06 Kasım 2001 22:00

Soykırım kapıda

Amerikan ve İngiliz bombardımanından kaçan Afganlar, soğuk ve açlıkla yüz yüze. Havadan atılan yardımlar, göstermelik düzeyde.

Paylaş
Soykırım kapıdaYardım kuruluşları, Amerikan bombardımanı derhal durdurulsa bile Afganistan'da insani felaketle yüz yüze kalınacağı uyarısında bulundular. Yardım örgütlerinin temsilcileri, 20 yıllık savaşta harabeye dönen, 3 yıldır süren kuraklıkla kavrulan, bunlar yetmezmiş gibi 1 aydır bombardıman altında ezilen Afganistan'da evini barkını terk eden milyonlarca insana, kara kış bastırmadan yeterince yiyecek, ilaç ve giysi yardımı ulaştırılamadığına, bu yüzden binlerce kişinin ölmesinin ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekiyorlar. Temsilciler, bürokratik işlemlerin, yardım konvoylarının ateş altında kalma tehlikesinin, yardım örgütlerinin yağmalanmasının ve bu örgütlerin yabancı temsilcilerinin Taliban tarafından sınır dışı edilmesinin de buna tuz biber ektiğini belirtiyorlar.

'Kimse dayanamaz'BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Yusuf Hasan, bu durumu dile getirirken, "Bombardımanlar hemen bugün dursa ve yardım gönderilse bile iş işten geçmiş olabilir" diyerek, endişelerini dile getirdi. Hasan, "En dayanıklı insan bile önüne dikilen bu güçlüklerle başa çıkamaz" dedi ve Pakistan ve öteki komşu ülkelerin sınırlarını kapamalarının yardım çalışmalarını bütünüyle sınırlandırdığını vurguladı. Merkezi İngiltere'de bulunan İslami Yardım (İslamic Relief) adlı yardım kuruluşunun sözcüsü Ahmed Vasım da son 1 ayda Afganistan'daki mültecilere doğru dürüst hiçbir yardım gönderilemediğine işaret etti. Afganistan'da 7-8 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu belirten Vasım, hastalıkların ve soğuyan havaların da mültecilerin durumunu daha da güç hale getirdiğini vurguladı. Vasım, "Afganistan felakete sürükleniyor. Bunun önüne geçebilmek için ya bombardımanlar derhal durdurulacak ya da güvenli yardım koridoru açılacak, ama bunların ikisi de yapılmıyor" dedi. ABD bombardımanı başladıktan sonra, Afganistan içlerinde milyonlarca göçmenin yanı sıra, en az 100 bin Afgan da Pakistan'a sığınmış bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Ağahan Mimarlık Ödülü Cengiz Bektaş'ın

SONRAKİ HABER

Nikaragua seçimi ABD'nin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...