02 Kasım 2001 22:00

Saldırganların beyin yıkama atağı

Sivil ölümlerin tırmanması karşısında kendi halklarının desteğini dahi yitiren Batılı emperyalistler, tüm dünyayı hedefleyen büyük bir propaganda atağına hazırlanıyor.

Paylaş
Saldırganların beyin yıkama atağıAfganistan'da yüzlerce insanın öldürülmesine paralel olarak, kendi halklarının desteğini dahi yitirmeye başlayan İngiltere ve ABD, bir "halkla ilişkiler" atağı başlattı. Bu atağın en önemli unsuru ise, uluslararası medya.ABD ve İngiltere'nin, kara propaganda yaymak amacıyla "enformasyon merkezleri" oluşturduğu ve bu merkezlerin, doğrudan Beyaz Saray ile İngiltere Başbakanlığı'na bağlı olarak çalıştığı öğrenildi. İki ülkeden diplomat, asker ve iletişim uzmanlarını birleştiren üçüncü bir merkez de, birkaç gün içinde Pakistan'ın başkenti İslamabad'da açılacak.

'Hızla' yalanlayacaklarMerkezlerin hedefinin, Taliban yönetimi tarafından yapılan ölü ve yaralı sayısı açıklamalarını "hızla yalanlamak" olduğu bildirildi. Bir ABD'li yetkili, "Taliban, gerçek olmayan bilgiler yayıyor. Bizim buna karşılık vermemiz ve bu işi hızla, internet ve televizyonun yardımıyla yapmamız gerekli" diye konuştu.Söz konusu merkezler, aynı zamanda, bombalar eşliğinde atılan "gıda ve ilaç paketleri"nin ne kadar insancıl olduğuna dair ısmarlama haberler yaptıracak. Merkez, saldırıların "İslam'a veya Afgan halkına yönelik olmadığı" propagandasına özel bir ağırlık verecek. Bu kapsamda, iki ülkeden çok sayıda yetkili, pek çok ülkenin televizyonlarına "konuk" sıfatıyla çıkarak, saldırıya destek almaya çalışacak.

Haber yönetimi!ABD ve İngiltere, bu çabayı açıkça "haber yönetimi" olarak niteliyor. Faaliyetin özel ilgi alanı ise, saldırıya karşı öfkenin giderek yükseldiği Ortadoğu ve Körfez bölgesi. Bu bölgedeki Mısır ve Suudi Arabistan rejimlerinin, halkların tepkisiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek, Batı için hayati önem taşıyan bu diktatörlüklerin "kurtarılması" isteniyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçtiğimiz hafta Senato'da yaptığı konuşmada, "Arap sokağı ile bir sorunları olduğunu" itiraf etmişti.

İnternete özel önemBeyin yıkama faaliyeti çerçevesinde, ABD Dışişleri, önümüzdeki haftadan itibaren hız kazanacak. İnternet üzerinde yapılacak yayınlarda, 11 Eylül saldırılarını kınayan Müslüman ülke liderlerinin açıklamaları, 12 dilde verilecek. ABD büyükelçilikleri de, her gün "merkez"den aldıkları propagandayı, bulundukları ülke medyasına ulaştıracaklar. ABD'nin "propaganda atağı", ilk sonuçlarını CNN üzerinde gösterdi. CNN yönetimi, muhabirlerine ve haber merkezine, "ABD'nin Afganistan'ı niye vurduğunu" her haberinde özel olarak belirtme ve sivil kayıplara fazla değinmeme talimatı vermişti. Uluslararası ajansların, bombalanan Afgan köylerini birkaç gündür "Taliban köyü" olarak nitelemesi, bu talimatların başka merkezlere de gönderildiğini kanıtlıyor.

Afganistan'a radyoÖte yandan Amerikan Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Afganistan'a yönelik yayın yapacak "Radyo Hür Afganistan" adlı bir radyo kurulması konusundaki karar tasarısını onayladı.Karar tasarısının hazırlayıcılarından Cumhuriyetçi yetkili Ed Royce yaptığı açıklamada, "Bu radyonun kurulması Taliban rejimine karşı enformasyon savaşını kazanmamız açısından önemlidir" dedi. Söz konusu radyonun, yerel dillerde günde yaklaşık 12 saat yayın yapması planlanıyor.Tasarı, Kongre'nin bu projeye 2002 mali yılı içinde 19.5 milyon dolar, 2003 mali yılı içinde de 8 milyon dolar kaynak sağlamasını öngörüyor.Finansmanında, "Radyo Hür Avrupa" ve "Radyo Hürriyet" modelini örnek alacaklarını açıklayan Ed Royce, "Bu iki radyo, soğuk savaşı kazanmamıza yardımcı oldu. Radyo Hür Afganistan da teröre karşı savaşı kazanmamızda bize yardımcı olabilir" dedi.Komisyon tarafından onaylanan karar tasarısının yasalaşması için öncelikle, Temsilciler Meclisi'nin tüm üyelerinin hazır bulunacağı bir toplantıda resmen onaylanması, daha sonra da Senato'nun onayından geçmesi gerekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Paniği körüklüyorlar

SONRAKİ HABER

Derviş'in balonu söndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa