31 Ekim 2001 22:00

Kış boyunca vuracaklar

ABD Savunma Bakanı, kışı hava bombardımanı ile geçirmeye niyetli olduklarını, ilkbaharda kapsamlı bir kara harekâtı düzenlemeyi tasarladıklarını söyledi. İngiltere ve ABD hükümetlerinin bu plan üzerinde uzlaştıkları belirtiliyor.

Paylaş
Kış boyunca vuracaklarABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, "mütevazi sayıda" askerin Afganistan'a gönderilmiş olduğunu bildirdi. Böylece Afganistan'daki kara birliklerinin varlığı ilk kez resmi makamlarca kabul edilmiş oldu. NBC televizyonuna konuşan Rumsfeld, bu askerlerin Kuzey İttifakı ile birlikte hareket ettiğini söyledi. Hava harekatının "başarısız" olması halinde, Pentagon'un ilkbaharda kapsamlı bir kara işgaline hazırlandığı belirtiliyor. İngiliz Savunma Bakanı Geoff Hoon ile birlikte bir basın açıklaması yapan Rumsfeld, Kuzey İttifakı işbirliği yapılabilir bir müttefike dönüştürülürken, kış boyunca Afganistan'ı havadan vurmaya devam edeceklerini, ilkbaharda ise kara işgali başlatabileceklerini söyledi. İki bakanın ABD'de yaptıkları topantının ardından, İngiltere ve ABD'nin son olarak bu plan üzerinde uzlaştıkları ifade ediliyor. ABD Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanı General Tommy Franks'ın "bir dizi kara harekatı düzenlenecek" yolundaki son ifadelerini yalanlayan bu açıklama, Afgan halkını kanlı bir kışın beklediği anlamına geliyor.

Delta Fos!ABD ve İngiliz askeri kaynakları, Afganistan'a gönderdikleri kara birliklerinin, Afganistan'daki koşullar hakkındaki bilgi eksikliklerinden dolayı başarısız olduklarını kabul ettiler. Hükümetler, 3 haftadır süren hava harekatından artık gözle görülür bir sonuç elde edilmesi için sabırsızlanırken, askeri kaynaklar ortada bir "istihbarat vakumu" olduğunu söylüyor. Bir İngiliz askeri kaynak, The Guardian gazetesine "Amerikalılar şimdi ne yapacaklarını bilemiyor" diye konuştu. Yetkili, "Asker gönderdiğiniz çevreyi önce arazi, hava durumu ve görüş çizgileri açısından anlamanız gerekir" dedi ve bunun için uyduların yanı sıra "yeri koklayacak" adamlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu açıklama, operasyondan bir an önce sonuç bekleyen çevrelerin kış bombardımanına ikna edilmesine de hizmet ediyor. Daha önce hava saldırılarının Ramazan ayında devam etmesine karşı çıkan Pakistan, Rumsfeld'in bu konuda net bir tutum almasının ardından itirazlarını geri çekti. Pakistan cuntası lideri Pervez Müşerref, "askeri operasyonun başarı sağlaması gerektiğinî" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Fotoğraflı günler

SONRAKİ HABER

Batı terörizminin kurbanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...