07 Kasım 2001 22:00

'Almanya'dan asker istemedik'

Almanya Başbakanı'nın, "ABD'nin somut talebi üzerine" Afganistan'a 3900 asker göndereceklerini ilan etmesi üzerine, ABD Savunma Bakanı böyle bir talepte bulunmadıklarını söyledi.

Paylaş
'Almanya'dan asker istemedik'Yücel ÖzdemirAlmanya Başbakanı Gerhard Schröder'in, "ABD'nin somut talebi üzerine" Afganistan'a 3900 asker göndereceklerini ilan etmesi üzerine, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Almanya'dan böyle bir talepte bulunmadıklarını söyledi. Schröder'in asker göndereceklerini açıklamasından kısa bir süre sonra Washington'da gazetecilere açıklama yapan Rumsfeld, "Biz böyle bir talepte bulunmadık. Bizim isteğimiz destekten ibaretti" dedi.Schröder'in "Almanya'nın çıkarları ve ABD'nin isteğini" gerekçe gösererek, Afganistan'a asker göndereceklerini açıklaması üzerine, şimdi Almanya'nın mı, yoksa ABD'nin mi yeni bir tezgâh peşinde olduğu tartışılıyor. Başından beri Afganistan'daki savaşa bir yerinden katılmak için politika yapan Almanya'nın bölgeye ne zaman asker göndereceği ise henüz bilinmiyor.Schröder tarafından verilen bilgiye göre, gönderilecek 3900 askerin dağılımı şöyle: Fuchs panzerleri ile görev yapacak 800 ABC savunma askeri, 250 tahliye askeri, 500 hava nakliye ve 1800 donanma askeri.

Irak tartışmasıJunge Welt gazetesi, bu bileşimin, hedefin sadece Afganistan olmadığını gösterdiğine dikkat çekti. Gazetenin yorumunda şöyle denildi: "Karar; yaklaşan kışta Afgan halkını soykırımdan geçirmeyi ya da savaşın başka ülkelere yayılmasını da kapsıyor. Bu da hükümete, parlamentodan yetki almadan, dünya çapındaki terör olaylarına katılma konusunda kayıtsız şartsız haklar tanıyor. Uzmanlara göre, bölgeye gönderilmesi planlanan 'Fuchs' panzerleri Hindikuş için değil, Irak için gönderiliyor."

Sınırsız yetkiSchröder'in asker gönderme kararı, dün toplanan Bakanlar Kurulu'nda onaylandı. Bakanlar kurulunda, yetkinin "Arap Yarımadası, Orta Asya, Doğu ve Kuzey Afrika ve açık denizler" için verilmesi dikkat çekti.Almanya'nın yurtdışına asker gönderebilmesi için, önümüzdeki hafta içinde parlamentoda oylamanın yapılması bekleniyor. Parlamentoda grubu bulunan bütün partilerden karara onay verilmesini isteyen Başbakan Schröder, partilerin grup başkanlarıyla tek tek görüştü. Anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) oylamaya şimdilik mesafeli dururken, Hür Demokrat Parti (FDP) destek mesajlarını verdi. İktidarda bulunan SPD ile Yeşiller içerisinde bazı milletvekilleri, asker gönderilmesini eleştirdi. Schröder, önceki gün ayrıca Almanya'nın dışarıya asker göndermesine karşı çıkan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile de bir görüşme yaptı. PDS yetkileri, asker göndermeye karşı oy vereceklerini açıkladılar.
ÖNCEKİ HABER

Savaş boyaları dökülüyor

SONRAKİ HABER

FBI ajanları insan avında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...