11 Kasım 2001 22:00

Doğalgaz anlaşmazlığı

İran Petrol Bakanı, Türkiye'nin ülkesinden doğalgaz almaya başlamamasını siyasi nedenlere bağladı ve 'hukuki yollara başvuracaklarını' açıkladı.

Paylaş
Doğalgaz anlaşmazlığıİran hükümetinin, Türkiye'nin İran doğalgazını ithal etmekte gecikmesi nedeniyle "hukuki yollara başvurabileceği" açıklandı. Tehran Times gazetesinde dün yayınlanan habere göre, İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akışının başlaması için son tarih, geride kaldı. Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangeneh, Ortadoğu doğalgazı hakkında düzenlenen bir uluslararası konferansta yaptığı açıklamada, "Şimdi sıra hukuki yollarda" diye konuştu.

Teknik sorunlarTürkiye, ithalata başlamamasını, Bazargan sınırındaki bir ölçme istasyonunun hazır olmaması ile açıklıyor. İran ise, ihracat için hiçbir teknik veya hukuki sorun olmadığında ısrarlı. Zangeneh, "Türk tarafı, Bazargan sınırındaki bütün gaz ölçüm cihazlarının tekrar kontrol edilmesini talep etti" diye konuştu. İranlı bakan, asıl sebebin "siyasi" olabileceğini söyledi ve "Türkiye, İran gazını ithal etmek için kendi topraklarında bir milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Eğer bu projeyi değerlendirmezse, ülke büyük ekonomik zarar görecek" dedi.Zangeneh, İran'ın, doğalgaz boru hattının inşasında yer alan tüm şirketleri Bazaran sınırına çağırdığını ve Türk uzmanların eşliğinde, teknik sorunun ele alınmasını istediklerini kaydetti.

Erbakan imzalamıştı1996'da imzalanan anlaşma, Tebriz-Ankara arasındaki doğalgaz akışının, 30 Temmuz 2001'de başlamasını öngörüyordu. Ancak Türkiye'nin teknik konularda ikna olmaması nedeniyle, bu tarih aşıldı. Türkiye ayrıca, boru hattını zamanında inşa etmekte de gecikti. Necmettin Erbakan'ın başbakanlığı döneminde imzalanan 30 milyar dolarlık anlaşma uyarınca İran, yılda 3 milyar metreküp doğalgaz gönderecek. Bu miktar giderek artırılacak ve 2007'de 10 milyar metreküpe çıkacak.

Yabancılara çağrıÖte yandan, İranlı bakan, ülkesinin doğalgaz sektöründe "doğrudan yabancı yatırım almaya hazır olduğunu" da ilan etti. Zanganeh, İran'da 26.3 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğunu ve bunun dünya doğalgazının beşte birine tekabül ettiğini hatırlattı. Zanganeh, "Ancak halen dünya doğalgaz üretiminin sadece yüzde 3'ünü gerçekleştiriyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'Öldürmekten vazgeçin'

SONRAKİ HABER

'Devlet büyük' yalanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...