02 Kasım 2001 22:00

Patronlar krizi kullandı

Patronların kriz gerekçesi ile işten atmaları yoğunlaştırdıkları, kazanılmış haklara saldırdıkları bir dönemde Borsa'ya gönderdikleri bilançolar "Zarar ediyoruz" yalanını açığa çıkardı.

Paylaş
Patronlar krizi kullandıKasım ve şubat krizlerinin ardından her fırsatta 'Zarar ediyoruz' açıklaması yapan büyük patronların yalan söyledikleri ortaya çıktı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderilen bilançolar 'Zarar ediyoruz, kârlarımız düşüyor' feryatları ile devletten teşvik isteyen, toplusözleşmeleri uygulamaktan kaçınan, işçileri zıfır zam dayatan, ücretsiz izin uygulamasını yaygınlaştıran ve işten atmaları yoğunlaştıran patronların krizi kullandıklarını ortaya koyuyor.

Kârlar yükseldiEkonomide daralma ve kriz söylemlerine karşın birçok şirket yılın ilk 9 ayı itibariyle yüksek kâr rakamları açıkladı. Şirketlerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gönderdikleri mali tablolar "kârlardaki azalmayı" bahane ederek işçi çıkaran ve hükümetten teşvik üstüne teşvik isteyen şirketlerin yalanını da açığa çıkardı. 36 şirketin net kârı, 456 trilyon lirayı aştı. İMKB'de hisseleri işlem gören şirketlerin Borsa'ya gönderdikleri mali tablolar, kâr açıklayan şirketlerin farklı sektörlerde yer aldıklarını ortaya koyuyor.

Kâr eden şirketlerBugüne kadar Borsa'ya bilançolarını ileten şirketler arasında en yüksek kârlılığa 99.9 trilyon lira ile Ak Enerji ulaştı. Ak Enerji'nin net kârındaki artış yüzde 580'i buldu.İkinci sıradaki Dışbank da bir önceki döneme göre net kârını katlayarak 87.3 trilyon liraya çıkardı. Bu yıl kâr açıklayan şirketlerden Demir, İş, Finans ve Varlık yatırım ortaklıkları, geçen yılın aynı dönemini zararla kapatmışlardı. Ocak-Eylül 2001 dönemi için bugüne kadar 10 şirket de zarar bildirdi. Erdemir, 173.6 trilyon lira ile zarar rekortmeni oldu.Arçelik, bu yılın aynı döneminde 1 trilyon 436 milyar 649 milyon lira net kâr sağladı. Petkim geçen yıl bu dönemde 88 milyar 54 milyon lira kâr ederken, bu yıl ise 12 trilyon 100 milyar 353 milyon lira zarar etti. Türk Ekonomi Bankası ise 9 aylık net kârını yüzde 111.27 artırarak, 17 trilyon 727 milyar liradan, 37 trilyon 451 milyar liraya yükseltti. Kordsa'nın net kârı da yüzde 30.02 artışla, 10 trilyon 279 milyar 407 milyon liradan, 13 trilyon 365 milyar 530 milyon liraya çıktı.
ÖNCEKİ HABER

Derviş'in balonu söndü

SONRAKİ HABER

Cavallo'nun programı da çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...