01 Kasım 2001 22:00

'Uşaklığa karşı çıkacağız'

EMEP Genel Başkanı Tüzel ve ÖDP Genel Başkanı Uras, ABD'nin istekleri doğrultusunda Afganistan'a asker gönderme kararı alan hükümeti protesto etti.

Paylaş
'Uşaklığa karşı çıkacağız'EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ABD'nin istekleri doğrultusunda Afganistan'a asker gönderme kararı alan hükümetin ve Cumhurbaşkanı'nın, ülkeyi resmen savaşın tarafı ilan ettiğini belirterek, "Gençlerimizin Afgan dağlarında ölmemesi, yoksulluğun, işsizliğin, açlığın kaderimiz olmaması için savaşa ve emperyalizm uşaklığına karşı çıkacağız. Bağımsız, demokratik bir Cumhuriyet ve emeğin Türkiyesi için mücadele edeceğiz" dedi. Tüzel yazılı açıklama yaparak, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle atılan "bağımsızlık ve ulusal onur" nutuklarının üzerinden 48 saat bile geçmeden, hükümetin Afganistan'a asker gönderme kararı aldığını, kararın Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandığını hatırlattı.

Halka rağmenBöylece Türkiye'nin resmen savaşta taraf olduğunu ve "ABD'nin sadık müttefiki" olarak gırtlağına kadar savaş bataklığına saplandığına dikkat çeken Tüzel, "Türkiye halkı yönetenler gibi düşünmüyor. Halk savaşa karşı çıkıp, fabrikalarda, emekçi mahallelerinde eylemler yaparak, ABD'nin isteklerine değil halkın taleplerine kulak verilmesini istiyor" dedi. Tüzel, Cumhurbaşkanı, Başbakanı, hükümetiyle sivil ve asker devlet erkânının ise adeta, "Bir avuç parababası hortumcunun IMF ve Dünya Bankası'ndan alacağı birkaç milyarlık kredi için ABD'nin askeri olacaksınız. Bizim için halkın çıkarları değil, emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin çıkarları önemli" demeye getirdiğini vurguladı.

'Mücadele edeceğiz'Holding medyasında savaş lobisinin sözcülüğünü yapanların, gönderilen askerlerin "eğitim birliği olduğunu, yardım için gittiklerini ve ellerini kana bulamayacaklarını" belirten Tüzel, şöyle devam etti: "Peki kimi eğitecekler, kime yardım edecekler? Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk demeden binlerce masum insanın kanının akıtılması için uyuşturucu tacirliği yapanlara (Kuzey İttifakı güçleri) eğitim vermenin ellerini kana bulamaktan ne farkı var? Savaş lobisinin kalemşörlüğünü yapanların gerekçeleri komik olduğu kadar ahlaksız ve alçakçadır da. Bu karar aynı zamanda, ülkenin işçi ve emekçilerinin; ABD ve IMF ile onların işbirlikçilerinin iktidarını yıkıp halkın iktidarını kurmaktan başka çıkış yolunun, kurtuluş imkânının kalmadığının ilanıdır."

ÖDP: 'Sorumsuzluk'ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras Türkiye'nin adım adım savaşa sürüklediğini belirterek, "Hükümet Türkiye'yi kendi kontrolü dışındaki gelişmelerin ve ABD'nin emperyal hesaplarının peşine takıyor" dedi. Yazılı açıklama yapan Uras, asker gönderilmesinin Türkiye'nin ekonomisinde, toplumsal ve politik yaşamında büyük sancılara yol açacağını söyledi. IMF'den yardım almak ve iktidarda kalmak için asker göndermenin sorumsuzluk olduğunu dile getiren Uras, "ABD ve IMF'den alınan yardımların faturası 'kan parası' olarak, Türkiye'yi Afganistan bataklığına sürükleyerek halka ödetiliyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'ye ateşten gömlek

SONRAKİ HABER

Yolun dışındalar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa