12 Kasım 2001 22:00

Kepenkler kapanıyor

Ekonomik krizden fazlasıyla etkilenen ve onlarca işletmenin kapısına kilit vurduğu Elazığ'da sanayi sitesindeki esnaf kepenk kapatma noktasına geldi.

Paylaş
Kepenkler kapanıyorBülent Bozkurt - Özkan ZülfikarEkonomik kriz Elazığ'da sanayi sitesini derinden etkiledi. Yaklaşık 1025 esnafın bulunduğu (oto tamircileri, marangozcular, mermerciler, demirciler vb.) sanayi sitesinde dükkânlar krizden sonra vergilerini ve vergilerden doğan gecikme zamlarını veremez duruma geldi. Borçlarından dolayı, dükkân kiralarını, elektrik ve su faturalarını bile ödeyemeyen birçok küçük esnaf kapanmayla karşı karşıya. Ekonomik kriz öncesi binlerce işçinin ekmek kapısı olan sanayi sitesinden, kriz sonrası yüzlerce işçi işten çıkartıldı. Çalışan işçiler ise asgari ücretin altında ve sigortasız çalışmak zorunda bırakılıyor. Çıraklık adı altında işçi çocuklar haftalığı 10 milyon liradan günde 12 saat boyunca çalışırken koruyucu sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyorlar.

Hepsi bizi aldatıyor!Sanayi sitesinde kamyon kasası tamirciliği yapan Mehmet Çiçek, "Şu yaşıma kadar bir dala sahip olamadım bu gidişle de sahip olamayacağım. 8 yıldır dükkânım var. 95 ve 96 yıllarında işlerimiz biraz daha iyiydi. Ama her geçen yıl eskiyi aratıyor. Eskiden 3 işçi çalıştırırdım. Şimdi bir işçi bile fazla geliyor. Mesut Yılmaz 'Yeni ekonomik program' hazırlıyormuş artık, devlet de 'fedakarlık' yapacakmış. Şimdi soruyorum. Kendisi şimdiye kadar hükümetin ortağı değil miydi? Şimdiye kadar neredeydi? Hepsi bizi aldatıyor" dedi. 28 yıldır demircilik yapan 8 çocuk babası Bünyamin Kaçaner, 7 milyon lira yevmiye aldığını, 40 milyon lira ev kirası, 10 milyon lira da yol parası verdiğini belirterek başladığı konuşmasına "Sigortam yok. Günde 12 saat çalışıyorum. Pazar günleri izinli olmama rağmen hamallık yapıyorum. Akşamları iş çıkarsa işe gidiyorum. Böyle hayat olur mu?" diyerek devam etti.

UtansınlarBaba mesleği olan sıcak demircilik işini yaptığını belirten Erdem Aslan da, eskiden işlerinin iyi olduğunu ve 3 işçi çalıştırdığını şimdi ise köylerin boşaltılmasıyla işlerinin daha da kötüye gittiğini söyledi. Birçok gün siftah yapamadan dükkanı kapattığına değinen Aslan, "Eskiden demirin kilosunu 100 bin liradan alıyordum. Şimdi ise 400-500 bin liraya hurdacılardan alıyorum. Bu işi yapan kimse kalmadı. Bizi bu hale getirenler utansın" dedi. 30 yaşında ve bir çocuk babası olan Baki Akgül de, 10 yıldır kasa tamirciliği yapıyor. Biz daha sorumuzu sormadan ev sahibinin kirayı arttıracağını söyleyerek "30 milyon ev kirası veriyorum. Şimdi ne kadar isteyecek bilmiyorum. Bir ekmek 200 bin lira. Tüp 6 milyondu şimdi 16 milyon lira oldu. Ama asgari ücretlerde bir artış yok" diyerek zamlara tepki gösterdi.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'tan ikna turları

SONRAKİ HABER

Emek Platformu eyleme çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...