01 Kasım 2001 22:00

Türkiye'ye ateşten gömlek

Hükümet, ABD'nin çıkarları uğruna Türkiye'yi ateşe atacak kararları ilan etmeye başladı. Bakanlar Kurulu, ABD'nin, "90 kişilik birliğin Afganistan'a gönderilmesine" dair isteğini onayladı.

Paylaş
Türkiye'ye ateşten gömlekHükümet, ABD'nin çıkarları uğruna Türkiye'yi ateşe atacak kararları ilan etmeye başladı. Bakanlar Kurulu Afganistan'a Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 90 kişilik bir asker gönderme kararı alırken, Başbakan Ecevit kararı kendi eliyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunarak, onayını aldı. Asker gönderme kararıyla birlikte resmen savaşın içine giren Türkiye, saldırıların da odağı haline geldi. Özel harp literatürü açısından Afganistan'a gönderilecek 90 kişilik askeri birlik tabur düzeyinde kabul ediliyor. Bakanlar Kurulu ABD'nin asker talebini görüşmek üzere Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında dün saat 11.15'de toplandı. Toplantının devam ettiği saatlerde aniden Başbakanlıktan ayrılan Ecevit, Köşk'e çıkarak asker gönderme kararını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sundu. Cumhurbaşkanı ile 20 dakikalık görüşmesinin ardından Başbakanlığa dönen Ecevit, kısa bir açıklama yaparak, "Afganistan bağlamında 'Sürekli Özgürlük Harekatı'na Türkiye'den beklenen katkılar"ın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ve kararın alındığını söyledi. Kararla ilgili Cumhurbaşkanı'nın onayını aldıklarını da belirten Ecevit, soruları yanıtsız bırakarak, devam etmekte olan Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Hükümetin yalanı ortaya çıktıToplantı devam ederken, hükümet adına yapılan yazılı açıklamada, asker gönderme kararının alındığı ve bu doğrultuda, Afganistan'a yaklaşık 90 kişilik özel harekat grubunun gönderileceği bildirildi. ABD'nin bu kez, "keşif, teröristlere karşı mücadele, Kuzey İttifakı güçlerini yönlendirme, insani yardım harekatına askeri destek, masum halkın korunması ve gerektiğinde sivil halkın tahliyesine yardım sağlamak amacıyla 'Sürekli Özgürlük Harekatı'nı destekleyen ülkelerin bazılarından kuvvet" talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'den yapılan talebin hükümete 26 Ekim 2001'de ulaştığı kabul edildi. Böylece, yetkililerin iki-üç gündür söyledikleri "henüz talep gelmedi" yalanları da ortaya çıktı. ABD'nin müttefikleriyle birlikte Türkiye'den yaptığı bu talebin karşılanması amacıyla koalisyon ortakları, asker ve sivil makamların etraflıca incelediğinin belirtildiği açıklamada, "ABD'nin terörizme karşı başlattığı 'Sürekli Özgürlük Harekatı'nın başarıya ulaşmasının tüm insanlığın yararına olduğu" öne sürüldü. Açıklamada, Türkiye'nin, "Sürekli Özgürlük Harekatı"na, "terörizmle küresel ölçekte mücadele edilmesini savunan yerleşmiş tutumu ve NATO Antlaşması'nın 5'inci maddesi çerçevesindeki yükümlülüklerini dikkate alarak tam destek verdiği"nin altı çizildi. TBMM'den alınan yetkiye atıfta bulunulan açıklamada, "NATO yükümlülüklerimizin ışığında ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1368 ile 1373 sayılı kararları doğrultusunda ve ayrıca terörizmle mücadele siyasetimizin gereği olarak, yaklaşık 90 kişilik bir özel harekat grubunun görevlendirilmesi kararlaştırılmıştır" denildi. Diğer yandan, koalisyon partilerinin bakanları, ayrı ayrı görüşmelerini sürdürdü. Ardından, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında "turizm" konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Turizm Bakanı Mustafa Taşar ve 10 bakan katıldı. Derviş'in "acilen çıkarılmasını" istediği Devlet İhale Yasa Tasarısı da, kabinede imzaya açıldı.

Basına brifingBaşbakan Ecevit, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bazı gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle biraraya geldi. Görüşmede, "önemli bir karar alınmıştır" diyerek, asker gönderme kararını savunan Ecevit, bu konuda devlet yönetiminde eşgüdüm olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hükümet, Dışişleri Bakanlığı, MİT ve Genelkurmay eşgüdüm içindeler. Türkiye, uluslararası alanda büyük önem kazandı."

Ramazan'da ihmal etmeyin!NATO'nin 5. maddesinin işletilmesi konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yerine getirdiğini vurgulayan Ecevit, "terörün bayramı ve bayrağının olmadığını" söyleyerek, Amerikan saldırısının Ramazan ayında devam etmesinden yana olduğunu gösterdi. Askerin, Kuzey İttifakı'na eğitim amaçlı gönderileceği söylenirken, açıklamada birliğin sorumluluk alanının daha geniş olduğunun görüldüğü hatırlatılarak, "hükümetin görüşü mü değişti" sorusu üzerine Ecevit, "İhtiyatlı açıklamalar yaptık" yanıtını verdi. Başbakan, "Koşulların ne getireceğini tahmin etmek zor. İstenmedik olaylarla karşılaşabiliriz" sözleriyle, askerin çatışmalara gireceği mesajını verdi. Ecevit, birliğin görev alanının sorulması üzerine, "sıcak savaşın nerede olacağı belli değil" sözleriyle, savaşa girileceği mesajını pekiştirdi. Kore ve Vietnam örneklerinin hatırlatılması üzerine Ecevit, "Umarım Vietnam ya da Sovyetler'in Afganistan işgaline benzemeyen sonuçlar alınır" demekle yetindi. Batı'dan ekonomik talepleri olup olmayacağının sorulması üzerine ise Ecevit, "Ekonomik talebimiz olamaz. Konuyu pazarlık haline getirmeyi içimize sindiremeyiz" iddasında bulunurken, "dost ve müttefik ülkelerin Türkiye'nin durumunu gözönünde bulunduracakları" mesajını vermeyi de ihmal etmedi. Ecevit asker sayısının artıp artmayacağı, süresi ve sınırı konusunda açıklama yapmadı.
ÖNCEKİ HABER

'Harbi kara kız'ın sergisi

SONRAKİ HABER

'Uşaklığa karşı çıkacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...