06 Kasım 2001 22:00

Nikaragua seçimi ABD'nin

Nikaragua'da devlet başkanlığı seçiminin ilk sonuçları Washington'ın gerçekleştirdiği açık müdahalenin başarıya ulaştığını gösteriyor.

Paylaş
Nikaragua seçimi ABD'ninNikaragua'da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçiminin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre ABD'nin açıktan desteklediği Enrique Bolanos önde gidiyor. Oy sayımını yürüten görevliler sayılan oyların yüzde 53'ünü 73 yaşındaki Liberal Parti lideri Enrique Bolanos'un aldığını bildirirken, katıldığı son iki seçimde başarılı olamayan eski Sandinista yönetiminin lideri Daniel Ortega, yüzde 45'te kaldı. Sandinist Parti kurmayları başkent Managua'da tuttukları otelden ayrılırken Ortega, seçimlerin, geniş ve örnek gösterilecek büyük bir katılımla gerçekleştiğin söyleyerek, "Halkın vekaletine saygı duyuyor ve Liberal Parti adayını kutluyoruz" dedi.Pazar günkü seçimler öncesinde düzenlenen kamuoyu yoklamaları iki adayın eşit oranda oya sahip olduğunu göstermekteydi. Ancak açıklanan ilk resmi sonuçlardan sonra Sandinist Parti'nin yenilgiyi kabul etmesi, ABD destekli Liberal Parti'yi sevindirdi. Liberal lider Enrique Bolanos'un yüzde 10'luk bir farkla devlet başkanı olmaya hak kazanabileceği belirtilirken partililer kutlamalara başladı. Devlet Başkanı Arnoldo Aleman da, seçimlerin ilk sonuçlarının gelmesinden sonra yaptığı açıklamada, eski yardımcısı Bolanos'u kutladığını belirterek, "Sanırım artık Ortega döneminin sonuna gelindi. Ortega'nın, Enrique ve Liberal Parti karşısındaki büyük yenilgisini kabul edeceğini ümit ediyorum" dedi.

ABD'nin gözdesi11 yıl öncesine kadar Nikaragua'da Sandinist iktidarı devirmek için kanlı bir kontra terör kampanyası yürüten ve milyonlarca dolar harcayan ABD yönetimi, çeşitli siyasi oyunlar ve seçim hileleriyle Ortega'nın 1990 yılında seçimi kaybetmesini sağladı. Halen iktidarda olan Libreal Arnoldo Aleman'ın yolsuzluklar ve halka yönelik baskıları nedeniyle gözden düşmesinden sonra ise Washington, Bolanos'a her türlü desteği açıktan vermeye başladı.

Açık destek verdilerEnrique Bolanos'un seçim çalışmalarına bizzat katılan ABD Büyükelçisi Oliver Garza yaptığı açıklamalarda Sandinistleri 'soyguncular' olarak niteledi. Bolanos, yoksul emekçilerin oylarını satın almak için Garza ile köylere giderek ABD'den gönderilen gıda maddeleri dağıttı. Seçim döneminde devreye giren ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Nikaragua halkının üzerinde kurulan baskıda önemli rol oynadı.

'Halka silah dayadılar'Sandinist iktidar sırasında dışişleri bakanlığı yapmış olan Miguel D'Escoto, bu duruma olan tepkisini "1980'lerde Reagan tarafından desteklenen savaşın karanlık günlerinde bile bir Amerikan elçisinin Garza'nın halkın önünde utanmazca söylediği şeyleri söylediğini görmedik. Demokrasi adına Nikaragua halkının kafasına bir silah dayanmaktadır" sözleriyle dile getirdi.Avrupa Birliği (AB) tarafından Nikaragua'ya gönderilen gözlemci heyetinin Başkanı Jannis Sakellariou de seçimlerin olaysız geçtiğini belirterek sonuçtan memnun olduklarını ifade etti.Seçim sonuçlarının açıklanmasından önce adayları ziyaret eden seçim gözleme heyetinin başı ABD eski Başkanı Jimmy Carter, liderlerin sonuçları saygıyla karşılayacakları yönünde garanti aldığını söylemişti.Devlet Başkanlı koltuğuna oturması beklenen Bolanos'un iktidarı boyunca Ulusal Konsey'de ömür boyu koltuğa sahip olma hakkı elde eden Arnoldo Aleman ile güç mücadelesi yapmak zorunda kalacağı belirtilirken Aleman'ın 2006 seçiminde yeniden aday olabileceği belirtiliyor. Siyasi gözlemci Carlos Chamorro, Aleman ile birlikte konseyde yer alacak Ortega'nın da önemli bir güç odağı olmayı sürdüreceği görüşünde.
ÖNCEKİ HABER

Soykırım kapıda

SONRAKİ HABER

ABD helikopteri düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...