02 Kasım 2001 22:00

Cavallo'nun programı da çöktü

Arjantin ekonomisini kurtaracağı iddiasıyla IMF'den getirilen 'süper bakan' Domingo Cavallo'nun yürüttüğü ekonomik programın çöktüğü itiraf edildi.

Paylaş
Cavallo'nun programı da çöktüArjantin ekonomisini kurtaracağı iddiasıyla IMF'den getirilen 'süper bakan' Domingo Cavallo'nun yürüttüğü ekonomik programın çöktüğü itiraf edildi. Arjantin Devlet Başkanı Fernando de la Rua yeni bir ekonomik paket açıkladı. Rua, bu paketin ülke ekonomisinin yaklaşık 4 yıldır içinde bulunduğu küçülmeye son vereceğini iddia ediyor. Yeni bir paket hazırlanması, IMF'den getirilen 'süper bakan' Domingo Cavallo'nun yürüttüğü ekonomik paketin çöktüğünün itiraf edilmesi anlamına da geliyor. Ekonomik çöküntü nedeniyle Arjantin'in borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi, uluslararası piyasalarda moratoryum endişesini artırdı. Arjantin'in bugünkü dış borcu 132 milyar dolar. Ödenmemiş 95 milyar dolarlık hükümet bonolarının 58 milyar dolarlık kısmı, yabancı yatırımcıların elinde. Arjantin'in iç ve dış borçları dolara endeksli. Bu nedenle peso'nun devalüasyonu, daha da büyük bir krizi tetikleyebilir ve ülkenin para sisteminin bütünüyle çökmesine yol açabilir. Rua'nın açıklaması, tarihinin en büyük borç batağına sürüklenen ülkenin IMF'den beklediği yardımın önceki gün bir kez daha reddedilmesinin ardından geldi. Kredinin engellenmesi piyasalardaki endişeyi artırdı. Maliye Bakanı Cavallo da ABD ya da IMF'den daha fazla "yardım" alamayacaklarını söyledi. Cavallo, artık Arjantinlilere daha fazla güven verilerek harcama ve yatırımları artırmaya çalışacaklarını anlattı. Ancak bu güvenin ne şekilde verileceği açıklanmadı. Detayları açıklanmayan yeni program, kreditörlerin daha fazla teminat karşılığında daha düşük faiz oranlarını kabul edeceği umuduna dayanıyor. Yeni paketin yoksulları da koruyacağı iddia ediliyor. Ancak Rua, vergi gelirlerinin artırılacağını söyledi. Arjantinli emekçiler hükümete olan güvenlerini yitirdiklerini, yaptıkları sokak eylemlerinde dile getirmişlerdi. Yeni program borsacılar arasında da şüpheyle karşılandı. Corsiglia adlı arabulucu şirketin yöneticilerinden Luis Corsiglia, "Harcamaları 4 milyar dolar düşerek bir yeniden yapılanma sağlamaktan söz ediyorlar. İlkesel olarak bu çok enteresan bir durum ama değişikliklerin ne şekilde olacağını halen bilmiyoruz" diyor.

Patronlara teşvikArjantin hükümeti, yeni önlemlerin temelini oluşturan 132 milyar dolarlık kamu kâğıdının "takasıyla", gelecek yıl ödenmesi gereken 4 milyar dolarlık faizden tasarrufu amaçlıyor. Oluşturulan plan kapsamında, yaklaşık 4 milyar dolarlık takas kâğıdı, her yıl, yüzde 7 oranında yıllık sabit faizli ya da libor artı 300 temel puanlı değişken faizli yeni enstrümanlarla değiştirilebilecek. Arjantin'deki yeni ekonomik önlemler ise şöyle: "Para Rejimi, Rekabetçi ve Arzı Artırıcı Önlemler, Devlette Yeniden Yapılanma, İflas Müessesesinin işletilmesi, Şirketlerin Yeniden Yapılandırılması". Bu önlemler çerçevesinde, 1 Nisan 2003'e kadar, asgari şirket gelir vergisi ve faiz üzerinden alınan vergiler kaldırılacak. Aynı tarihe kadar istihdam vergileri, KDV ile birleştirilecek. İşverenin ödediği sigorta katkı payı düşürülecek, tüm üretim alanlarında, bilgi teknolojisi alanında, ticari hava taşımacılığında ve limanlarda vergi teşvikleri uygulanacak. Şirketlerin ödenmemiş vergi sorumluluklarının, sermayeye dönüştürmelerine izin verilecek. Bu şirketlerin bankalara olan borçları, Hazine kâğıtları karşılığında çözülecek. Bazı firmaların borçları ise 10 yıl süreyle yeniden yapılandırılarak, yüzde 1 oranında aylı faiz uygulanacak.
ÖNCEKİ HABER

Patronlar krizi kullandı

SONRAKİ HABER

Bir avuç dolar için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa