05 Kasım 2001 22:00

ANAP çırpındıkça batıyor

Anketlerde büyük oy kaybına uğradığı görülen ANAP, bir yandan iktidar ortağı değilmişçesine bir politika izlerken, bir yandan da içindeki muhalifleri yatıştırmaya çalışıyor.

Paylaş
ANAP çırpındıkça batıyorSultan ÖzerHükümetin küçük ortağı ANAP, küçülmeye devam ediyor. Peş peşe istifalarla Meclis'teki sandalye sayısı 80'e düşen ANAP'ta, Enis Sülün ve Yücel Seçkiner'in de önümüzdeki günlerde istifasına kesin gözüyle bakılıyor. ANAP'ta rahatsız milletvekili sayısı artarken, parti yönetimi milletvekilleriyle görüşerek, istifalarını engellemeye çalışıyor. Adı hep yolsuzluklarla, skandallarla anılan ANAP içinde rahatsızlıklar gün geçtikçe artıyor. İktidara geldikleri günden beri halkı daha da açlık ve yoksulluğa iten anlaşmalara, kararlara imza atmakta çekinmeyen ANAP, izlediği "İktidarın küçük ortağıyız. Bu kararları benimsemiyoruz, ama elimizden bir şey gelmiyor, kararlara uymak zorundayız" politikasının da fayda getirmediğini, gerek oy olarak, gerekse milletvekili sayısı bakımından erimenin sürmesi nedeniyle yeni taktikler peşinde. Bu bakımdan ANAP'ın son kozu ise uzun süredir propagandasını yaptıkları, hafta sonu da açıkladıkları rapor oldu. Raporda, hükümetin ortağı değil de muhalefet partisi gibi, hükümete sert eleştirilen yönelten ANAP'ın raporuna ilk yanıt da yine iktidar ortaklarından geldi. Gerek MHP, gerekse DSP ANAP'ı "edebe aykırı" davranmakla suçlayarak, raporun ANAP'ın son çırpınışları olduğu eleştirilerini yönelttiler. Raporda bakanlık sayısının azaltılması önerisi getirilirken, bu öneri aylardır çeşitli kesimlerden hükümete iletiliyor, ancak başta ANAP ve MHP olmak üzere hükümet yanaşmıyordu. Şimdi ANAP'ın bu öneri ile gelmesi, "Hepsini kaybetmektense, bir kısmıyla yetinme ve iktidarı koruma" çabası olarak değerlendirildi.

Yeni istifalar yakınHükümet içinde bir grup milletvekilinin, hükümetin uygulamalarına sert eleştiriler yönelterek, istifa etmesini önerdiği deklarasyonla birlikte başlayan rahatsızlık ve hoşnutsuzluk tüm ortaklarda devam ederken, ANAP'ta istifalara yol açmaya devam ediyor. Son olarak Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner'in istifasıyla sarsılan ANAP, şimdi Tekirdağ Milletvekili ve MKYK Üyesi Enis Sülün ile Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in istifasını bekliyor. Parti içinde ayrıca Yıldırım Akbulut, Işın Çelebi, Veysel Atasoy, Murat Başesgioğlu, Mehmet Ali Bilici ve Yaşar Eryılmaz'ın da rahatsızları sürüyor. Bu milletvekillerinin de her an istifa edebileceği söylenirken, ANAP yönetiminin Başesgioğlu, Bilici ve Eryılmaz'ı istifa etmemeleri konusunda ikna ettiği, diğerleri için de "giderse gitsinler" politikası güttüğü ifade ediliyor. ANAP içinde rahatsızlık yaratan bir başka konu da Afganistan'a asker gönderme kararı. ANAP MKYK toplantısı sırasında konuştuğumuz parti yöneticileri ve bazı milletvekilleri, asker gönderme kararının illerde büyük rahatsızlıklar yarattığını, kimseye durumu izah edemediklerini söylediler. İl ve ilçe yönetimlerinin bu bakımdan oldukça rahatsız olduğu ve eleştirilerle doğrudan muhatap olduğunu anlatan ANAP yöneticileri, ikinci bir Vietnam örneğinin sadece kendilerini değil, zaten ayakta zor duran hükümeti de bitireceğini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

YÖK yeniden sorgulanıyor

SONRAKİ HABER

Yetki tezkeresi yargı yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...