11 Kasım 2001 22:00

'Zamma hayır'

Adana Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu'ndan yapılan "sivil yolcu taşıma ücreti 500 bin, emekli 400 bin ve öğrenci 300 bin lira olacak" açıklamasının hemen ardından minibüs ücretlerine de zam yapıldığının açıklanması Adana'da şok etkisi yarattı.

Paylaş
'Zamma hayır'İnan ÜstünAdana Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu'ndan yapılan "sivil yolcu taşıma ücreti 500 bin, emekli 400 bin ve öğrenci 300 bin lira olacak" açıklamasının hemen ardından minibüs ücretlerine de zam yapıldığının açıklanması Adana'da şok etkisi yarattı. Yapılan zam oranını çok yüksek bulduklarını belirten emekçiler, "Enflasyon almış başını gidiyor. Eve götürecek bir ekmeğin hesabını yaparken, şimdi eve nasıl gideceğimizi düşünmeye başladık. Bundan sonra evden işe gidip gelirken de yürürüz herhalde. Bu zammın yapılmasına önayak olan Aytaç Durak, seçimde ne yapar bunu bilemiyoruz" dediler. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak'ın bugüne kadar hiç dolmuş ücreti ödemek zorunda kalmadığını, asgari ücretli bir emekçinin 2 dolmuşa binmesi durumunda ücretinin yarısını ulaşıma ödeyeceğini de vurgulayan Adanalılar, "Bir günde 100 milyarlarla ölçülen dolmuş hattı, Durak'ın açıklaması sonrasında 200 milyara fırladı. Aradaki rant farkını pazarlık konusu yapanlar, bunun hesabını sandıkta verecekler" diyerek öfkelerini yansıttı.

Eve hapsediyorlarSSK emeklisi Turan Altınhisar, şu durumda dahi zar zor bilet alabildiklerini bu zamdan sonra artık evlere hapis olacaklarını ifade ederek, bu zor koşullarda emeklinin zaten yaşam ihtiyaçlarının çoğunu karşılayamadığını kaydetti. Altınhisar, bu zammın geri alınmasını istedi. Cami imamı Ali Sertdemir, Aytaç Durak'ın refarandum sonucu aldığı bu karara inanamadığını belirterek, ücretlerin biraz olsun artabileceğini, fakat yüzde yüz zammın kaldırılamayacağını kaydetti. "Zaten hükümete diyecek bir şey yok" diyen Sertdemir, hükümettekilerin kendileri için çok iyi çalıştıkalarını söyledi.

Hem işçi, hem öğrenciLise öğrencisi Ali Kül, hem okuyup hem çalıştığını söyleyerek, 160 milyon lira aldığını fakat 60 milyonunu yol parası olarak verdiğini söyledi. Annesinin çalışmadığını babasının da asgari ücretle çalışan bir işçi olduğunu belirten Kül, ailece çarşıya gelip alışveriş yaparak dönemediklerini anlattı. Bu zam ile birlikte ailece çarşıya gelmeyi artık düşünemeyeceklerini anlatan Kül, yapılan zammı belediyenin en büyük icraatı olarak değerlendirdi. Öğrenci Ersan Kartopu da, okul ve dershaneye gittiğini ve günde en az 10 kez otobüse binmek zorunda kaldığını söyleyerek, anne ve babasının emekli olduğunu şu anda zaten bu yükü kaldıramadıklarını anlattı. Yapılacak bu zammın ailesini ve kendisini büyük sıkıntılara sokacağını kaydeden Kartopu, bu gidişle dershaneyi bırakmak zorunda kalacağını, çünkü ailesinin bunu kaldıramayabileceğini söyledi. Yüzde yüz zammın insafsız olduğuna dikkat çeken Kartopu, "Durak'ın refarandumuna inanmıyorum kimse zam yapılmasını istemez" dedi.
ÖNCEKİ HABER

ABD sarsılıyor

SONRAKİ HABER

ABD katliama devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa