03 Kasım 2001 22:00

Çorum'da coşkulu miting

EMEP, ÖDP, KESK, Tür-Köy Sen, DİSK ve Genel-İş'in Çorum'da düzenlediği mitinge katılan bini aşkın emekçi; iş, ekmek ve özgürlük taleplerini haykırdı.

Paylaş
Çorum'da coşkulu mitingEMEP, ÖDP, KESK, Tür-Köy Sen, DİSK ve Genel-İş'in düzenlediği "İşsizliğe, açlığa, savaşa karşı iş, ekmek, özgürlük" mitingine katılan emekçiler, taleplerini haykırdı. Mitinge EMEP Genel başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Tür-Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Abdullah Varlı, Eğitim-Sen Genel Sekreteri Kemal Ünal katıldı.Dün saat 12.00'de Saat Kulesi'nde bir araya gelmeye başlayan kitle, 12.30 sıralarında yürülüş kolunda yürümeye başladı. Mitinge katılanlar yağmura rağmen, kent meydana kadar, "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Söz, yetki, karar çalışanlara", "Genel grev, genel direniş", "Savaşa hayır", "IMF defol, bu memleket bizim" sloganlarıyla, coşkuyla yürüdüler.

'Biz kurşun asker değiliz'Mitingde ilk konuşmaya tertip komitesi adına EMEP Çorum İl Başkanı Satılmış Türkoğlu yaptı. Türkiye'nin, savaş ve kriz bahanesiyle kazanılmış haklara saldırıların yoğunlaştığı bir dönemden geçtiğini ifade eden Türkoğlu, krizin Çorum'u nasıl etkilediğini, örnekler vererek aktardı. Yoksulluk ve açlığın kader olmadığını söyleyen Türkoğlu'nun ardından konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, bir savaş olacaksa, bunun işsizlik ve yoksulluğa karşı olması gerektiğini belirtti. Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz kurşun asker değiliz. ABD'nin askeri değiliz. Türkiye, ABD'nin eyaleti değildir. IMF ülkeyi yönetiyor. IMF'yi sadece dışarıda aramayalım. IMF, Ecevit'tir, Yılmaz'dır, Bahçeli'dir. Bunlar, IMF millyetçisidir. Dolar milliyetçisidir. Çok daha örgütlü olmalıyız. Örgütlü olursak bizi yönetemezler, özelleştirme yapamazlar. Türkiye'yi onlar yıktılar, biz yeniden kuracağız."

Kota ABD'ye yarayacak Mitingde Çorum Şeker Fabrikası işçileri adına Zeki Aydaş konuştu. Türkiye'de özelleştirme adı altında yağmalama, sendika kapatma ve düşük ücret dayatma gibi uygulamalar nedeniyle işsizlik ve yoksulluğun had safhaya çıktığını söyleyen Aydaş, şekere kota getiren yasanın amacının ABD fabrikalarında üretilmen tatlandırıcı ithalatının artırılması olduğunu ifade etti. Aydaş, konuşmasının sonunda Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in patronlarla kol kola gezmemesi gerektiğini söyledi. Aydaş'ın ardından EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, kürsüden emekçilere seslendi. 57. hükümetin Türkiye'yi daha büyük bir kaosa sürüklemek istediğini ifade eden Tüzel, hükümetin Afganistan'a asker gönderme kararını eleştirdi. Halkın bu savaşı istemediğini, hükümetin ise savaşa girmek için elinden geleni yaptığını söyleyen Tüzel, "Bu savaş hükümetin sonunu getirecektir. 2002 yılı bütçesinde halka, üretene değil; savaşa, vurgunculara ve soygunculara bütçe ayırarak kim olduklarını bir daha bize söylüyorlar" dedi. Demokrasi isteyenlere Avrupa'nın gösterildiğini, halka ise hiçbir şey sorulmadığını belirten Tüzel, "Birleşik halk hareketinin yükseltilmesi için yürüyeceğiz, bir araya geleceğiz, IMF işbirlikçilerini bu ülkeden hep beraber kovacağız" dedi. Tüzel, konuşmasını "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" diyerek bitirdi. Tür-Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Abdullah Varlı ve Eğitim-Sen Genel Sekreteri Kemal Ünal da mitingde birer konuşma yaptılar. KESK adına konuşan Kemal Ünal, kamu emekçilerinin 9 Kasım'da Emek Platformu ile birlikte büyük bir miting yapacağını dile getirdi. Bütün emekçilerin mitinge desteğini beklediklerini ifade eden Ünal, "Savaştan medet uman, zengini zenginleştiren bu hükümet bizim hükümetimiz olamaz" diyerek konuşmasını bitirdi. Abdullah Varlı ise, IMF dayatmalarının köylülüğü üretemez hale getirdiğini söyleyerek "Pancar ekemeyeceksiniz, tütün ekemeyeceksiniz, fındığınızı sökeceksiniz denerek, üretici köylü açlık girdabına itildi" dedi. Üretici köylülerin bu noktadan sonra sorunlarına sahip çıkmak için sendikalaşma yolunu izlemeleri gerektiğini söyleyen Varlı, kısa sürede onbinlerce üyeye ulaşan Türk-Köy Sen'in önümüzdeki günlerde sesini daha da fazla duyuracağını açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Beş yıl sonra Susurluk skandalı

SONRAKİ HABER

2 HADEP'li daha tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...