03 Kasım 2001 22:00

Ölenleri çöpe atacaklar!

Afgan halkının üzerine yağan bombaların 'insanlık adına' olduğu yalanını yutturmaya çalışan ABD, kendi vatandaşlarının ölülerini çöplere atma çabasında.

Paylaş
Ölenleri çöpe atacaklar!New York Belediyesi yönetimi, fazla masraftan kaçınmak için insanlık dışı bir karar alarak, Dünya Ticaret Merkezi enkazından ceset çıkarma çalışmalarını sekteye uğratıyor. 11 Eylül'deki saldırılar sonucu yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin kalıntılarındaki arama çalışmalarına katılan görevlilerin sayısının azaltılması kararı alındı.

12 itfaiyeci gözaltındaBu kararı protesto eden yüzlerce itfaiyeci ile polis arasında ise çatışma çıktı. Enkaz altında yatan arkadaşlarının cesedini çıkarmak isteyen itfaiyeciler ile polis arasındaki çatışmalarda, 12 itfaiyeci gözaltına alındı. Yetkililerin açıklamasında, beş polisin hafif yaralandığı ve itfaiyecilerin bariyerleri yıkarak polise saldırdıkları öne sürüldü. İtfaiyecilere destek veren 1000'den fazla New York sakini de, enkaz bölgesinde bir protesto gösterisi düzenledi. Gösteride "Kardeşlerimizi eve götürmemize izin verin" ve "Doğru olanı yapın" sloganları atıldı.

Tehditler savurduİtfaiyecilerin protestolarına neden olan kararı alan New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani yaptığı açıklamada, "Tüm bu itfaiyecilere çok büyük sempati besliyoruz, ancak itfaiyecilerin sergiledikleri davranış kabul edilemez. Acı içinde de olsanız New York polisine saldıramazsınız, bunu yapanlar hapse gidecektir" diyerek tehditler savurdu. Giuliani, bu kararı kalıntıların bulunduğu bölgenin gittikçe daha tehlikeli hale geldiği yönünde uyarılarda bulunan güvenlik uzmanlarının tavsiyeleri çerçevesinde aldıklarını öne sürdü.Yeni karar uyarınca, bölgede çalışan itfaiyecilerin sayısı 25 ile sınırlandırılıyor. Oysa 11 Eylül'den sonraki ilk günlerde, bölgede 2500 kadar itfaiyeci çalışıyordu.

Aileler rahatsızİtfaiyeciler Birliği, Dünya Ticaret Merkezi'nin kalıntıları altında halen 265'ten fazla itfaiyecinin cesedinin bulunduğunu hatırlatarak, kararı şiddetle protesto etti. Birlik Başkanı Peter Gorman, Giuliani'nin kararının, çalışmaları "pislik toplayıp atma faaliyeti" haline getireceğini vurguladı. Gorman, "Acil durum personelinin sayısının azaltılması, enkaz kaldırma çalışmalarının hızlanması içindir ve bu, aileleri rahatsız ediyor" diye konuştu.İtfaiyecilerden Bob McGuire ise, akrabası Richard Allen'in enkazın altında yattığını belirterek, "Onun bir çöplüğe atılıvermesini istemiyorum" dedi. Belediye yönetimi, kararı, enkaz altında çalışma yürüten itfaiye görevlilerinin fazla mesai ücretlerini ödemekte zorlanacağı gerekçesiyle aldı.
ÖNCEKİ HABER

Ödüllü köy harabe oldu

SONRAKİ HABER

Küresel eylem günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...