06 Kasım 2001 22:00

Tür Köy-Sen'e destek artıyor

Türkiye Üretici Köylü Sendikası (Tür Köy-Sen) yöneticileri yapacakları eylemler için tarım örgütlerinden destek istediler.

Paylaş
Tür Köy-Sen'e destek artıyorTürkiye Üretici Köylü Sendikası (Tür Köy-Sen) yöneticileri, Türk Mühendis ve Mimarları Odaları Birliği (TMMOB), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) ve Ankara Veteriner Hekimler Odası'nı ziyaret ederek, kasım ayı sonunda yapacakları eylemler için destek istediler. Sendikayı büyük bir heyecanla karşıladıklarını ifade eden örgütlerin başkanları da sendikaya sonuna kadar destek vereceklerini açıkladılar. Ankara'da hafta sonu toplanarak bir dizi kararlar alan Tür Köy-Sen yöneticileri, aldıkları eylem kararlarına destek istemek ve sendikayı tanıtmak için önceki gün Ankara'da çeşitli temaslarda bulundular. Ziyaretler sırasında bazı kitle örgütlerinin başkanları ile görüşen üreticiler, kasım sonunda başlayacakları eylemler için destek sözü aldılar. İlk ziyaretlerini TMMOB'a yapan Tür Köy-Sen yöneticileri, TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç ile görüştü. Güvenç, 6-7 aydır sendikanın kuruluşunu izlediklerini belirterek, Türkiye'de ilk defa kurulan bir üretici örgütlülüğünün kendilerine heyecan verdiğini dile getirdi. Sendikalara ve örgütlülüğe saldırıların yoğun olduğu bir dönemde böyle bir sendika girişimini 'cesaret verici' olarak değerlendiren Güvenç, "Türkiye'nin en sahipsiz kesiminin örgütlülüğü heyecan verici. Kamu çalışanı, işçisi, köylüsü bu ülkeye sahip çıkmalı. Türkiye'de hiçbir zaman siyaset kendi halkına karşı bundan daha düşman olmamıştır" diye konuştu.

EP'ye katılmalıGüvenç, "Örgütümüz her konuda arkanızdadır. Sendikaya sonuna kadar destek verecektir" diyerek, sendikanın kasım sonunda düzenlediği eylemlere de destek sunacaklarını dile getirdi. Sendikanın, Emek Platformu'nda yer alması için ellerinden geleni yapacağını ifade eden Güvenç, "En büyük sorunumuz üretimi dışlayan politikalar. Krizden sonra çıkardıkları Şeker, Tütün Yasası'nın krizle ne ilgisi var biz anlamadık. Demek her şey üreticinin suçuymuş. Meclis tamamen Türkiye'den kopuk, onlar bizden çok farklı bir dünyada yaşıyorlar. Türkiye'de üretici mi var, işçi mi var umurlarında değil" dedi. Güvenç'in sendika ile ilgili sorularını yanıtlayan ve sendikanın örgütlenme faaliyetini anlatan Tür Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur, üreticinin topraklarının elinden alındığını ifade etti. Konur, zor koşullarda örgütlenme çalışmalarına devam ettiklerini dile getirerek, üreticinin tasfiye edilmeye çalışıldığını, Türkiye'nin tam bir açık pazar haline getirilmesi için herşeyin yapıldığını vurguladı. Emek Platformu'nun bundan sonraki eylemlerine destek vereceklerini, tüm emekçi kesimlerin saldırılara karşı birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Konur, Türkiye'de üreticinin tekellerin ırgatı olmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

Örgütlü güç önemliTMMOB ziyaretinin ardından ZMO Başkanı Gürol Ergin ile görüşen üreticiler, üreticinin olmadığı bir yerde ziraat mühendislerininin de olamayacağını vurguladılar. ZMO Başkanı Gürol Ergin ise Türkiye'de tarımın bitirilmesine karşı duracak tek gücün üretici olduğunu kaydederek, "Meclis'i ancak Kızılay'a inecek 1 milyon üretici korkutabilir. Onları ancak bu güç durdurabilir. Bu adamlar utanana kadar tüm saldırıların karşısında durmaya devam etmeliyiz" diye konuştu. Ergin, organize bir şekilde yok edilmeye çalışılan Türk tarımına karşı kurulan bu örgütlülüğü her konuda destekleyeceklerini bildirdi. Üreticilerin destek istedikleri diğer bir kuruluş olan Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin Başkanı İbrahim Yetkin de sendikayı 'müthiş bir hareket' olarak değerlendirdi. Hükümetin IMF'ye tamamen teslim olduğunu ifade ederek, "İki kutup var, ulusal politikaları savunanlar ile dışa bağımlı politikaları savunanlar. Dışa bağımlı politikaları tersdüz edecek tek güç örgütlülük" diye konuştu. Aralık ayında Ankara'da bir üretici kurultayı yapılacağını anlatan Yetkin, kurultayı sendika ile birlikte yapmak istediklerini dile getirdi. Yetkin, sendikaya sonuna kadar her konuda destek olacaklarını belirtti. Üreticilerin akşam saatlerinde ziyaret ettikleri Ankara Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Ebru Tong da köylere giden veterinerlerin sendikayı üreticilere tanıtması gerektiğini belirterek, bunun için veterinerlere sendikanın tanıtılması için ortak eğitim çalışması yapılması gerektiğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Polis gözde memur

SONRAKİ HABER

Karşılama mitinge dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa