11 Kasım 2001 22:00

ABD sarsılıyor

ABD'de faiz oranlarının son 40 yılın en düşük oranına indirilmesi de piyasayı canlandırmaya yetmedi. Rekor bir küçülmenin yaşandığı ABD'de işsiz sayısı sürekli artıyor.

Paylaş
ABD sarsılıyorAynur ToramanABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde küçüldüğü, ekim ayı sonu işsizlik oranının yüzde 5.4'e ulaştığı açıklandı. Ekonomideki bu küçülmenin önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi; böylece, "art arda iki dönem boyu gerçekleşen küçülme" olarak tanımlanan ekonomik durgunluğun aralık ayı sonunda resmen ilan edilmesi bekleniyor. Ekonomik canlanmayı sağlamak umuduyla faiz oranları son 40 yılın en düşük seviyesine indirildi. Ancak faiz operasyonunun iç talebi canlandıracağı konusunda umutsuzluk hakim.Tüketici harcamalarının eylül ayında yüzde 1.8 oranında gerilediği, bir ayda gerçekleşen böylesine büyük bir gerilemenin yüzde 1.9 oranı ile en son 1960'ta görüldüğü açıklandı. ABD'deki bu ekonomik gerileme, ihracat ve ithalat hacminde de aylık yüzde 2.5 civarında düşüşe neden oldu. İhracattaki düşüşten en çok etkilenen alanların, sivil havayolu taşımacılığı ve özellikle Boeing tekelinin uçak satışları olurken; ülke içinde satışlarda en çok düşüş gösteren sektörlerin de yarı-iletkenler, bilgisayar donanımı ve diğer elektronik ürünler olduğu belirtildi.

Küçülme büyükTemmuz-eylül üç aylık döneminde ABD'de üretimin yüzde 0.4 oranında gerilediği, yılın son çeyreği olan ekim-aralık döneminde ise çok daha büyük bir gerilemenin beklendiği vurgulanıyor. Ekonomik gerilemenin etkilerinin en çok görüldüğü imalat sektöründe 15 aydır devam eden küçülme sonucu, bu sektörde Temmuz 2000'den bu yana 1.3 milyon işçinin işini kaybettiği, böylelikle bu sektördeki istihdam oranının 1965'teki seviyesine gerilemiş olduğu belirtiliyor.Ekim ayında ABD'deki işsizler ordusuna 415 bin kişinin daha katılmasıyla son 21 yılın en büyük aylık işçi çıkarımı gerçekleşti ve işsizlik oranı yarım puan artarak yüzde 5.4'e fırladı. En büyük işçi çıkarımı imalat sektöründe ve hizmetlerde yaşandı. Havayolu şirketleri ve diğer sektörlerde planlanan yeni işçi çıkarma olayları ile birlikte, resmi kaynakların 7.7 milyon olarak açıkladığı işsiz sayısının çok daha fazla artması bekleniyor.

40 yılın en düşük faiziBir yıla yakın zamandır ABD'de üretimde yaşanan düşüşe, son aylarda tüketici harcamalarındaki düşüşün ve işsizlik oranındaki büyük artışın da eklenmesi, yetkilileri yeni tedbirler almaya itti. Salı günü faiz oranları yüzde 2.5'tan 2'ye düşürüldüğünde, sene başında yüzde 6 olan bu oran, 10 ay içinde 10 kez indirilerek son 40 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. İki gün sonra ise İngiltere Merkez Bankası bu yıl içerisinde faiz oranlarında yedinci kez indirim yaparak sene başında yüzde 6 olan bu oranı yüzde 4.5'tan 4'e düşürdü. Geçen hafta içerisinde iki gün arayla sırasıyla ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz oranlarında art arda ve geleneksel çeyrek puan yerine yarımşar puan indirim yapması, dünya çapında yayılan ekonomik durgunluğun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
ÖNCEKİ HABER

Duvarlar hâlâ ayakta

SONRAKİ HABER

'Zamma hayır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...