09 Kasım 2001 22:00

Konuştukça batıyorlar

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan, düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında, Küçükarmutlu'daki tutuklu yakınlarını "terörist" ilan etti.

Paylaş
Konuştukça batıyorlarYÖK protestoları sırasında öğrencileri öldüresiye döven ve ölüm orucu eyleminin sürdürüldüğü Küçükarmutlu semtine 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bir operasyon düzenleyen polis, gelen yoğun tepkilere "yanıt" verirken bir skandala daha imza attı.Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen binasındaki haftalık bilgilendirme toplantısında, YÖK'ün kuruluş yıldönümünde yapılan protesto gösterine değinerek, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Antalya, Siirt, Sivas, Adana, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde eylem yapıldığını hatırlattı. Ankara'daki gösterilerde 175, İstanbul'da ise 14 kişinin gözaltına alındığını belirten Arslan, diğer illerde gözaltı olmadığını bildirdi. Basın toplantısında, Anayasa değişikliğiyle, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin serbest bırakıldığı gerçeğini göz ardı eden Arslan, "Polis, yasaları uygulama görevinden hareketle kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşlerine müdahale ediyor" dedi.

Küçükarmutlu olayıToplantıda, Küçükarmutlu'ya düzenlenen operasyona da değinen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Arslan, tutuklu yakınlarını ve haklarında herhangi bir yasal kovuşturma bulunmayan kişileri "terörist" ilan etme gafletinde bulundu. Arslan, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Olaylarda 2 polis yaralanmış, sözde direniş evlerinde polise mukavemet ederek, kendini yakan 4, cezaevinde kendini yakan 2 olmak üzere toplam 6 terörist ölmüş, 12 terörist yaralanmıştır. Güvenlik güçlerince yapılan diğer operasyonlarda ise 381 örgüt mensubu ve sempatizanı sağ olarak ele geçirilmiştir."

İstanbul'da toplantıÖte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nca, Türkiye'de meydana gelen olayların yüzde 96'sının asayiş şubelerinin ilgi alanına girmesi nedeniyle "Atölye Çalışması" adı verilen değerlendirme toplantıları düzenlendi. İlk toplantı, en çok fuhuş olayının görüldüğü 25 ilin ahlak büro amirlerinin bir araya gelmesiyle İstanbul'da yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan istatistiklerde, Türkiye'de işlenen her 100 suçun cinayet, hırsızlık, yaralama, gasp, kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık gibi 96'sının, Asayiş Şube Müdürlükleri'nin çalışma alanına girdiği belirlendi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Gazeteciler Küçükarmutlu'daydıÇağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi, Sabah gazetesinde yer alan "Burası Filistin Değil İstanbul" başlıklı haber üzerine 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir polis operasyonunun düzenlendiği Küçükarmutlu semtini ziyaret etti. Dernek, geziyi, haberi kınamak amacıyla düzenledi.ÇGD bünyesinde oluşturulan gözlem kurulu, mahalle sakinleriyle görüşerek, Sabah gazetesinde yayınlanan haberin doğurduğu sonuçlar hakkında bilgi aldı. Görüşmelerde mahalle halkı genel olarak, haberin, operasyona zemin yarattığı ortak fikrini dile getirdi. Ziyarette, habere konu olan fotoğraf karesinde yer alan gencin, operasyon sırasında kolundan kurşunlanarak yaralandığı ortaya çıktı. Haberi hazırlayan Tayfun Hopalı ile görüşen mahalle sakinleri ise, "Hopalı'nın operasyondan yaklaşık 10 gün önce Küçükarmutlu'ya yanında 2 foto muhabiriyle birlikte geldiğini ve görüştüğü kişilere gazetesinde konu ile ilgili 3 günlük bir yazı dizisi hazırlayarak kamuoyu oluşturmak ve sorunun çözümüne katkıda bulunmak istediğini" söylediğini anlattılar.

Konseyden kınamaBasın Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Demir ise yazılı açıklama yaparak, Alibeyköy'de ölüm orucunun sürdürüldüğü bir evdeki basın açıklamasını izlemeye giden gazetecilerin görevlerini yerine getirmelerinin, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'in emriyle engellenmesini kınadı.

8 kişi gözaltına alındıBu arada, TAYAD'ın davetlisi olarak Almanya'dan Türkiye'ye gelen Colın Mcdonalds, Nına Heımans, Cathrın Bublattzyk, Matthıas Haase, Julıa Joachımsmeıer ve Martın Tack ile bu kişileri karşılayan Saygın Serdaroğlu ve soyadı öğrenilemeyen Selahattin adlı kişiler gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Tüm ülkede eylemler yapıldı

SONRAKİ HABER

Hoşgörüsüzlük ve insan hakları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...