya Bankası'nın belirlediğini, onur kırıcı da olsa söylemek gerektiğini kaydeden Meral, "Eskiden dışarıdan müdahale biçimindeydi. Ancak, DB temsilcisi Kemal Derviş'in önce Hazine Müsteşarı olarak gönderilmesi, ardından da devlet bakanlığına terfi etmesiyle, IMF ve DB fiilen hükümetin içine girmiş ve daha da etkili olmaya başlamıştır" dedi."Türkiye, IMF'nin ekonomik işgali altındadır" diyen Meral, 24 Ocak ve 5 Nisan kararlarının da IMF'nin talimatıyla alındığını hatırlattı. Şikayetlerinin hepsinin IMF ve güdümündeki hükümetlerin eseri olduğunun altını çizen Meral, "1919'da Türkiye'yi silahıyla işgal edemeyen emperyalist güçler, bugün ekonomik bir işgal gerçekleştirmişlerdir" diye konuştu. "Bu politikalarınızla, ülkeyi emperyalist işgalden kurtaranların, bağımsızlığımızı ve ulusal egemenliği sağlayanların, demokrasiyi kuranların ruhunu şâd edemezsiniz" diyen Meral, "IMF'ye, DB'na boyun eğmek yerine, onurunuzu koruyun, yiğitçe halkımızın karşısına çıkın" dedi.

'Kaynak var'Hükümetin hatalarını kabul ederek, halktan özür dilemesini, gerçekleri anlatmasını, onurlu bir dış politika izlemesini isteyen Meral, alternatif kaynakları da şöyle sıraladı, "Siyasi partilere yardımı kaldırın. Milletvekili lojmanlarını satın, makam aracı saltanatına son verin. Milletvekili ve bakan sayısını azaltın. İş yapmadan devlete yük olan partizanınız ve yakınınızın yükünden devleti kurtarın, belirli kesimlere sağlanan imtiyazları ve indirimleri kaldırın. Hortumcu, soyguncu ve banka batıranlardan hesap sorup, mallarına el koyun. Özelleştirme adı altında kârlı işletmeleri peşkeş çekmeyin." Banka batırıp, vergi vermeyen, SSK'ya olan prim borçlarını ödemeyen, kriz bahanesiyle devletten aldığı kredilerin üstüne yatan, Doğu ve Güneydoğu'da en ufak yatırım yapmayan sermaye kesiminin, şimdi de "Devleti küçültün" diye ısrar etmesine tepki gösteren Meral, bu kesimlerin, "işçileri çıkartın, işyerlerini kapatın, kaynak artırın, bunları da bize kredi olarak verin, böylece kendimizi kurtaralım" demesini eleştirdi.

Başkanlar toplanacakBaşkanlar Kurulu'nu yakın bir tarihte olağanüstü toplayarak, ülke genelinde bölgesel toplantılar düzenleyeceklerini, halktan aldıkları demokratik gücü halkın yararına kullanmayan hükümetin icraatlarını anlatacaklarını da kaydeden Meral, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında bir an önce demokratikleşmeye gidilmesini, erken seçim yapılmasını istedi.Soruları yanıtlayan Meral, İl Özel İdareleri'nin İçişleri Bakanlığına bağlı olduğunu, bu bakanlığı elinde tutan ANAP'ın kaynakları kendi yandaşlarına aktarmak ve kadrolaşmak istediğini aktararak, "Madem kadro fazla idi 80 bin işçiyi niye aldı?" diye sordu. ANAP'ın Çankırı, Yozgat, Zonguldak, Bartın gibi birçok ilde seçim öncesi Köy Hizmetleri'ne binlerce işçi aldığını kaydeden Meral, eski bakan İlker Tuncer'i kastederek, ANAP'ın Çankırı'da seçim öncesi bir gecede 2.500 işçiyi kadroya aldığını söyledi.Yol-İş'ten il teşkilatlarına gönderilen bir yazıda, "ANAP il binalarının işgal edilmesinin istendiği" yönünde bilgi geldiğinin hatırlatılması üzerine Meral, üstü kapalı olarak bunu doğladı.

Mumcu'ya fırçaÖte yandan Meral, ziyaretine gelen ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu'yu eleştiri yağmuruna tuttu. Meral, ANAP'ın yıllardır uyguladığı işçi düşmanı politikalar yüzünden yeniden yapılandırma programını inandırıcı bulmadığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Devamı gelmeli

SONRAKİ HABER

Avrupa geleceği çalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa