05 Kasım 2001 22:00

Seç, beğen, bombala

ABD yönetiminin etkili kurumları, üç haftadır 'sıradaki' ülkeyi tartışıyor. Vurulabilecek ülkeler listesinde Irak'ın dışında Somali Endonezya, Filipinler ve hatta Kolombiya da var.

Paylaş
Seç, beğen, bombalaABD'li yetkililer, benzeri görülmedik bir küstahlıkla, Afganistan'dan sonra hangi ülkeyi bombalayacaklarını tartışıyorlar. Demeçlere bakılırsa, Irak'ın bombalanması kaçınılmaz. Basına sızdırılan yönetim içi tartışmalar, Güney Amerika'dan Uzak Asya'ya kadar hemen her kıtadaki ülkeleri tehdit ediyor.

Üç haftadır çalışıyorABD Başkanı George W. Bush ve adamlarının, Irak'ın yanı sıra Somali, Endonezya ve Filipinler'e de saldırı hazırlığında olduğu öne sürülüyor. ABD yönetimine yakınlığı ile bilinen Washington Post gazetesi, Afganistan'dan sonra Amerikan kuvvetlerinin Irak'ı hedef alabileceğini; Somali, Endonezya ve Filipinler'in de sırada olduğunu yazdı. Bu ülkelerdeki şeriatçı gruplara karşı, askeri ve ekonomik önlemlerin planlandığı belirtildi.Özellikle Somali, Usame bin Ladin'in bu ülkeye kaçabileceği gerekçesiyle tehdit altında tutuluyor. Washington Post, Somali'nin mercek altında olduğunu yazdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin oluşturduğu bir çalışma grubunun, son üç haftadır, Somali'de de faaliyet gösterdiği söylenen El Kaide'yi ele aldığı belirtildi.Washington Post'a konuşan yetkililer, Amerikan özel kuvvetlerinin, Somali'deki yerel güçlerle birlikte veya Somali'nin komşusu Etiyopya ile, El Kaide'ye karşı operasyon düzenlenmesinin değerlendirildiğini kaydetti. Gazeteye göre Etiyopya, böyle bir harekata katılmak için ABD'ye başvuruda bulundu. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ise, Far Eastern Economic Review dergisine verdiği demeçte, Endonezya'daki El Kaide unsurlarının peşine düşüleceğini bildirdi. Wolfowitz, "Endonezya'daki El Kaide'nin peşinden gitmek için, bu örgütün, Afganistan'da kökünü kazımayı beklememiz gerekmiyor" dedi.Filipinler'in hedefe konmasının gerekçesi ise turist kaçırma eylemleri düzenleyen şeriatçı örgütler. Washington Post'a göre, bazı Pentagon yetkilileri, Afganistan'dan sonraki harekatın, "İslamcı olmayan" bir terör örgütüne yönelmesinden yana görüş belirtiyorlar. Gazete, örneğin Kolombiya'daki gerilla örgütü FARC'ın hedef alınabileceğini savundu. Somali'deki şeriatçı El İttihad grubu, eylül sonunda ilk kez, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı terör örgütleri listesine alınmıştı. Gazete, bu eylemi, bir sonraki adımın Somali olacağı yönünde bir işaret olarak yorumladı.

Hasan davetiye çıkardıSomali'nin kağıt üzerindeki lideri Abdikasım Salad Hasan, "ABD'nin ülkesine yönelik soğuk tavrını anladığını" söyledi. Hasan, ABD'nin Mogadişu'ya dönmesini istediğini de açıkça belirtti. Ülkenin denetimini sağlamaktan uzak olan Salad Hasan, 11 Eylül saldırılarının ABD ve Somali'yi birleştirmesini umduğunu dile getirdi. Hasan, ABD müdahalesinin Somali'deki "terörizmin" bitmesi için gerekli olduğunu savundu.
ÖNCEKİ HABER

Pamukta zor günler

SONRAKİ HABER

Barbarları beklerken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa