29 Ağustos 2011 06:49

100 Canlı Kalkan sınırı aştı

Barış Anneleri İnisiyatifi'nin sınır içi ve ötesi operasyonları ile İmralı'ya getirilen görüş yasağını protesto etmek amacıyla 10 gündür yürüttüğü canlı kalkan eylemi sınırın ötesine taşındı. 100 kişiden oluşan canlı kalkan grubu eylemlerini Federal Kürdistan Bölgesi'nde sürdürecekle

100 Canlı Kalkan sınırı aştı
Paylaş


Barış Anneleri İnisiyatifi tarafından başlatılan ve 10'uncu gününe giren canlı kalkan eylemi, bir heyetin Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçmesiyle sona erdi. Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Başverimli (Tılqebin) Beldesi'nde sabah erken saatlerde araçlarına binen binlerce canlı kalkan, Habur Sınır Kapısı'na yürüdü. Yürüyüş öncesi kısa bir konuşma yapan BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, canlı kalkan eyleminin önemine dikkat çekerek, artan askeri operasyonların durdurulmasını istedi. Barış Anneleri İnisiyatifi Sözcüsü Hava Kıran ise, eylemlerini 100 kişiden oluşan bir grupla Federal Kürdistan Bölgesi'nde sürdüreceklerini duyurdu.

HABUR'A YÜRÜYÜŞ

Ardından yürüyüşe geçen canlı kalkanlar, sınır kapısına bir kilometre kala araçlarından inerek sloganlar eşliğinde yürüdü. Aralarında BDP'li milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile çeşitli sivil toplum örgütü ve sendika temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yolu trafiğe kapattı. Federal Kürdistan Bölgesi'ne yük taşıyan şoförler de korna çalarak canlı kalkanlara destek verdi. Habur Sınır Kapısı'na 500 metre kala canlı kalkanlar, polis ve askerler tarafından TOMA ve zırhlı araçlarla durdurdu.

'BAŞBAKAN KÜRTLER'DEN ÖZÜR DİLESİN'

Buradan canlı kalkanlara seslenen Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde askerin göğsünden vurduğu BDP'li Yıldırım Ayhan'ın ailesine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, operasyonların durdurulması için günlerdir alanlarda olduklarını hatırlattı. Aydoğan, şöyle konuştu: "AKP hükümetinin savaş uçakları 7 Kürt sivili katletti. Bunun için Başbakan Tayip Erdoğan özür dilemelidir. Erdoğan Kürt halkına rest çekiyorsa, Kürt halkı da ona resti çekecektir. Özür dilemekten başka bir seçeneğin yok." Aydoğan, olası bir kara operasyonunda Kürtlerin meydanlardan inmeyeceğini kaydetti.

100 KİŞİLİK CANLI KALKAN RANYA'YA GİDECEK

Konuşmaların ardından aralarında Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, bölge il ve ilçe belediye başkanları, il ve belediye meclis üyeleri ile Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin de araların bulunduğu 100 kişilik canlı kalkan grubu, iki otobüsle Habur'dan Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçti. Grubun, Federal Kürdistan Bölgesi'nde bir dizi temasta bulunduktan sonra 4'ü çocuk 7 sivilin yaşamını yitirdiği Ranya'ya gideceği belirtildi.

Daha sonra Diyarbakır, Dersim, Urfa, Siirt, Batman, Mardin, Bingöl, Elazığ, Dersim ve Şırnak'tan gelen canlı kalkanlar, eylemlerine son vererek memleketlerine geri döndü. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Askeri operasyonlar Stockholm’de protesto edildi

SONRAKİ HABER

Ayhan'ın cenazesine polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...