06 Kasım 2001 22:00

İran Ankara'yı 'uyardı'

Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Harrazi, Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme kararını eleştirdi.

Paylaş
İran Ankara'yı 'uyardı'İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, yabancı güçlerin Afganistan'a müdahalesinin sorunu daha vahim hale getireceğini belirterek, çözümün Afgan halkının kendisi tarafından bulunması gerektiğini söyledi.Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Harrazi ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerde, Harrazi ile terörizmle mücadele konusunu da ele aldıklarını ve bu konudaki görüşmelerin süreceğini belirten Cem, bu konunun "İran ve Türkiye gibi terörizmden çok çekmiş ülkeler" için özel bir önem taşıdığını kaydetti.İsmail Cem, İran'ın Afganistan'a komşu olmasından dolayı bu sorunla yakından ilgilenen bir ülke olduğunu hatırlatarak, Afganistan'ın Türkiye için de tarihi açıdan ve güncel olarak önemli bir ülke olduğunu söyledi. Cem, Harrazi'nin Afganistan'a ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, Harrazi'nin düşüncelerine saygı duyduğunu, ancak bazı konularda farklı yorumlar olabileceğini kaydetti. Bakan Cem, "Türk askeri, Afganistan'a saldıracak bir güç değildir, tam aksine Afgan halkının terörizmden kurtulmasına katkıda bulunan bir güç olacaktır" dedi. Cem, görüşmelerde İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin medeniyetler arası diyalog girişimini de ele aldıklarını belirterek, Hatemi'nin bu girişimine tam destek verdiklerini ifade etti."Sayın Cem bana bir şey bırakmadı, bu adil değil" sözleriyle konuşmasına espriyle başlayan Harrazi, kendisinin ve Cem'in gazeteci kökenli olduklarını hatırlatarak, basın mensuplarının zor işlerin üstesinden gelen insanlar olduklarını söyledi. Cem ile olumlu ve verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Harrazi, iki ülke arasındaki kültürel, ekonomik, ticari, siyasi ve güvenlik konularını gözden geçirdiklerini kaydetti.

'Daha vahim olur'Harrazi daha sonra soruları yanıtladı. Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme kararına ilişkin bir soru üzerine, Afganların kendi işlerine karışılmasını benimsemeyen insanlar olduklarına dikkati çeken Harrazi, "Afganistan sorununu, Afgan halkının bizzat kendisinin halletmesi gerekir" dedi. Harrazi, yabancı güçlerin Afganistan'a müdahalesinin sorunu daha vahim hale getireceğini, çözümün Afgan halkının kendisi tarafından bulunması gerektiğini söyledi. Harrazi, bu yüzden bölgede İran'ın bir askeri gücü bulunmadığına işaret etti.

Müslüman Barış GücüBM'nin, Afganistan harekâtından sonra bölgeye yollamak için planlarını yaptığı "Müslüman Barış Gücü"ne İran'ın nasıl baktığına dair bir soruyu da Harrazi şöyle yanıtladı: "Biz inanıyoruz ki, bölgeye yollanacak barış gücü BM'nin denetimi altında olmalıdır. BM tarafından barışa nezaret edecek gözlemcilerin gönderilmesi, o yönde olmalıdır."Harrazi daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve TBMM Başkanı Ömer İzgi tarafından da kabul edildi.
ÖNCEKİ HABER

Fotoğraf'ın ardındakiler

SONRAKİ HABER

'Kapı açıldı, ateş edildi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...