07 Kasım 2001 22:00

Sezer savaş diplomatı gibi

Cumhurbaşkanı Sezer, kritik zamanlarda gerginlik bölgelerine yaptığı ziyaretlerle aktif dış politikada rol almaya başlıyor.

Paylaş
Sezer savaş diplomatı gibiCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ziyarette bulunmak üzere Tacikistan'a gitti. Sezer, Tacikistan'dan sonra Gürcistan'a geçecek. Hem Afganistan'a yönelik ABD saldırısı, hem de Gürcistan'ın Rusya'yla arasındaki gerginliğin tırmanması, bu ziyaretleri önemli kılıyor. Kısa bir süre önce Pakistan'a ziyarette bulunan Sezer, yurtdışı gezileri aracılığıyla, dış politikada aktif rol almaya başlıyor.

İlk konu AfganistanCumhurbaşkanı Sezer'e, MHP'li Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay eşlik ediyor. Sezer, Tacikistan ziyaretinin ardından bugün Gürcistan'a geçecek. Sezer, Tacikistan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, her iki ziyaretinde de devlet başkanlarıyla bölgedeki durum hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarırını, ikili ve çok taraflı ilişkileri değerlendireceklerini söyledi. "Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahmanov ile 11 Eylül'de ABD'ye gerçekleştirilen saldırılar sonrasında ortaya çıkan uluslararası durumu da ele almayı öngörmekteyim" diyen Sezer, Tacikistan'ın, Afganistan'da Kuzey İttifakı'nın denetimindeki topraklara ulaşımın sağlanabileceği tek ülke konumunda olduğunu ifade etti. Sezer, "terörizmle savaşım" konusunda Tacikistan'la ikili ve bölgesel düzeyde gerçekleştirebileceğimiz işbirliğinin ayrıntılarını görüşeceklerini söyledi. Tacikistan, geçen hafta ABD Savunma Bakanı Rumsfeld tarafından ziyaret edilmişti.

Gürcistan ziyaretiCumhurbaşkanı Sezer, bugün ise Gürcistan'a geçecek. Gürcistan Devlet Başkanı Şevardnadze ile yapacakları görüşmeye değinen Sezer şunları söyledi: "Kafkasya bölgesinin barış ve istikrarına da katkısı büyük olacağına inandığımız Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Şahdeniz doğalgaz boru hatları tasarılarına ilişkin olarak vardığımız aşamayı ve çalışmalara hız verilmesi yönünde atılabilecek adımları birlikte değerlendireceğiz. Abhazya bölgesinde oluşan olaylarla gerginliğin tırmandığını görüyoruz. Bu gelişmeleri yakından izliyoruz. Sayın Şevardnadze ile bu konularda da görüş alışverişinde bulunmayı ve sorunun bir an önce barışçı yöntemlerle çözülmesi yolunda Türkiye'nin yapabileceği katkıları değerlendirmeyi öngörmekteyim." Şevardnazde, birkaç hafta önce ABD'ye ziyarette bulunarak, ülkesinin Rusya'nın değil ABD'nin müttefiki olarak hareket edeceğini ilan etmişti. Bunun hemen ardından da, Abhazya sorunu yüzünden Rusya ile bu ülke arasındaki ilişkiler iyice gerginleşmişti. Cumhurbaşkanı Sezer'in, Tacikistan ve Gürcistan'a yapacağı ziyaretlerin ardından 9 Kasım Cuma günü Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Asker gönderme kararı

SONRAKİ HABER

Beş koldan Ankara'ya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...