11 Kasım 2001 22:00

Berlusconi başaramadı

Neofaşist Berlusconi hükümeti tarafından düzenlenen gösteri, hedefine ulaşamadı. Günlerdir propagandası yapılan eylemde 50 bin civarında kişi bulunuyordu.

Paylaş
Berlusconi başaramadıİtalya'nın başkenti Roma, önceki gün hem Amerikan yandaşlarının hem de karşıtlarının gösterisine sahne oldu. Havanın yağışlı olduğu Roma'da aynı anda farklı alanlarda başlayan iki yürüyüş için de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Roma'nın hava trafiği, yürüyüş güzergâhındaki yollar ve metro hatları kapatılırken, çok sayıda güvenlik mensubunun varlığının, havayı gerginleştirdiği görüldü.Roma'nın iki ünlü meydanı Piazza Popolo ve Piazza Venezia'da, neofaşist hükümet tarafından yönlendirilen bir grup "Terörizme hayır" derken, diğer grup "Savaşa hayır" sloganları attı. Savaş ve küreselleşme karşıtlarının gösterisine, aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu 60 binden fazla emekçi ve genç katıldı. Küreselleşme karşıtları, göçmenler, sendikalar ve Komünist Yeniden Oluşum Partisi'nden oluşan kortej, İtalya'nın Amerika'nın yanında Afganistan'a asker göndermesini kınadı.Küreselleşme karşıtı liderlerden Luca Casarini, İtalyan askerlere, "Savaşa gitmeyin, boykot edin" çağrısında bulundu.

Neofaşist yürüyüşHükümet ortağı partilerin koalisyonu "Özgürlükler Evi" tarafından organize edilen, Popolo meydanındaki "Unutmamak için Amerika'ya destek" yürüyüşüne ise, yaklaşık 50 bin kişi Amerikan ve İtalyan bayraklarıyla katıldı. Günlerdir televizyonlardan bizzat hükümet yetkilileri tarafından yapılan "ABD'ye destek verme" çağrısının sonucunun bu olması, savaş destekçilerinde hayal kırıklığı yarattı. Ellerindeki tüm imkânlara savaş karşıtı gruplar kadar kitle toplayamayan yetkililerin moralsiz olduğu görüldü.

Başbakan da katıldıBaşbakan Silvio Berlusconi, Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini, Meclis Başkanı Pierferdinando Casini, Savunma Bakanı Antonio Martino, Kuzey Birliği Partisi Başkanı Umberto Bossi, hükümetten birçok parlamenter ve New York İtfaiye Teşkilatı'ndan görevliler ile Alain Delon, Franco Zeffirelli gibi birçok ünlü sanatçı, gösteriye katılarak Amerikan terörüne destek verdi. Ünlü tenör Andrea Bocelli'de Popolo Meydanı'nda küçük bir konser verdi.Berlusconi, bir hükümet mitingine dönüştürdüğü gösteride yaptığı konuşmada, "Hepimiz New York vatandaşıyız. Sadece kalbimizle değil aynı zamanda bilincimizle de buradayız. New York'u vuran terör, dünyadaki tüm vatandaşları tehdit ediyor. Her 11 Eylül'de, terörizmde hayatını kaybedenlerin anısına tören düzenlenmeli" dedi.

Barış için savaşmış!İtalya Başbakanı, "evrensel bir yurtseverliğin doğduğunu" öne sürerek, İtalya'nın "şüpheciliği, tarafçılığı, ayrımcılığı bir kenara bırakıp, hükümeti ve muhalefetiyle dayanışma içinde olması gerektiğini" söyledi. "Barış için savaşa savaş götürüyoruz" diyen Berlusconi, bunun "barbarlık ile uygarlık arasında bir savaş" olduğu görüşünü yineledi."Özgürlükler Evi"nin organize ettiği gösteriye anamuhalefet partisinden sadece eski başbakanlardan Massimo D'Alema ve Giuliano Amato katılırken, meydanda bulunan topluluk, muhalif sol partileri ıslıkladı.

ABD'den anlamlı sesÖte yandan, yine önceki gün ABD'nin Philadelphia kentinde yaklaşık 100 kişi, Amerikan saldırılarını protesto etti. Düzenlenen gösteride, Afganistan, Irak ve Filistin halkııyla dayanışma sloganları atıldı. Eyleme Vietnam gazileri ve idam mahkûmu Mumia Abu-Jamal'i savunanlar da destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Vatan, millet, New York!

SONRAKİ HABER

'Öldürmekten vazgeçin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...