08 Kasım 2001 22:00

Hükümet karakolluk oluyor

Devletin küçültülmesi ve bazı kurumların kapatılması tartışmaları hükümette iç çatışma başlattı. Derviş'in gündeme getirdiği Köy Hizmetleri'nin kapatılmasına Yılmaz destek verirken, DSP ve MHP karşı çıktı.

Paylaş
Hükümet karakolluk oluyorDevletin küçültülmesi ve bazı kurumların lağv edilmesi tartışmaları hükümette yeni bir iç çatışma başlattı. IMF'nin isteklerini dillendiren Kemal Derviş'in gündeme getirdiği Köy Hizmetleri'nin kapatılmasına ANAP Genel Başkanı Yılmaz destek verirken, DSP ve MHP karşı çıkıyor. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Köy Hizmetleri'nin kapatılıp kapatılmayacağı tartışmalarına, "Kalkınmanın köyden başlayacağına inanan bir parti olarak Köy Hizmetleri'ne sahip çıkacağız" sözleriyle katıldı. MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ise partisinin tavrını "Devletin küçülmesi de neymiş, biz devleti büyüteceğiz" sözleriyle ortaya koydu. Her kredi diliminde "ödevlerinizi yerine getirmediniz" diyen IMF ile ilişkilerin "devletin küçültülmesi" noktasında yeni sorunlarla gerginleşmesi ve hükümet içindeki çatışmanın daha da boyutlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

TahammülsüzEcevit, partisinin grup toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, hükümet içindeki çatışmalar ayyuka çıkmasına rağmen muhalefete tahammülsüzlüğünü ortaya koydu. Ecevit, piyasa ekonomisi, AB üyeliği, IMF'yle ilişkiler, NATO'daki konum ve ABD güdümlü dış politika gibi hükümet politikalarına özünde karşı olmayan, ayrıntılarla "iktidar mücadelesi" yürüten muhalefet partilerini sert bir dille eleştirerek, muhalefet partilerinin Meclis çalışmaları ve devlet işlerini sabote ettiğini savundu. Ecevit, şunları söyledi: "Böylesine sorumsuzca bir muhalefet örneği şimdiye kadar görülmemiştir. Anayasa ve İçtüzük olanaklarını böylesine kötüye kullanmaya muhalefetin hakkı yoktur. Çalışmaların aksamasında muhalefetin sorumluluğu az değildir. Onun için muhalefeti halka şikâyet etmek hakkımızdır ve görevimizdir."

'Allah korusun'!ABD'nin Afganistan'a yönelik saldırısına da değinen Ecevit, "Bu mücadelenin başarıya ulaşması yalnız ABD'nin değil, aynı zamanda tüm bölgenin, o arada Türkiye'nin yararınadır. ABD'nin çağrısına uyarak terörizme karşı mücadelede büyük deneyim kazanmış olan subay ve astsubaylarımızı Afganistan'a gönderiyoruz. Allah'tan askerlerimizi bu önemli görevde korumasını diliyorum" dedi.

Köy Hizmetleri tartışmasıEdinilen bilgiye göre, DSP grubunun basına kapalı olarak yapılan bölümünde, Samsun Milletvekili Tarık Cengiz, söz alarak devletin küçültülmesi çalışmalarını gündeme getirdi. Cengiz, Köy Hizmetleri il müdürlüklerinin "Devlete maliyetinin yüksek olması nedeniyle kapatılması gerektiği" yönündeki değerlendirmelerin haksız olduğunu ifade ederek, bu kadar önemli bir işin valiliklere ve özel idarelere bırakılmaması gerektiğini söyledi. Cengiz'in, "Bir gün bile köylere gitmemiş insanların bu konuda ahkâm kesmesi doğru değil" sözleri grup toplantısında alkışlarla karşılandı.Cengiz'in konuşması üzerine söz alarak yeniden kürsüye gelen Başbakan Ecevit, bir çalışma yürütülmesini kendisinin istediğini, ancak ortaya çıkan sonucun "İçine sinmediğini" ifade etti. DSP'nin kalkınmanın köyden başlayacağına inanan bir parti olduğunu kaydeden Ecevit'in, "Köy Hizmetleri'ne sahip çıkacağız" sözleri büyük alkış aldı. Ecevit'in, DSP grubunun da bu eğilimde olmasını görmenin kendisini mutlu ettiğini söylediği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Kayıp yaşamlara tanıklık

SONRAKİ HABER

Yunanistan'la 3 yeni anlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...