07 Kasım 2001 22:00

Kamuda büyük kıyım başlıyor

Kamuda onbinlerce kişiyi işten atmayı planlayan hükümet, ilk adımı, geçici işçilerin daha yeni kadroya alındığı Köy Hizmetleri'nde atıyor.

Paylaş
Kamuda büyük kıyım başlıyor2002 Bütçesi'yle gelen yeni saldırı paketi açıldı. Hükümet, kamuda çalışan onbinlerce işçi ve memuru zorla emekli etmeye hazırlanıyor. İlk etapta 40 bin kişinin resen emekli edileceği bildirilirken, bu sayının, çeşitli teşviklerle emekliye ayrılacak kamu çalışanlarıyla 100 bini bulması bekleniyor. Ayrıca yüksek ücretli işçiler ile sözleşmeli personelin bir bölümü, emeklilikleri gelmemiş olsa bile kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek işten atılacak.Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hükümet ortaklarıyla önceki gün yaptığı toplantıda, ilk etapta Köy Hizmetleri'nin 19 müdürlüğünün bir hafta içinde kademeli olarak kapatılması kararı alındı. Bu, Yol-İş üyesi 45 bin civarında işçinin büyük bir kısmının emeklilik yoluyla işten atılması anlamına geliyor. Köy Hizmetleri Müdürlükleri'nin ise İl Özel İdarelerine bağlanacağı belirtiliyor.

Karayolları ve DSİ sıradaResen emeklilik ve doğrudan işten atmalar, Köy Hizmetleri'nin ardından Karayolları ve DSİ'de gündeme gelecek. Hemen özelleştirilmesi planlanan TÜPRAŞ, PETKİM, THY ve TEKEL de sırada. Ayrıca Başbakanlık ve bağlı kuruluşlar, Orman Genel Müdürlüğü, Sümer Holding, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, TEAŞ, TEDAŞ, MKE ile şeker fabrikaları da sözkonusu saldırının hedefinde. İşçileri işten atmasının önünde hiç bir engel bulunmayan hükümetin, memurları ise çeşitli yöntemlerle emekliliğe teşvik edeceği belirtiliyor. Bir çok kamu kurum ve kuruluşunda 20-30 yıldır çalışan memurların bilgisinin istendiği belirtiliyor.

Petrol-İş: Mücadele edilecek Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, "tasarruf" adı altında işçi haklarına el uzatılmasına karşı sonuna kadar mücadele edileceğini bildirdi. Açıklanan "tasarruf paketi" içinde TÜPRAŞ ve POAŞ'ın özelleştirilmesinin de bulunduğunu belirten Öztaşkın, çalışanların haklarını yok etmek için ekonomik kriz, savaş veya başka bahaneler uydurulmamasını, konunun hemen ve tamamen ülke gündeminden çıkarılmasını istedi. Öztaşkın, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Şu anda sürmekte olan ve Petrol-İş olarak tüm gücümüzle katıldığımız bir Emek Platformu eylem takvimi vardır. Aç bıraktığınız, işsiz bıraktığınız, iş güvencesi yasasının çıkarmayarak işten atılmalarına göz yumduğunuz, haklarını çiğnediğiniz, sendikalaşma haklarına yasal güvence getirmeyip aksine engelleyen bir tutum içinde olduğunuz emekçilerin bu eylem takvimi işleyecek ve şayet bizlerin haklarına el uzatmaktan vazgeçilmez ise tüm ülkede yaşamı durduran eylemler sözkonusu olacaktır."
ÖNCEKİ HABER

Beş koldan Ankara'ya!

SONRAKİ HABER

Sümerbank işçisinin öfkesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...