06 Kasım 2001 22:00

'Kapı açıldı, ateş edildi'

İnsan Hakları Heyeti, Doğubeyazıt'ta Özel Tim'in yaptığı ev baskınından sonra yaşamını yitiren Burhan Koçkar'ın ailesi ve Doğubeyazıt'taki resmi makamlarla görüştü.

Paylaş
'Kapı açıldı, ateş edildi'Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde 31 Ekim 2001 günü saat 01.00'da Özel Tim'in "ihbar" üzerine yaptığı ev araması sonucu yaşamını kaybeden Burhan Koçkar'ın "yargısız infaz edildiği" şüphelerine yol açan olayla ilgili bölgeye giden heyet inceleme raporunu açıkladı. İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, İHD Bölge Temsilcisi M. Hanefi Işık, Mazlum-Der Van Şube Başkanı Abdulbasit Bildirici, Van Bölge Barosu YK Üyesi Ayhan Çabuk, İHD Van Şube Başkanı Abdulvahap Ertan, İHD Muş Şube Başkanı Sevim Yetkiner, İHD Muş Şube Sekreteri Mensur Işık ve İHD Diyarbakır Şube YK Üyesi Pirozhan Doğrul'un yer aldığı heyet Doğubeyazıt'ta görgü tanıkları ve Burhan Koçkar'ın yakınları ile görüştüler. Heyet üyeleri raporlarında, görgü tanıklarının anlatımlarıyla, resmi makamların açıklamaları ve bazı gazetelerin haberleri arasında ciddi çelişkiler olduğunu belirttiler.

Ağrı Vali'si konuşmadıRaporda, İnsan Hakları Heyeti'nin 2 ve 3 Kasım 2001 tarihlerinde sırasıyla Doğubeyazıt Kaymakamı, İlçe Emniyet Müdürü, Cumhuriyet Başsavcısı, Belediye Başkanı HADEP Ağrı İl Başkanı, mağdur yakınları ve görgü tanıkları ile görüştüğü anlatıldı. Aynı şekilde il merkezinde de Ağrı Baro Başkanı ve İl Emniyet Müdürü ile görüşüldüğü belirtildi. Raporda, sadece Ağrı Valisi'nin gerekçe belirtmeksizin görüşme talebini yanıtsız bıraktığı da yer aldı.

'Kapı açıldı, ateş edildi'Heyetin olayla ilgili görüşlerini aldığı Burhan Koçkar'ın eşi Ufuk Koçkar Özel Tim'in evi bastığı günü şöyle anlattı: "Berat Kandili gecesi, sahuru yedikten sonra odamıza çekildik. Kapımız üç dört kez çalındı. Eşim kapıyı açmaya gitti. Bir iki saniye içerisinde seri silah sesi geldi. Kapıya doğru koştum. Burhan ayakları dış kapıya doğru, başı salon kapısına doğru sırt üstü yatar vaziyette idi. Kapı eşiğinde kar maskeli, silahlı ve silahlarının yönünü içeriye doğru tutan, Özel Tim giyimli polisler vardı. Burhan'ın göğsü kanlar içerisinde ve ağzı açıktı. O esnada içlerinden bir tanesi diğerlerine 'Niye vurdunuz?' dedi. Odanın içerisinde bulunan polislerden bir tanesi maskesiz ve gözlüklüydü. Bana eşimin silahı olup olmadığını sordu. Ben de silahı olmadığını ve hiçbir zaman silah sahibi olmadığını söyledim. Eşimi neden hastaneye götürmediklerini, yaşayıp yaşamadığını sorduğumda 'Yaşıyor bir şey olmaz' şeklinde yanıt veriyorlardı. Bana herhangi bir tutanak imzalatmadılar. Bu durum saat 04:30 kadar devam etti."

Evler basıldıOlayda asıl hedefin olduğu söylenen Burhan Koçkar'ın ağabeyi Nedim Koçkar'ın eşi Figen Koçkar ise, olay gecesi silah seslerine uyandıklarını, kendi kapılarının çalınması üzerine kapıyı açtığını ve karşısında lacivert bereli ve kar maskeli eli silahlı kişileri gördüğünü söyledi. Figen Koçkar, 4-5 polisin evin içine girdiğini ve eşi Nedim Koçkar'ı dövdüklerini söyledi.

Emniyet bilmiyorOlay günü gözaltına alınan birçok kişi de İnsan Hakları Heyeti'ne yaptığı açıklamada, özel timlerin sert tutumlarıyla karşı karşıya kaldıklarını açıkladılar.

Hukuka aykırıİnsan Hakları Heyeti, daha sonra Ağrı'da da görüşmelerde bulundu. Heyet burada Ağrı Baro Başkanı Eyyüp Duman ve Ağrı İl Emniyet Müdürü Ahmet Pek'le de görüştü. Heyet, Pek'in "Operasyona dair tüm yazılar da elimizde ve dosyada mevcuttur ve hukuka uygundur" dediğini belirtti. İnsan Hakları Heyeti, incelemelerinin sonucunda Özel Tim'in asıl hedefinin Nedim Koçkar olduğunu ve gözaltı operasyonunda aşırı güç kullanıldığı, operasyonun abartıldığı, gözaltına alma esnasında sert davranıldığı ve gözaltındakilere yasak sorgu yöntemi kullanıldığı kanaatine varıldığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İran Ankara'yı 'uyardı'

SONRAKİ HABER

Polis gözde memur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...