01 Kasım 2001 22:00

'Geleceğimiz için alandayız'

Emek Gençliği, HADEP Gençlik Kolları, Özgür Gençlik ve Sosyalist Eylem Gençliği'nin düzenlediği miting, 4 Kasım Pazar günü Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacak.

Paylaş
'Geleceğimiz için alandayız'Savaş Velioğlu"Parasız, bilimsel, anadilde eğitim - İş, barış, özgürlük" isimli gençlik mitinginin çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Emek Gençliği, HADEP Gençlik Kolları, Özgür Gençlik ve Sosyalist Eylem Gençliği'nin düzenlediği miting, 4 Kasım Pazar günü Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacak. Bugüne kadar üniversite kampuslarında veya siyasi partiler ile sendikaların düzenlediği mitinglerde seslerini duyuran gençler, bu defa bir gençlik mitinginde taleplerini haykırmaya hazırlanıyor. Mitingin tertip komitesi üyeleri, tüm kitle örgütlerine ve sendikalara da destek çağrısı yapıyorlar.

Gençlik mitingiİstanbul Emek Gençliği'ni temsilen tertip komitesinde yer alan Eren Araman, gerçekleştirecekleri mitingin diğerlerinden farklı özelliklerinin olduğunu belirtti. Araman öncelikle, ülkenin bağımsızlığının ayaklar altına alındığı, tüm gençlik kesimlerinin geleceğinin karartıldığının gün gibi açıkta olduğu koşullarda bu eylemi gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bugüne kadar birçok miting yapıldı. Gençler de kendi taleplerini bu mitinglerde dile getirdi. Gerçekleştireceğimiz mitingi diğerlerinden ayıran bir özellik de, işin merkezinde gençlerin olması." Araman, Emek Gençliği olarak, gençliğin bağımsız birleşik mücadelesi için öteden beri yoğun faaliyetler yürüttüklerini dile getirdi; diğer gençlik gruplarıyla bir araya geldikleri bu mitingle de, seslerini daha yüksek perdeden duyurmayı amaçladıklarını söyledi. Mitingin, gençliğin antiemperyalist tepkilerinin de kürsüsü olacağını kaydeden Araman, kimi yerlerde gerçekleşen ABD protestolarının, mitingin ön hazırlıkları olarak değerlendirildiğini ifade ediyor: "Birçok lisede ABD'nin saldırgan politikalarını protesto eden gençler bir araya geldi. Sarıgazi Mehmetçik Lisesi, Ümraniye Atakent Lisesi, Taksim Tcaret Lisesi ve daha birçok lisedeki eylemler, 4 Kasım'da yapacağımız mitinge güç katacaktır. Geçtiğimiz pazar günü de Eyüp'te kitlesel bir basın açıklaması yaparak gençliği mitingimize çağırdık." Emek Gençliği temsilcisi Araman, "Sanayi sitelerinde, liselerde, üniversitelerde, semtlerde kısacası bütün alanlarda geleceğinin karartılmasını ismeyen ve zor koşullarda yaşamaya zorlanan gençleri mitingimize çağırıyoruz" diyor.

'Kapitalizmin gerçek yüzü''Söz ve Eylem dergisi okurları' olarak mitingin organizasyonunda yer alan Sosyalist Eylem Gençliği, mitingte gençliğin IMF politikalarına ve kapitalizme tepkilerinin açığa çıkacağını belirtiyor. Onur Zeng, "IMF politikalarıyla birlikte hükümetin uyguladığı politikalar gençleri her geçen gün biraz daha geleceksizliğe sürüklemekte" dedikten sonra, gençlerin büyük sorunlar içersinde karanlık bir yola itilmek istendiğini anlattı. Zeng, yaşanan bunca olumsuzluklara ve kapitalizmin ortaya serilen gerçek yüzüne karşı öfkelerini dile getirebilmek ve yaşanan sorunları gündeme sokabilmek için mitingin düzenlenmesinde yer aldıklarını kaydetti. Yaşanan savaşta gençliğin emperyalistlerin aleti olmayacağını kaydeden Zeng, Sosyalist Eylem Gençliği olarak miting çalışmasını nasıl yürüttüklerini şöyle anlattı: "Biz miting çalışmasını özellikle üniversiteler üzerinden yürütüyoruz. Fakültelerde öğrencilerle bire bir yüzyüze gelerek mitinge çağrı yapıyoruz. Arkadaşlarımızla yaşadığımız sorunlardan söz ederek, mitinge katılım yönünde ikna çabasına giriyoruz. Bulunduğumuz mahallelerde de üniversitede uyguladığımız yöntemi uyguluyoruz. Bunun dışında diğer mitinge katılan gençlik örgütleriyle birlikte, ortak çalışmalar içerisinde yer alıyoruz."

'Anne ve babalarımızla'HADEP İstanbul Gençlik Kolları'ndan Salim Çakır, mitingin amacını açıklarken, son dönemde demokrasi güçlerine karşı yoğun bir saldırı kampanyası olduğunu belirterek, geçen birkaç hafta içindeki yargısız infazları örnek gösterdi. Çakır, bunlara karşı "ortak bir karşı koyuşun örgütlenmesi gerektiğinin" altını çizdi ve son Anayasa değişikliklerine değindi: "Saldırıların ne boyutta olduğunu bizlere bu infazlar gösteriyor. Devletin uyguladığı politikalar geçiştirmeci bir tarzdadır. Devlet yaptığı değişikliklerle insanların gözünü boyamaya çalışıyor. Yaşanan bütün bu saldırılar karşısında ciddi örgütlenme olması gerektiğini düşündüğümüz için böyle bir platformun içersinde yer aldık."'80 sonrası gençlik kuşaklarının örgütlü mücadele etmesinin zorlaştırıldığına işaret eden Çakır, bu sorunu çözebilmek için bir araya geldiklerini dile getirdi ve "güçlü bir çıkış yapıldığında seslerini daha çok duyurabileceklerini" belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "HADEP Gençliği olarak yürüttüğümüz yerel çalışmalar da bu doğrultuda. Mahallelerde, okullarda ve atölyelerde gençlerle bir araya gelerek mitingin çalışmasını yürütüyoruz. Çalışmamızı yürütürken sadece gençlerle yetinmiyoruz; annelerimizi ve babalarımızı da çalışmalarımıza katmaya çalıyoruz. Geleceğinin karartılmasına izin vermek istemeyen bütün gençleri mitingimize davet ediyoruz."

'En çok saldırı gençlere'Özgür Genç dergisi okurlarından Saadet Çetin ise, "Böyle bir dönemde yaşanan saldırılardan en çok etkilenen kesimin gençler olduğunu düşünüyorum. Egemen güçler kendi geleceklerini yaratmak için gençliğin geleceğini karartıyor. En fazla saldırının eğitim alanında olduğunu düşünüyoruz" dedi. Çetin, sistemin, gençlerin gözünü korkutmaya çalıştığını dile getirerek, böyle bir dönemde, gençliğin sesini sokaklarda yükseltmesinin önemine dikkat çekti. Gerçekleşecek mitingin, bu birlikteliğin ilk aşaması olacağını umduklarını aktaran Çetin, şöyle konuştu: "Sistem gençleri örgütsüzleştirmeye çalışırken örgütlü gençleri de parçalamaya yönelik çalışmalarını yürütüyor. Düzenlenecek miting bu saldırılara bir cevap olacaktır." Miting çalışmalarını daha çok üniversitelerde ve liselerde yürüttüklerini kayedden Çetin, "Eğitim politikalarının insanları okuyamaz duruma getirdiği günümüzde gençlerin kendi sorunlarına sahip çıkmaları ve dile getirmeleri için alanlara çıkması için çalışmalarımızı yürütüyoruz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Annelere hücre hapsi

SONRAKİ HABER

Velilere 'terör' nasihatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...