12 Kasım 2001 22:00

Bilgi'ye küçük bir teşekkür

Evrensel Basım Yayın'ın TÜYAP Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, Kapital'in de çevirmeni olan Yazar Alaattin Bilgi için düzenlediği "Alaattin Bilgi'nin Emeğine Saygı" toplantısı önceki gün yapıldı.

Paylaş
Bilgi'ye küçük bir teşekkürEvrensel Basım Yayın'ın TÜYAP Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, Kapital'in de çevirmeni olan Yazar Alaattin Bilgi için düzenlediği "Alaattin Bilgi'nin Emeğine Saygı" toplantısı önceki gün yapıldı. Yayınevinin, "Kültürümüzün Çınarları" dizisi içinde bastığı "Kapital'in Aydınlığında Alaattin Bilgi" kitabının tanıtıldığı toplantıya, yıllarca Bilgi ile aynı yolda yürümüş yazar, aydın ve sanatçılar katıldı. Toplantı günü ve saatinde TÜYAP'a gelen bütün yollar, 23. Avrasya Maratonu nedeniyle araç trafiğine kapalıydı. Fakat bu, uzun yıllar Alaattin Bilgi ile yol arkadaşlığı yapmış olanları yıldırmamıştı. "Kültürümüzün Çınarları" serisinde Adnan Özyalçıner'in yayına hazırladığı "Kapital'in Aydınlığında Alaattin Bilgi" kitabının, Evrensel Basım Yayın'ın TÜYAP kataloğu için hazırladığı ufacık tanıtımında, "Çevirmen, yazarın yazarıdır denmiştir. Marx'ın Türkçe yazarı olmak çetin ve onurlu bir iştir. Alaattin Bilgi bu çetin işe bir ömür vermiş, onuru da fazlasıyla hak etmiştir" deniyordu. Ve bu onuru, Bilgi ile paylaşmak isteyen aydın, yazar ve sanatçılarımız, yürüyerek de olsa TÜYAP Salonu'na ulaştı.

'Büyük işlerin içinde...' Yollar kapalı olduğu için yürümek durumunda kalanlardan biri de, Alaattin Bilgi idi. 76 yaşındaki Bilgi'nin diğer katılımcılarla selamlaşıp, hızlı adımlarla yerine geçmesinin ardından toplantı, yarım saatlik gecikmeyle de olsa başladı. Sinema ve tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer, sunuculuğunu yaptığı toplantıyı başlatırken, "Bir yaşam ustası, düşün emekçisi, yazar ve aydın için buradayız. Kadirbilirlik; işçi sınıfı ve onun yanındaki herkes bu davranışı bilir ve uygular. Ama değerbilirliği, zamanında hayata geçirmek, istendiği gibi gerçekleşemiyor" dedi ve bir sanatçı olarak, bu yüksek davranışı nedeniyle Evrensel Basım Yayın'a teşekkür etti. Program, "Kültürümüzün Çınarları" isimli dia gösterimiyle devam etti. Bilgi'nin çevirdiği kitapların kapaklarının, bilgi ve deneyimlerini gençlere aktarmak için yurtdışı ve yurtiçinde katıldığı toplantıların, yazarı olduğu Marx'ın ev ve mezarını ziyaretinin görüntülerinin yer aldığı dialarda, Gülsen Tuncer'in deyimiyle Bilgi'nin "Büyük işlerin içinde sıradan bir halk adamı" görüntüleri de vardı. Dia gösteriminin ardından Şair-Yazar Sennur Sezer aldı sözü. Evrensel Basım Yayın tarafından basılan "Kültürümüzün Çınarları" dizi kitaplarının editörü olan Sezer, seri içinde dört kitap bastıklarını belirtti. Sennur Sezer, hiçbir ticari kaygı gözetilmeden, genç nesillere daha sağlam kaynaklar bırakabilmek için hazırlanan bu dizinin, emekçilerin katkısıyla büyüyeceğini ifade etti.

'İyi ki doğdun ve uzun yaşa'Uzun yıllar ayrı kaldığı ülkesine, uzun yıllar yurtdışında kaldıktan sonra, 1999 yılında, TÜYAP Onur Yazarı olarak gelen ve o günden beri, okurlarıyla hasret gidermek için karşısına çıkan her fırsatı değerlendiren Server Tanilli de, Alaattin Bilgi'yi yalnız bırakmamıştı. Tanilli, Alaattin Bilgi ve Kapital çevirisinin Türkiye için taşıdığı önemin büyüklüğünün tahmin edilemezliğinin, başta Kapital olmak üzere Marksizm metinlerinin 'çıkış yolu' oldukları için gözardı edilemeyeceğinden kaynaklandığına vurgu yaptığı konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "Alaattin Bilgi dostum. İyi ki doğdun ve uzun yaşa e mi."

Mücadelenin ortasındaBilgi'nin kitabını yayına hazırlayan Adnan Özyalçıner, Alaattin Bilgi'nin öğrencisi, Edebiyatçılar Derneği eski Başkanı Burhan Günel, Araştırmacı-Yazar Vecihi Timuroğlu ve Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, toplantının diğer konuşmacılarıydı. Konuşmacıların hepsi, Bilgi'nin dostuydu. Toplantı bu yüzden dostlarla sohbet havasında geçti. Burhan Günel, tanıklıklarını anlattı konuşmasında. İki yıllık dernek başkanlığı döneminde, gençler derneğe uğramazken Bilgi'nin nasıl merdivenleri tırmandığını, 75 yaşında nasıl mücadelenin tam ortasında olduğunu; çözülmenin, yozlaşmanın en ölçüsüz yaşandığı '80 sonrasında gençlerin örnek alacağı yazarlar o kadar azalmışken, Bilgi'nin nasıl dimdik ayakta durduğunu anlattı. Günel şöyle dedi hocası Alaattin Bilgi için: "Ben onu engin gönüllülüğü elden bırakmayan bilgeliği içinde gördüm."

Öğretmenler ve öğrencilerKonuşmaların ardından, ödül törenine geçildi. Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan, "Bu onun büyük emeğine verilmiş küçük bir karşılıktır" diyerek, ödülü vermesi için, edebiyatımızın ustalarından Vedat Günyol'u sahneye davet etti. Günyol'un sahneye çıkmasının ardından, Bilgi, bir öğrencisinin eşliğinde sahneye çıktı. Günyol ve Bilgi, uzun süre kucaklaştılar sahnede, Günyol öğrencisinin başarısı karşısında, Bilgi'nin 'Ağlamak yok' demesine rağmen gözyaşlarını tutamadı. Günyol, yaptığı konuşmayla, herkese duygulu ve neşeli anlar yaşattı. Alaattin Bilgi, zamanın kısıtlılığı nedeniyle kısa sürede bitirmek zorunda kaldığı konuşmasında, alçakgönüllük ve espritüelliği elden bırakmadı. Şimdiye kadar biri Edebiyatçılar Derneği, biri de Evrensel Basım Yayın'ın olmak üzere iki ödül aldığını söyleyen Bilgi, kendisini evde kalmış bir kıza benzeterek, "Benim talihim de 75 yaşından sonra açıldı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Banliyöler ilgi bekliyor

SONRAKİ HABER

IMF paketinde birleştiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...