04 Kasım 2001 22:00

Kocaeli ateşi yaktı

Kocaeli Sendikalar Birliği tarafından İzmit'te düzenlenen mitinge 20 bini aşkın emekçi katıldı. Gebze ve Sakarya'dan çok sayıda işçinin de katıldığı mitingde hükümet istifaya çağrıldı, genel grev sloganları atıldı.

Paylaş
Kocaeli ateşi yaktıŞengül Karadağ - Rojda İldanKocaeli'de işçi, memur, esnaf, çiftçi, genç-yaşlı, kadın-erkek binlerce emekçi, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe ve savaşa "hayır" dedi. "Geliyor, geliyor, genel grev geliyor" sloganı atan emekçiler hükümeti istifaya çağırdılar. Mitinge Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel de katıldı.Kocaeli Sendikalar Birliği (KSB) tarafından dün Anıtpark'ta düzenlenen mitinge 20 bini aşkın emekçi katıldı. Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, Ziraat Odası, esnaf ve meslek odaları üyesi işçi ve memur ile çiftçiler, işçi-işsiz gençler, liseli ve üniversite öğrencileri, kitle örgütleri, siyasi partiler, depremzedeler taleplerini hep birlikte haykırdı. Soğuk hava ve özellikle sabah saatlerindeki yoğun yağışa rağmen emekçiler mitinge çocuklarıyla gelmişlerdi. Gebze, Sakarya ve İstanbul'dan işçi ve memurların da geldiği mitingin havasına işçilerin çoşkulu ve kitlesel katılımı hakimdi. Türk-İş'e bağlı Selüloz-İş, Pertol-İş ve Harb-İş üyesi işçiler ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'in kitleselliği dikkat çekiciydi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, özellikle de Gebze'deki fabrikalardan gelen işçiler pankartları altında, "İş, ekmek, özgürlük" sloganı ile yürüdüler. Gebze'de Birleşik Metal-İş'e üye olduğu için işten atılan Göktaş işçileri de sendikal hak talebiyle alandaydı. Mitingde, "IMF defol, bu memleket bizim", "Genel grev, genel direniş", "Hükümet istifa", "Savaşa hayır", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Yaşaşın işçilerin birliği", "İşçilerin birliği semyayeyi yenecek" gibi sloganların yanı sıra ilk defa "Esnaf, memur, işçi ele ele genel greve" sloganı atıldı. Memur konfederasyonlarından mitinge en yoğun katılımı KESK'e bağlı sendikalar sağladı. Ekim ayı içerisinde önce Pirelli'den 42, Brisa'dan 90 arkadaşları işten atılan lastik işçileri de "İşten atmalar durdurulsun" pankartıyla ve "İş, ekmek, özgürlük" sloganıyla yürüdüler.. Kocaeli Ziraat Odası pankartı arkasında yürüyen çiftçiler "Ziraat Bankası bizimdir, bize bırakın", "IMF'nin tarım politikalarını içimize sindiremedik" gibi dövizlerle hükümete tepkilerini ilettiler. Emekçiler hükümetin savaş politikasına karşı tepkilerini de attıkları slogan ve taşıdıkları pankart ve dövizlerle gösterdiler. İzmit Kent Merkezi, Ticaret Dayanışma Derneği, Genç Kocaeliler Derneği, Halkevleri, depremzede dernekleri ve İHD de diğer emekçilerle birlikte alandaki yerlerini aldı. Mitinge EMEP, ÖDP, HADEP, SİP, İP'in yanı sıra CHP, AKP ve SP'nin pankartlarıyla katılması dikkat çekti. Baç Kavşağı'nda kortej oluşturarak Anıtpark'a yürüyen Kocaelili emekçiler, yol boyunca korna ve alkışlarla desteklendi. Miting alanında hep bir ağızdan "Hükümet istifa" sloganını atan emekçiler, alkışlar ve ısıklarla da protestolarına bir süre devam ettiler. Depremde kaybedilenler ile demokrasi ve sendikal hak mücadelesinde hayatını yitirenler için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Alanda ilk konuşmayı Pirelli'den atılan işçilerden İlker Arıkan yaptı.

Ya esirlik ya mücadeleBugünün IMF ve DB politikaları ile onların direktiflerine uyup, onların çıkarlarını düşünenlere karşı çıkma günü olduğunu belirten Arıkan, "Bugün, ilerde yaşanacak genel grevin ilk adımıdır. Bizler geçmişte de tepkimizi örgütlü olarak ortaya koyabilseydik açlığın, yoksulluğun hüküm sürdüğü bir ülkede olmayacaktık" dedi. Arıkan, ya demokatik bağımsız Türkiye mücadelesinin verileceğini ya da ABD ve Avrupa sermayesinin esiri olunacağını söyledi. Selüloz-İş Kocaeli Şube Başkanı Halil Bahçeli ise emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı: "Ulusal iradenin gerçek anlamda TBMM'ye yansıması. İşsize iş, işçiye işgüvencesi. Kamu çalışanlarına grev ve toplusözleşme hakkıyla donatılmış sendik hakkı. Adil çalışan bağmsız yargı. Sosyal adalet, demokratik devlet". KSB Dönem Sözcüsü ve Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, "Neden ülkemiz IMF'ye teslim olacak bir hale geldi? Neden taraf olmadığımız bir savaşa sokulmanın endişesini atamıyoruz? Tek cevabı var, gerçeklere sırtımızı dönüp yalanlarına gerçekmiş gibi sarıldık" dedi. Alşan, 9 Kasım'da Ankara'da yapılacak olan mitinge çağrı yaptı. Alşan yeni bir ateşin yine Kocaeli'de yakıldığını belirterek konuşmasını bitirdi. Daha sonra sırasıyla Gölcük Esnaf Odası Başkanı Mahmut Seslikaya, Ziraat Odası Kocaeli Şube Başkanı Şinasi Turalı ve Liman-İş Kocaeli Şube Başkanı Saadettin Acar da birer konuşma yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Kışlık giysi yakıyor

SONRAKİ HABER

Gençler yarın Beyazıt'ta olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa