08 Kasım 2001 22:00

Emekçinin Ankara sınavı

DİSK ve KESK'in başlattığı yürüyüş bugün Ankara Kızılay'da yapılacak büyük mitingle sona eriyor. Binlerce işçi, emekçi, öğrenci tarafından karşılanacak yürüyüşçüler 10.30'da Tandoğan'da olacak.

Paylaş
Emekçinin Ankara sınavıİşçiler ve emekçiler, "İşsizliğe, yoksulluğa, yolsuzluğa, savaşa" karşı KESK ve DİSK öncülüğünde 5 koldan 5 Kasım'da Ankara'ya doğru başlatılan yürüyüşün sonunda bugün Ankara'da alanlarda buluşacaklar. Ankara'da yapılacak büyük mitingle işçi ve emekçiler, IMF politikalarını uygulayan, ABD'nin kirli savaşına destek veren hükümet karşısında güçlerini gösterecekler. 5 Kasım'dan itibaren, Edirne, Denizli, Samsun, Diyarbakır ve Antep'ten başlayan, yürüyüş kolu üzerinde binlerce işçi, emekçi, köylü ve esnafla buluşan, işçi ve emekçiler, bugün Ankara'da yapılacak mitingde, "Hükümet istifa", "Kahrolsun IMF, yaşasın bağımsız Türkiye", "İş, ekmek, özgürlük" taleplerini haykıracaklar. Günlerdir yolda olan eylemciler, Ankara'da da binlerce işçi, emekçi, öğrenci tarafından karşılanacak. KESK ve DİSK tarafından oluşturulan yürüyüş ekipleri, sabah saatlerinde Eskişehir Yolu üzerindeki Ortadoğu Teknik Üniversitesi önünde biraraya gelerek Beştepe Kavşağı'ndan saat 10.00'da Tandoğan'a doğru yürüyüşe geçecekler. KESK ve DİSK üyeleri saat 10.30'da Tandoğan'da toplanmaya başlayacaklar. Eyleme destek veren Emeğin Partisi (EMEP) de üyelerine saat 09.30'da Tandoğan'da toplanma çağrısı yaptı. Yürüyüş kollarının Tandoğan'da toplananlar tarafından karşılanmasının ardından hep birlikte Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden Kızılay'a doğru yürüyüşe geçilecek. Türk-İş, Celal Bayar Bulvarı üzerinde bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi önünde saat 9.30'dan itibaren toplanırken, Hak-İş üyesi işçiler de saat 9.30'dan itibaren Kolej'de biraraya gelecekler. Memur-Sen ise üyelerine saat 11.00'da Abdi İpekçi Parkı'nda buluşma çağrısı yaptı. Eylemciler üç koldan basın açıklamasının yapılacağı Sıhhıye'ye girecekler.

Eylem yeri belirsizliğiBu arada mitingin nerede yapılacağı dün halen kesinleşmemişti. DİSK ve KESK Kızılay Güvenpark'a çağrı yaparken Türk-İş, üyesi olan sendikalara gönderdiği yazıda eylem yeri olarak Abdi İpekçi Parkı'nı gösterdi. DİSK ve KESK eylem yeri için açıkladıkları Kızılay'da ısrarlı olurken, Hak-İş ve Memur-Sen yönetimi Abdi İpekçi Parkı'nı tercih etti. Şimdilik "Abdi İpekçi Parkı"na çağrı yapan Hak-İş'in de görüşmelere göre yeri değiştireceği ifade edildi. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in Ankara Valiliği ve emniyet yetkilileri ile görüşmesinde, kendisine "Güvenpark'a izin vermeyiz, Abdi İpekçi Parkı'nda yapın" denilmesi üzerine, Türk-İş'in de Abdi İpekçi Parkı'na çağrı yaptığı ifade ediliyor.Bu arada Ankara Valiliği de önceki gün yaptığı açıklamada eylem yeri olarak Kızılay'a izin verilmeyeceğini belirtmişti. Ancak zaten işçi ve memur konfedarasyonlarının Ankara'da yapacağı hiçbir mitinge valilik tarafından izin verilmemiş ama eylemler fiili bir şekilde yapılmıştı.

KESK Kızılay'da ısrarlıKESK Ankara Şubeler Platformu da Ankara Valiliği'nin yasak kararına tepki gösterdi. Platform adına açıklama yapan KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hayır, Valiliğin tıpkı 14 Nisan'da ve 1 Aralık'ta yaptığı gibi emekçilerin demokratik tepkilerini yasaklarla bastırmaya çalıştığını söyleyerek, KESK olarak Kızılay'da ısrarlı olduklarının altını çizdi. Valiliğin 12 Eylül rejiminin çıkardığı antidemokratik toplanma ve gösteri yürüyüşlerini yasaklayan yasa ile kendilerini kısıtlamaya çalıştığını ifade eden Hayır, Ankara halkını bugün yapılacak mitinge çağırdı.

DİSK'ten eyleme çağrıDİSK Genel Başkan Yardımcısı Enver Öktem de dün yaptığı açıklama ile tüm halkı dayanışma ve yaşanabilir bir dünya için 9 Kasım eylemine çağırdı. Öktem, "Bizimle aynı kaderi paylaşan dünya halklarıyla dayanışma içerisinde küresel adaletsizliğe, açlığa, yoksulluğa ve savaşa karşı 9 Kasım günü saat 10.00'da Tandoğan'da buluşuyor ve yürüyüşe geçiyoruz" dedi. Bu arada Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu da yaptığı basın toplantısında, Kızılay Güvenpark'ta yapılacak eyleme ilişkin yasaklama getirilmesine tepki göstererek, eyleme tüm güçleriyle destek vereceklerini söyledi. Uğurlu, 9 Kasım'da büyük bir eylem ortaya konacağını dile getirerek, devamının da Emek Platformu tarafından belirlendiği gibi süreceğini ifade etti. İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de yaptığı açıklama ile eyleme destek vereceğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Yeni Sezer'lere önlem hazırlığı

SONRAKİ HABER

Siemens'te patron-sendika el ele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...