06 Kasım 2001 22:00

YÖK ve savaşa hayır dediler

YÖK'ün kuruluşunun yıldönümünde yapılan eylemlerde YÖK'ün yanı sıra ABD ve savaş da protesto edildi. İstanbul Beyazıt Meydanı'nda iki ayrı eylem yapıldı. Polis, ikinci gruba saldırdı.

Paylaş
YÖK ve savaşa hayır dedilerYüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kuruluşunun yıldönümünde, binlerce öğrenci tarafından protesto edildi. Eylemlerde savaşa karşı sloganlar da öne çıkarken, İstanbul'da öğrencilere polis saldırdı. Ankaralı üniversite öğrencileri, Sakarya Caddesi'nde yaptıkları eylemle, YÖK'ün bilim dışı uygulamalarına karşı mücadele etmekte kararlı olduklarını ilan ettiler. Polis engeli nedeniyle Sakarya Caddesi'ne alınan eyleme, çeşitli gençlik çevrelerinden 1000'i aşkın öğrenci katıldı. Adana ve İzmir'de de kitlesel eylemler yapıldı.İstanbul'da ilk olarak 500'e yakın öğrenci İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğrenci Kültür Merkezi önünde saat 12.00'de toplanmaya başladı. İÜ yan kapısı önüne doğru yürüyüşe geçen grubun önü çevik kuvvet polislerince kesildi. Öğrencilerin kararlı tutumu sonucunda çevik kuvvet barikatı kaldırıldı ve yürüyüşe izin verildi. "Üniversite Öğrencileri" imzalı "YÖK'e hayır. Parasız, bilimsel, anadilde demokrat eğitim istiyoruz" yazılı pankartı taşıyan öğrenciler, "Savaşa değil, eğitime bütçe", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganlarını atarak Merkez Kampüs önüne doğru yürüdü. İÜ Merkez Kampüs giriş kapısı önünde yapılan basın açıklamasında, YÖK'ün kaldırılması, eşitsizliğin, işsizliğin ve yoksulluğun sona ermesi, herkese eşit, parasız, anadilde ve bilimsel eğitim verilmesi ve üniversitelerin, öğrencilerden, öğretim üyelerinden ve üniversite çalışanlarından oluşan özyönetim organlarıyla yönetilmesi istendi. Öğrenciler, açıklamanın ardından Emek Platformu'nun eylemine katılmak üzere Saraçhane'ye gitti. Saat 13.30 civarında ise sayıları 800'ü bulan ve Beyazıt Meydanı'nda toplanan grup ile Merkez Kampüs içinde bir araya gelen öğrenciler birleşerek meydanda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak kampüs önünde bulunan grupla meydandaki grubun birleşmesine izin verilmedi. Çevik kuvvet polisleri ve "robocop" olarak bilinen polisler meydanda bulunan öğrencilerin üzerine biber gazı, köpekler ve coplarla saldırdı. Saldırıda çok sayıda öğrenci yaralandı. Çok sayıda öğrenci ise gözaltına alındı. Sıkılan biber gazından gazeteciler de etkilendi.

Ankara'da engele rağmenAnkaralı üniversite öğrencileri, dün öğle saatlerinde yoğun polis ablukasına karşın Ziya Gökalp Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi'nin kesiştiği yerde toplanmaya başladı. "YÖK'e, F tiplerine, emperyalist savaşa hayır; eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz", "ABD için ölmeyeceğiz" yazılı pankrat ve dövizlerle toplanan çeşitli gruplardan gençler, Ziya Gökalp Caddesi'ni iki taraflı olarak trafiğe kapattılar. Gençlerin Kızılay'a yürümesine polis tarafından izin verilmedi. Alkışlı, sloganlı bekleyişin ardından gençler eylem yerini Sakarya Caddesi olarak belirleyince, bu yöndeki polis barikatı kaldırıldı. Sakarya Caddesi'nde gençler adına hazırlanan ortak metni okuyan Şevket Akyol, eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim hakkı istediklerini; IMF politikalarına, emperyalist savaşa, F tipi cezaevlerine karşı çıktıklarını dile getirdi. Akyol'un ardından eyleme katılan gruplar adına yapılan konuşmalarda, YÖK, IMF'ci hükümet, Küçükarmutlu'ya yapılan operasyon ve ABD saldırganlığı protesto edildi.Üzerinde Bush'un taliban sakallı fotoğrafının bulunduğu bir maketin de yakılarak ABD politikalarının teşhir edildiği eylemde, gençler sadece YÖK'ü protesto etmediklerini, aynı zamanda IMF talimatlarını ayet gibi uygulayan hükümeti, Afganistan halkının üzerine bomba yağdıran ABD'yi de kınadıklarını ifade ettiler. Eylemin ardından bir grup yeniden Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Mithatpaşa'ya yöneldi. Ancak, burada belediye otobüslerinde gözaltında tutulan arkadaşlarının bulunduğunu gören gençler, gözaltıların serbest bırakılmasını isteyerek, otobüsleri sallamaya başladılar. Kısa bir arbedenin ardından gözaltına alınanlar serbest bırakılırken, gençler Cebeci Kampüsü'ne kadar yürüdü.Bu arada ortak eyleme katılmayan 50 kadar ÖDP'li genç, saat 11.30 sıralarında ÖDP İl Merkezi önünde toplandı. Gençler, Güvenpark'a gitmelerine izin verilmeyince, kısa bir yürüyüşün ardından basın açıklaması yaparak dağıldı. Protesto eylemleri nedeniyle polis, Kızılay civarındaki bazı cafe ve çay ocakları ile bazı dergilerin bürolarını bastı. Kızılay Metro İstasyonu da güvenlik gerekçesiyle ulaşıma kapatıldı. Ayrıca, Kızılay'daki eylem için trenle İstanbul'dan gelen 30 kadar TÖDEF'li garda gözaltına alındı. Ankara'da gözaltına alınanların sayıs 60'ı geçti.

İzmir'de kitlesel protestoİzmir'deki üniversitelerde de öğrenciler kitlesel bir şekilde protesto eylemi yaptı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünden yürüyüşe başlayan yaklaşık 1000 öğrenci, yemekhane önünde basına açıklama yaptı. Savaş karşıtı sloganların da atıldığı eylemde öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Ayşen Keysan, YÖK'ün eğitimi paralı hale getirme çalışmalarıyla yetinmeyerek AR-GE çalışmalarıyla üniversiteleri sermayenin arka bahçesi haline getirmek istediğini belirtti. Keysan, YÖK'ün emperyalist savaşın teorik zeminini oluşturarak savaş çığırtkanlığına soyunduğunu kaydetti. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde de önce İktisat Fakültesi'nde müzik dinletisi yapan öğrenciler, daha sonra Eğitim Fakültesi'ne gitti. Öğrenciler, burada Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. Daha sonra kampüs içerisinde yürüyen yaklaşık 700 öğrenci "Yaşasın özerk demokratik bilimsel üniversite mücadelemiz", "YÖK dışarı, bilim içeri" sloganlarını attılar. Öğrenciler dersleri de boykot ettiler.

'YÖK, ABD'ye çanak tutuyor'Adana'da Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde saat 12.00'ye doğru toplanmaya başlayan öğrenciler, rektörlüğe doğru yürüyüşe geçtiler. 1000'i aşkın öğrencinin katıldığı yürüyüşe fakülte önlerindeki öğrenciler de alkışlarla destek verdi. Sloganlar atarak rektörlük önüne gelen öğrenciler adına yapılan açıklamada, ABD emperyalizminin 'terörizm' adı altında her türlü hak ve özgürlüğe saldırıldığı ve YÖK'ün buna çanak tuttuğu ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Yeni ihale yasası hazır

SONRAKİ HABER

İHD: 'Ölümlerin nedeni aşırı şiddet'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa