04 Kasım 2001 22:00

Aşevi kuyruğu uzuyor

Urfa'da yaklaşık 12 bin kişinin aşevinden yemek aldığı belirlendi. Aşevinde çalışan yetkililer, geçtiğimiz yıl verilen kuru yiyecek yardımının bu yıl yapılamadığını belirttiler.

Paylaş
Aşevi kuyruğu uzuyorArif ToprakAçlık, yoksulluk ve işsizliğin her geçen gün arttığı Urfa'da halkın, bir tabak sıcak yemek için girdiği aşevi kuyrukları giderek uzuyor. Yaklaşık 12 bin kişiye her gün yemek verildiğini açıklayan yetkililer, insanların sabah saat 11'den itibaren aşevi önünde beklemeye başladıklarını söylediler. Aşevi sorumlusu Aziz Kutluay, Urfa'da aç insanların sayısının her gün arttığını, yardım edenlerin sayısının da azaldığını belirterek, geçen yıl 4700 kişiye yemeğin yanı sıra bir de kuru gıda yardımı yaptıklarını, ancak ekonomik krizle birlikte, yardım edenlerin sayısında azalma olduğundan, bu yıl kuru gıda yardımı yapamadıklarını söyledi. Kutluay, "Yemek ve gıda yardımı yapabilmemiz için bazı şartlarımız var, asker ve mahkûm ailesi, yaşlı, sakat ve dul ve fakirlere öncelik tanıyoruz. Bunlar muhtarlıktan bakıma muhtaç olduklarına dair belge getiriyorlar, nüfus müdürlüğünden aile tablosu çıkartıp, kaç kişiye yemek vereceğimizi kartlara yazıp onlara veriyoruz. Yemek almaya geldiklerinde bu kartları görevli arkadaşlara gösterip yemeklerini alıyorlar" dedi.

Doktorların yardımıGünlük yemek dağıtımının yanında elbise, ayakkabı, ilaç ve kullanılmış ev eşyaları da verdiklerini söyleyen Kutluay, "Vatandaşlar giymedikleri ve kullanmadıkları eşya ve ilaçlarını getirip bize bırakıyorlar. Biz de ihtiyacı olanlara vermeye çalışıyoruz, önümüz kış, kimsenin ayağında doğru düzgün kışlık ayakkabı yok, üstlerinde onları soğuktan koruyacak bir giysileri yok" dedi. Kutluay, kimi vatandaşların da evde kullanmadığı sobalarını, halılarını ve diğer ev eşyalarını getirdiğine dikkat çekerek, "Urfa'da tanıdık doktor arkadaşlarımız var. Onlar da fakir hastaları ücretsiz muayene ediyorlar. Eczacılar her gün otuz fakir insanın reçetelerini ücretsiz karşılamaya çalışıyorlar" dedi.

Nereden bilecekler?Aşevinden yemek alan vatandaşlar ise hükümete karşı öfkeliler. "Ettikleri kadar çekerler inşallah" diyenlerin sayısı bir hayli fazla. Aşevi kuyruğundaki Hanife Yıldırım "Yaşım altmış küsur, beş çocuğum var. Eşim öldü. Bir ben kalıyorum evde, bazen komşular yiyecek bir şeyler getiriyor, bazen de gelip buradan alıyorum" diyerek içinde bulunduğu durumu anlatıyor. Yıldırım, "Devlet yardım etmiyor mu?" sorumuza "Hükümet, bizim gibi fakirlerin nasıl yaşadığını bilemez. Bilse de ne olur" yanıtını veriyor.
ÖNCEKİ HABER

'Emperyalizmle mücadele mümkündür'

SONRAKİ HABER

Kararların arkasında durulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...