01 Kasım 2001 22:00

Annelere hücre hapsi

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde masrafları ödeyemedikleri için bebekleri ile birlikte rehin tutulan kadınlara şimdi de 'hücre cezası' veriliyor.

Paylaş
Annelere hücre hapsiÖzlem DinlerZeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yaşanan rehine olaylarına bir de 'hücre cezası' eklendi. Doğum masraflarını ödeyemedikleri için bebekleri ile birlikte rehin tutulan kadınlar, şimdi de tek kişilik odalara kapatılıyor. Bu uygulamaya karşı çıkan kadınlar bebeklerini günlerce göremiyor. Sağlık güvenceleri olmayan kadınlar, milyarları bulan hastane masraflarını ödeyemedikleri için halen hastanede rehin tutuluyorlar. Kadınlar, 29 Ekim tarihli gazetemizde yer alan "Anneler de bebekler de rehin" başlıklı haberin ardından, hastane yönetiminin üzerlerindeki baskıyı da artırdığını söyledi. Kaçmak dışında çarelerinin kalmadığını ifade eden kadınlar, hastaneden kaçma sırasında yakalandıklarında tek kişilik odalara atıldıklarını kaydediyorlar. Kadınlar, tekrar kaçma girişiminde bulunmamaları için kapatıldıkları tek kişilik odalarının kapılarının dışarıdan kilitlendiğini, dışarıdan gelen yakınlarının da kendileriyle görüştürülmediğini aktarıyor. Kadınlar, bu uygulamalara karşı çıktıklarında, ceza olarak tek kişilik odalarda beraber kaldıkları bebeklerinin yanlarından alındıklarını söylüyor.

Kapılar kilitleniyor Bir milyar lira olan doğum masrafını ödeyemediği için bir aydır hastanede rehin tutulduğunu söyleyen Gülşen Aydınlık, hastaneden çıkabilmek için bir hafta önce hastaneden kaçma girişiminde bulunduğunu ancak yakalandığını söylüyor. Yakalanmasının ardından bebeği ile birlikte tek kişilik odaya atıldığını kaydeden Aydınlık'ın Sezeryan bölümünün birinci katında bulunan 18 nolu tek kişilik odasının kapısı da kilitli tutuyor.

Ceza içinde cezaTuzla'da oturan ve 3 çocuk annesi olan Gülşen Aydınlık'ın ceza olarak rehin tutulduğu tek kişilik odanın içerisinde tuvalet, bir yatak ve kanepe bulunuyor. Bir haftadır rehin tutulduğu bu odanın dışına adım atamadığını anlatan Aydınlık, "Hemşireler kilitli olan odanın kapısını açtıktan sonra görevliler yemeğimi içeriye getiriyor" diyor. Kaçma girişiminin ardından, kendisine ziyaretçi yasağı getirildiği belirten Aydınlık, "Tekrar kaçarım diye, hiçbir yakınımı hastaneye almıyorlar" diyor. Tüm bu uygulamalara karşı çıktığında hemşirelerin bebeğini yanından aldığını dile getiren Aydınlık, bebeğini sadece emzirmeye getirdiklerinde gördüğünü söylüyor.

Başhekim kovduEsenyurt'ta oturan Esma Öztürk hastanede rehin tutulanlan kadınlardan. Hastaneye doğum ve hastane masrafı olarak 600 milyon borcu olduğunu belirten Öztürk, kocasının işsiz olduğu ve kirada oturduğunu dile getiriyor. Kaçmayı diğer kadınlar gibi kendisinin de düşündüğü söyleyen Öztürk, "Kaçarken yakalandığımızda bize daha kötü davranıyorlar. Tek kişilik odalara atıyorlar" diye konuşuyor. Öztürk, artık daha fazla tahammülünün olmadığını, bir an önce evine geri dönmek istediğini vurguluyor. Adını vermek istemeyen bir başka anne ise, hastaneye olan 2 milyar 300 milyon TL borcu nedeniyle 20 gündür rehin olduğunu söylüyor. Babasının kanser hastası olduğunu ve sağlık durumunun çok kötü olduğunu dile getiren anne, "Babamın yanında olmak istiyorum. Başhekim'den babamı görmek için izin istedim, vermedi. Başhekim '2 milyar 300 milyon'u getir, nereye gidiyorsan git' dedi. Daha fazla ısrar ettiğimde ise, beni odasından kovdu" diyor.

Çocuğuyla tehdit ediliyorBir aydan fazla rehin tutulan Mukadder Peker, gazetemizin 29 Ekim tarihli sayısındaki, "Anneler de bebekler de rehin" başlıklı haberde adı geçmesinin ardından hemşireler tarafından sürekli olarak bebeği verilmeyerek hastaneden atılmakla tehdit edildiğini söylüyor. 1 milyar borcu nedeniyle hastanede rehin tutulduğunu hatılatan Peker, "Odadan dışarı adım atmama izin vermiyorlar. Hemşireler 'Bebeğini burada tutar, seni dışarıya atarız. Bebeğinin bir daha yüzünü göremezsin" diye beni tehdit ediyorlar. Artık yatak çarşaflarımız değiştirilmiyor, kirli çarşaflarda yatıyoruz" diyor. Hastane içerisinde bütün personel, görevliler ve hemşireler tarafından gözlem altında tutulduğunu kaydeden Peker, "Tuvalete gittiğimde bile beni takip ediyorlar" diyor. 29 Ekim 2001 tarihli, "Anneler de bebekler de rehin" başlıklı haberimizde Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde doğum yapan çok sayıda kadının hastane masraflarını ödeyemediği için bebekleriyle birlikte rehin tutuldukları anlatılıyordu.
ÖNCEKİ HABER

Resmen resesyon!

SONRAKİ HABER

'Geleceğimiz için alandayız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...