12 Kasım 2001 22:00

Küçükarmutlu bilançosu: 7 ölü

Küçükarmutlu'ya yönelik polis operasyonunu protesto etmek amacıyla Sincan F Tipi Cezaevi'nde kendini yakan Muharrem Çetinkaya dün yaşamını yitirdi.

Paylaş
Küçükarmutlu bilançosu: 7 ölü Küçükarmutlu'ya yönelik polis operasyonunu protesto etmek amacıyla Sincan F Tipi Cezaevi'nde kendini yakan Muharrem Çetinkaya dün yaşamını yitirdi. Çetinkaya'nın ölümü ile medya destekli operasyonun bilançosu 7 ölü oldu.Ölüm oruçlarının dışarıdan sürdürüldüğü İstanbul'un Küçükarmutlu semtini Sabah gazetesi 5 Kasım günü "Burası Filistin Değil Türkiye" manşeti ile haber yaparak, bölgeye operasyon düzenlenmesini istemişti. Haberde yer verilen, "Neden polis bölgeye girmiyor. Boğaza nazır bir savaş alanı" sözlerinin kamuoyuna yansımasından birkaç saat sonra, polis semte operasyon düzenlemişti. Operasyonda 4 kişi yaşamını yitirmişti. Aynı gün Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nden Nail Çavuş ve Kandıra F Tipi Cezaevi'nden Eyüp Samur, Sincan F Tipi Cezaevi'nden Muharrem Çetinkaya kendilerini yakmıştı. Çavuş ile Samur yaşamlarını yitirirken, ağır yaralı olarak Numune Hastanesi'ne kaldırılan Çetinkaya üçüncü derece yanık teşhisi ile tedavi altına alınmıştı. Bacaklarının kesilmesi tehlikesi ile bir hafta hastanede yatan 31 yaşındaki Çetinkaya dün yaşamını yitirdi. Çetinkaya, 3 Haziran 2001 tarihinden bu yana ölüm orucundaydı. Çetinkaya'nın ölümü operasyonun bilançosu 7 ölü oldu. Çetinkaya, yapılacak otopsi sonrası memleketi Malatya'da toprağa verilecek.

'Yeni ölümler olmasın'Muammer Çetinkaya'nın yakınları dün İHD Ankara Şubesi'nde yaptıkları basın toplantısı ile, Adalet Bakanlığı'nı protesto ettiler. Çetinkaya'nın avukatı Turan Şat, müvekkilinin 5 yıldır cezaevinde bulunduğunu ve 19 Aralık Cezaevleri operasyonuyla Sincan F Tipi Cezaevi'ne getirildiğini anlattı. Şat, müvekkilininin F tipi cezaevlerindeki tecrit ve izolasyona karşı haziran ayında ölüm orucuna başladığını belirterek, cezaevlerindeki tecrit uygulamasının son bulması ile yeni ölümlerin yaşanmayacağını ifade etti. Çetinkaya'nın annesi Fatma Çetinkaya ise, "Adalet nerede, cezaevlerinde insanlar ölüyor. Adalet Bakanı'nın çocuğu yok mu? Bizim acılarımızı kimse duymuyor. Milletvekillerine sesleniyorum, hiç olmazsa tecridi kaldıracak kapılar açılsın" diye konuştu. Cezaevlerinde işkencenin son bulmasını isteyen anne Çetinkaya, yeni ölüm ve sakatlıkların engellenmesi gerektiğini kaydetti.Çetinkaya'nın kardeşi Mazlum Çetinkaya da, "Tecrit ve izolasyon ölümlerin tek nedeni. Diyalog başlatılsın, sorun çözülsün. Yeni ölümlerin engellenmesi için tutukluların taleplerinin kabul edilmesi gerekir. Talepler de insani boyutlarda" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

2 yıldır yaralar sarılamadı!

SONRAKİ HABER

Banliyöler ilgi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...