31 Ekim 2001 22:00

Burası muz cumhuriyeti mi!

Dünyanın en büyük tarım tekellerinden olan Dole, yeni hedef olarak Türkiye'yi seçti. Muz ithalatı ve yerli muz üretiminin azaltılması için lobi faaliyeti yürüten şirket, basında da asılsız haberlerin çıkmasını sağlıyor.

Paylaş
Burası muz cumhuriyeti mi!Yerli muz üretimi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Dole isimli çok uluslu şirket Türkiye'yi kendi pazarı haline getirmek istiyor. Bunun için de güçlü bir lobi faaliyeti sürdüren şirkete basında çıkan asılsız haberler de destek çıkıyor. Üreticiler yerli muza karşı çirkin bir kampanyanın sürdürüldüğünü belirterek, "5 milyona muz yemek istemiyonuz" diyerek karşı bir kampanya başlattılar. Yerli muz üreticileri son günlerde ulusal basında Anamur muzu ile ilgili yalan yanlış haber yapılmasına tepkililer. Üreticilerin arkasında muz ithalatçısı firmaların olduğu gibi asılsız haberlerinin yapılmasının muz üretimini engellemeye yönelik olduğunu belirten yerli üreticiler, medyada yer alan bu tip haberlerin asıl kaynağının uluslararası muz şirketi Dole olduğuna dikkat çekiyorlar. Üreticiler, baskılara yenilmeyeceklerini, daha fazla mücadele edeceklerini belirterek hükümetin bu konudaki teslimiyet politikasını eleştirdiler.90 ülkede, 60 bin çalışanı olan Dole isimli çok uluslu şirketin Asya direktörü Harry Rosemary'in Haziran 2001 tarihinde, Tarım Bakanlığı'nın önceden belirlemiş olduğu yerli üretim miktarı hakkında, "Biz Türkiye'de ki üreticiden daha güçlüyüz, er geç bu kotalar kalkacaktır" diyerek, yerli muz üreticilerine karşı tehditde bulundu. Bunun üzerine yerli muz üreticileri, "Dole firması Türkiye'de rahatça hareket edeceği dikensiz gül bahçesi istemektedir. Biz, 300 bine ulaşan nüfusumuzla Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'daki muz üreticilerinin geleceklerini mahvetmeye kalkışılırsa bilinsin ki dünyayı başlarına yıkarız" diyorlar. 29 Eylül 2001 tarihli Sabah Gazetesi'nde çıkan haberi saçmalık olduğuna değinen yerli muz üreticileri Sabah Gazetesi'nde yer alan haberin aksine Anamur'daki üreticilerin muz ile ilgili herhangi bir yasaklama talebinin bulunmadığını açıkladılar.

Kârlı pazarTürkiye'nin yıllık muz tüketimi 200 bin ton. Yıllık yerli üretim ise 70 bin ton. Toplam muz ihtiyacının yüzde 35'i yerli muz üretimi ile karşılanıyor. Yıllık tüketimin yüzde 35'ini karşılayan 300 bin muz üreticisi, muz tekeli Dole'yi korkuttuğu kadar üretim hacmi ile de iştahını kabartıyor. Yerli muz üreticileri ithal muzun fiyatının da çok yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar. Tüketicilerin 2.5 milyona muz yemesini kendilerinin de istemediklerinin altını çizen üreticiler, ülkemizde yerli muzun sera da 800 bin, manav da ise 1.5 milyon lira olduğunu söylüyorlar. Fiyatından şikayet edilenin, aynı kalitede olmasına rağmen, yerli muz değil 2.5 milyon liradan satılan ithal muz olduğunu ifade eden üreticiler, "Dole gibi ithalatçılar bizim ülkemizdeki insanlara değer veriyorlarsa muzu 2.5 milyondan değil de karlarından feragat ederek yerli muz gibi 1.5 milyon dan satsınlarda görelim" diyorlar. Doların yükselmesi ile birlikte çikita muz'un fiyatının 2.5 milyonu bulduğuna işaret eden üreticiler, yerli muz'un olmaması durumunda çikitanın tüketiciye satışının 5 milyon olacağını ifade ediyorlar.

Hükümete çağrı Üreticiler, tekellerin saldırılarına karşı üretici örgütlülüğünün şart olduğunun da bilincindeler. Tekellerin her alandaki saldırılarının sınır tanımadığını belirten üreticiler, hükümetin tüm olan bitene karşı sessizliğini koruduğunu vurguluyorlar. Tarım Bakanlığı'nın mevcut yerli üretim kotasını koruması gerektiğinin önemine işaret eden üreticiler, "Hükümetin üreticilerin yanında olmalıdır, tekellerin değil" diyorlar. Hükümetin tekellere hizmet etmemesini isteyen üreticiler yayınladıkları deklarasyonla da Sabah Gazetesi'ni 29 Eylül 2001 tarihli sayısında yayınladığı asılsız haberi düzeltmeye davet ettiler. Deklarasyona imza atan kurum ve temsilci adları ise şunlar: Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Veli Demir, Ziraat Odası'ndan Levent Tufan, Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Durmuş Deniz, Esnaf ve Santkarlar Odası'ndan Aydın Çelik, Esnaf Kef. Koop.'tan Tahsin Afacan, Turfanda Sebze Üretim Platformu Yusuf Mert, GÜSSİAD'dan Serhat Demiriz, Hal. Kom. Derneği'nden A. Şeref Gümüş, Sulama Birliği'nden Hasan Ali Bal, Kamyoncular Koop.'tan Fiday Şevik, Çiftçi Mal. Kor. Meclisi'nden Levent Tufan, Baro Temsilcisi Av. Ali Aslan Ulu.
ÖNCEKİ HABER

İhale yasasında ısrar

SONRAKİ HABER

Spekülasyonlara göz yumuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...