08 Kasım 2001 22:00

ABD kuşatması genişliyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeyinde bir Amerikan hava üssü açıldı. Biri uçak gemisi, toplam dört gemi daha bölgeye gönderiliyor. Dün, Taliban'a katılmak için Afganistan'a geçen 85 Pakistanlı öldürüldü.

Paylaş
ABD kuşatması genişliyorAmerikan ordusunun Afganistan kuşatması giderek genişliyor. ABD'nin Kabil'in kuzeyinde, Kuzey İttifakı'nın kontrolündeki Gülbahar bölgesinde bir askeri havaalanı inşa ettiği bildirildi. Iran Daily gazetesinin dünkü haberine göre, Taliban muhalifi partilerden birinin yetkilisi Gülmahummed Teymuri, İRNA'ya yaptığı açıklamada, havaalanının geçen hafta Bagram havaalanının 15 kilometre kuzeyinde kurulduğunu ileri sürdü. Teymuri, "Bagram havaalanı Taliban güçlerinin menzili içinde olduğu için, ABD ilerdeki saldırılar için yeni havaalanını kullanmayı amaçlıyor" dedi. ABD Savunma Bakanlığı, en erken bu hafta Afganistan yakınındaki sulara bir uçak gemisi daha göndermeye hazırlanıyor. Washington Times'ın savunma kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, San-Diego'da demirli uçak gemisi USS Stennis liderliğindeki savaş gemilerinden oluşacak grubun, bölgeye konuşlandırılacağı belirtildi.

85 Pakistanlı öldüAfgan kentlerine yönelik ağır bombardıman aralıksız sürdürülüyor. Dün düzenlenen bombardımanda, Pakistanlı şeriatçı grup İslami Cihad Harekatı'nın 85 üyesi öldürüldü. İslami Cihad Harekatı'nın sözcüsü, "Dara-i Suf bölgesine yönelik bombardımanda 85 savaşçının öldüğünü, çok sayıda savaşçının da yaralandığını" belirtti.Taliban yönetimi, Amerikan uçaklarının son günlerdeki bombardımanlarında, 37 sivilin öldüğünü açıkladı. Taliban'ın resmi haber ajansı Bahtar'ın Genel Müdürü Abdül Henan Hemat, başkent Kabil'in kuzeyindeki Kazi, Sargıç ve Koşab köylerinde son iki gündeki bombardımanlarda 20 kişinin öldüğünü söyledi. Bombardımanlarda, başkentin kuzeyindeki Afsaran köyünde 5 kişinin öldüğünü ve 9 evin tahrip olduğunu belirten Hemat'a göre, Celalabad'ın 10 kilometre yakınlarındaki Sorkrod köyündeki bombardımanda da 5 kişi öldü. Hemat, batıdaki Herat eyaletinde uçakların bombardımanında 7 kişinin öldüğünü ve 12 kişinin yaralandığını belirtti.

Görüntüler yayınlandıPentagon, Afganistan'daki askeri operasyonda vurulan hedeflere ilişkin video görüntülerinde, ilk kez bir insanın öldürülüşüne de yer verdi. Pentagon'da basına izlettirilen video görüntülerinde, bir araçtan çıkan ve kim olduğu bilinmeyen kişi, bombalanan iki araç arasında ölürken gösteriliyor.

Havayolu kapandıAfganistan'ın 55 yıllık havayolu Ariana, tüm çalışanlarını işten çıkardı. BM Sözcüsü Hasan Ferdous, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Afgan Sivil Havacılık Kuruluşu'nun, Ariana'nın sayısı 1300 kadar olan tüm personelini kovduğunu öğrendik. Hava saldırılarının kurbanlarından birinin Afganistan'ın ulusal havayolları olduğu görülüyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gülemeyen fotoğraflar

SONRAKİ HABER

GATS'ın perde arkası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa