04 Kasım 2001 22:00

Kıbrıs hamaseti yayılıyor

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in yaptığı "Kıbrıs için her türlü bedeli öderiz" açıklamasının ardından, Ankara'da yeni bir "Kıbrıs hamaseti" kampanyası başlatıldı.

Paylaş
Kıbrıs hamaseti yayılıyorDışişleri Bakanı İsmail Cem'in "Kıbrıs için her türlü bedeli öderiz" açıklamasının ardından, Ankara'da yeni bir "Kıbrıs hamaseti" kampanyası başlatıldı. Hükümetin ABD'ye destek olmak amacıyla Afganistan'a asker gönderme kararının hemen ardından, Cem'in AB'ye kafa tutar tarzdaki açıklamasına destek geldi. MHP'li AP KPK Eşbaşkanı Eser, Güney Kıbrıs'ın AB'ye katılmasını "Enosis"e benzetirken, DYP de İsmail Cem'i desteklediğini açıkladı. TBMM ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasındaki Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Kürşat Eser, Güney Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasını "Enosis" olarak tanımladı ve 1974'teki Türkiye'nin askeri harekâtına atıfta bulundu. MHP Aksaray Milletvekili Eser, partisinin Kızılcahamam'daki toplantısında, Kıbrıs'ın "stratejik ve tarihi" öneminden söz ederek, "Güney Kıbrıs'ın AB'ye giriş şekliyle Enosis'in yeniden sağlanması söz konusu" diye konuştu. Eser, 1959-60 antlaşmalarına atıf yaparak, "1974 Barış Harekâtı, Enosis'in önünü kesti. Şimdi, Enosis bu şekliyle sağlanmak isteniyor. Güney Kıbrıs'ın AB'ye giriş şekliyle Enosis'in yeniden sağlanması söz konusu" ifadelerini kullandı. "Hiçbir şekilde Enosis'e müsaade etmeyiz" diyen Eser, "Kıbrıs'ın şu andaki statüsünün devamı, gerek Türkiye açısından gerek Doğu Akdeniz'deki gelişmeler açısından son derece önemlidir" dedi.

Çiller gecikmediHamaset kampanyasına katılmakta, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de gecikmedi. Yazılı bir açıklama yapan Çiller, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e destek verdi. Çiller, dünyanın yeniden yapılanma sürecine girdiğini, bu süreçte "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti" için bir fırsat bulunduğunu savundu.

ABD'den gelen fırsat!"Teröre karşı mücadelenin ve insan hakları konusunun dünyanın gündeme gelmesinin KKTC'nin sesinin duyurulması için önemli olduğu" ifadeleriyle, ABD'nin saldırı kampanyasına gönderme yapan Çiller, açıklamasında şöyle dedi: "Dışişleri Bakanı Cem'in Kıbrıs konusunda önemli açıklamaları, tespitleri son derece gerçekçidir. Sayın Cem'in bu açıklamaları doğrultusunda, hükümetin Kıbrıs konusunda alacağı kararlar desteklenmeli, dünyanın içine girmiş olduğu bu süreç içinde yeni bir döneme de adım atılmalıdır. DYP olarak, Kıbrıs konusunda, bu doğrultuda atılacak adımları destekliyoruz. Ancak, uyarılarımız doğrultusunda KKTC halkının sesini duyurmayı, hükümet tam olarak değerlendirememiştir. Kıbrıs Rum kesiminin uluslararası terörün finansmanında aldığı rol dünyaya anlatılmamış, girişimlerde gecikmeler gündeme gelmiştir. Türkiye önündeki riskleri azaltan, fırsatları daha iyi kullanan bir jeostratejik aksiyon planını bir an önce oluşturmalıdır."Çiller, açıklamasında ekonomik sorunlara da değinerek, hükümete erken seçim çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Cat Stevens tekrar sahnede

SONRAKİ HABER

'Emperyalizmle mücadele mümkündür'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...