09 Kasım 2001 22:00

Hastaneleri vuruyorlar

Afganistan'da kullanılan bombalar büyüdükçe, katliamlar daha da korkunçlaşıyor. Son iki gün içinde en az 100 sivil öldürüldü.

Paylaş
Hastaneleri vuruyorlarAmerikan ve İngiliz kuvvetlerinin saldırıları, Afganistan'da iki gün içinde 100'den fazla sivilin öldürülmesi ile sonuçlandı. Batılı uçaklar, hastane-kasaba demeden, bombardımanlarını şiddetlendiriyorlar. İran televizyonu, Kabil'in kuzeyindeki Taliban mevzilerine önceki gün düzenlenen Amerikan bombardımanında 71 sivilin öldüğünü bildirdi. Televizyon muhabirinin Kabil'den bildirdiğine göre, Kabil'in kuzeyinde yaklaşık 30 km uzunluğundaki bir hatta düzenlenen çok şiddetli bombardıman, halktan 71 kişinin ölümüne neden oldu. Televizyon; çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti.Kandahar kentine önceki gün düşen bombalar, bir hastaneye isabet etti. Mirvais Mina adlı hastaneyi vuran bomba, içerideki 15 kişiyi öldürürken, 25 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Kasaba vurulduAmerikan uçakları önceki gece yarısı ve dün sabah Afganistan'a en yoğun saldırılarından birini yaptı. Taliban ise, günler sonra uçaksavar ateşi açarak, adeta meydan okudu. Görgü tanıklarının verdikleri bilgiye göre, Kuzey İttifakı'nın kalesi durumundaki Penşcir vadisinin açıldığı Şomali ovasının batı ucundaki bölgeye de onlarca bomba düştü. Bagram havalimanı civarına da 30 kadar bomba atıldı. Penşcir vadisinden başkent Kabil'e giden yol üzerindeki Karabağ kasabası da vuruldu.

Sivil araç konvoyu Kabil'deki bir hastanede görevli doktorlar, önceki günkü saldırılarda, başkentin batısında vurulan sivil araç konvoyunda 24'ten fazla kişinin öldüğünü bildirdi.Doktorlar, konvoydan yaralı kurtulan tek kişi olan Han Aga'nın, Kabil'in batı ve kuzey rotasındami Hacı Gak geçidinde en az üç araçtan oluşan konvoya birkaç bomba isabet ettiğini anlattığını belirtti. Aga, bilincini kaybetmeden önce yaptığı konuşmada, "Hemen benim önümde giden araçta bulunan beş kişi öldü" dedi.Doktorlardan biri, 10 kişinin konvoyun vurulduğu yerde ve diğerlerinin de hastaneye yetiştirilmeye çalışılırken öldüğünü söyledi.

Yardıma izin yokABD ve İngiltere kuvvetlerinin saldırıları, Afgan halkını, kış arefesinde toplu ölümlere doğru sürüklüyor. Yaşanan gelişmeler, saldırganların "Afgan halkına insani yardım yapıyoruz" demeçlerinin yalandan ibaret olduğunu gösteriyor. Son olarak, BM Çocuk Örgütü UNICEF'in ülkeye gıda ve ilaç sokması engellendi. UNICEF uçağı, perşembe günü Özbekistan'ın Afgan sınırındaki Termez kentine indi. Ancak sınır muhafızları, yardımları "şimdilik" ülkeye sokamayacaklarını söylediler. UNICEF uçağında, Afganlı çocuklar için 44 ton süttozu, bisküvit ve ilaç bulunuyordu.

Santral bombalandıAmerikan uçaklarının, ülkenin güneyindeki büyük bir hidroelektrik santralini bombalaması da, Birleşmiş Milletler tarafından "endişeyle" karşılandı. BM yetkilileri, elektrik kaynağının bombalanması nedeniyle ülkenin güneyinde sivillerin büyük zorluklarla karşılaşacaklarını belirttiler. Yetkililer, bölgeye yönelik yeni bombardımanların, santralin yakınlarındaki barajı da tahrip edebileceğini ve bunun "felaket" anlamına geleceğini kaydetti.

Sel ve kıtlık tehlikesiElde edilen ilk bilgilere göre, baraj yok edilmese de elektriğin kesilmesi, büyük seller ve tarımsal ürünlerin heba olmasına yol açabilecek. BM'nin Güney Afganistan Bölge Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan raporda, "Baraj ve/veya suyu barajın dışına akıtan üç tünelin de hasar görmesi durumunda, korkunç boyutlarda bir felaketle karşılaşılabilir" deniyor. Rapor şöyle devam ediyor: "Baraj çökerse bütün Helmand vadisini sel basacak ve onbinlerce insan ölecek. Ayrıca, yaklaşık 1 milyon insanı besleyen tarımsal arazi de yok edilmiş olacak."
ÖNCEKİ HABER

Kendini renklendiren kadınlar

SONRAKİ HABER

Kafkaslar'da güç ve petrol çatışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...