31 Ekim 2001 22:00

ABD Türkiye'den asker istedi

Yaklaşık 25 gündür Afganistan'ı bombardıman altında tutan ABD Türkiye'den asker istedi. ABD'nin resmi asker talebini Florida Tampa'daki üste görev yapan Tuğgeneral Ümit Şahintürk'ün ilettiği belirtiliyor.

Paylaş
ABD Türkiye'den asker istediAfganistan'a savaş açan ABD'nin, Türkiye'den bölgede görevlendirmek üzere asker istediği ortaya çıktı. Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında dün gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde ABD'nin Türkiye'den asker talebinin görüşüldüğü öğrenildi. Başbakan Ecevit, Afganistan'a asker gönderilmesi konusunda henüz bir karara varılmadığını söylerken, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise Afganistan'a asker göndermenin gündemde olmadığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise konuyla ilgili açıklamayı Başbakan Bülent Ecevit'in bugün yapacağını söylerken asker gönderileceğini yalanlamadı. Bu arada ABD'nin Türkiye'den istediği askerlerin Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı askerler olduğu belirtildi. ABD'nin resmi asker talebini Florida Tampa'daki üste görev yapan Tuğgeneral Ümit Şahintürk'ün ilettiği bildirildi. ABD'nin talebinde sadece özel kuvvet elemanı isteğinin bulunduğu öğrenildi. Zirvede tartışılan talep, bazı koşullar altında olumlu karşılandı.

50 kişi gönderilecekBuna göre Afganistan'a 50 kişilik bir aktif özel kuvvet birliği gönderilecek. Bu birlik Afganistan'ın kuzeyindeki "güvenli" bölgede görev yapacak. Birliğin görevi kuzey ittifakına askeri eğitim vermek olacak, kesinlikle cephede yer almayacaklar.

Ecevit: Karara varılamadıBaşbakan Ecevit, DSP grup toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, "Afganistan'a asker göndermek konusunda bir karara varıldı mı?" sorusuna, "Hayır henüz varılmadı" yanıtını verdi. Ancak açıklamanın devamında "güvenliğe" dikkat çekilmesi talebin olumlu karşılandığı yolundaki bilgileri güçlendirdi. Konuya ilişkin bir diğer açıklama da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan geldi. Orgeneral Büyükanıt, teknik düzeyde çalışma yaptıklarını söyledi. Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'den özel askeri birlik istendiği doğru mu?" sorusuna "Kesinlikle öyle bir konu gündemde değil" yanıtını verdi.

Çatışma olmayacakmış!ABD'nin talebi doğrultusunda Afganistan'ın kuzeyine gönderilmesi gündemde olan Türk askerlerinin, Kuzey İttifakı'nın eğitimini üstleneceği ve "şimdilik" çatışma bölgesinden uzak bir noktada görev yapacağı belirtiliyor.

'Güvenlik' toplantıları sürecek Bu arada Başbakan Bülent Ecevit, dün, güvenlik konularının ele alındığı bildirilen üst düzey toplantı yapıldığını anımsatarak "ABD'den, yeni bir tehdit olasılığı uyarısı mı geldi?" sorusunu yanıtlarken, bu toplantıların bir iki gün daha süreceğini belirtti. Ecevit daha sonra Cumhurbaşkanı Sezer'e bilgi vermek üzere Çankaya'ya gitti.
ÖNCEKİ HABER

Spekülasyonlara göz yumuluyor

SONRAKİ HABER

Esnaf 1 Aralık'a hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...