30 Ekim 2001 22:00

Beko'nun kriz utanmazlığı

Yürüttüğü 'verimlilik programları' ile fabrika içinde sömürüyü son noktaya kadar çıkaran Beko patronları bugünlerde 'kriz döneminde' işçi almakla övünüyorlar.

Paylaş

Beko'nun kriz utanmazlığı Muzaffer Özkurt Koç Holding'e bağlı Beko'dan bir yandan işçi atılırken bir yandan da asgari ücretle işçi alınıyor. Beko patronu son olarak atılan 75 işçinin de içinde bulunduğu 250 işçinin alınmasını gündeme getirdi. İşten atılan işçiler özellikle saatlik ücretleri 3 milyon liranın üzerinde olan işçilerden seçilmişti. Atılan işçilerden geri alınanlar ise asgari ücretle işe alındılar. Saatlik ücretleri yüksek olan ve halen çalışan işçilere de benzer bir şekilde giriş çıkışla ve asgari ücretle işbaşı yaptırılması bekleniyor. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Soyupek ise işçi atılması konusunda, atılanların geri alınması şartını koştuklarını dile getirdi.

Kriz vardı Birkaç gün önce Milliyet gazetesiyle bir görüşme yapan Beko Genel Müdürü Aydın Çubukçu, 2002 yılı hedeflerini 4 milyon adet televizyona kadar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. "Verimlilik programı" ile 1.72 saatte üretilen bir televizyonu 0.85 saate indirdiklerini ifade eden Çubukçu'nun bu sözleri Beko'da uygulanan esnek çalışmanın ne boyutlara geldiğinin de bir göstergesi. MESS'e bağlı Beko'da da kriz bahane edilerek işçilerin 6 aylık enflasyon oranında ki 32.3'lük zammı geri çekilmek istenmişti. Ancak işçilerin tepkisi üzerine bu zam verildi. Zammın verilmesi sonrası kriz olduğunu söyleyen ve maliyetlerin arttığını belirten Beko yönetimi işçi atmaların gündeme geleceğinin de sinyalini verdi ve bunu uygulamaya başladı. Ancak bu sürede de yeni siparişler alan ve satışının yüzde 77'sini yurtdışına yaptığı halde krizden etkilendiğini söyleyen Beko yönetimi işçilere verdiği zammı, yaptığı giriş çıkışlarla geri almaya başladı. Aydın Çubukçu'nun verdiği demeçte icat ettiklerini söylediği, "Krize uygun kampanyalar" dan birisi de bu olsa gerek.

Sendikanın bilgisi var Beko'da örgütlü Türk Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Soyupek 2002 yılı için işçi alımlarının gündeme geldiğini, şu an atılan işçilerin bir kısmına işbaşı yaptırıldığını söyledi. Geri alınan işçilerin aynı ücreti almalarının imkansız olduğunu söyleyen Soyupek, bu işçilerin asgari ücret, giriş zammı ve sosyal yardımlardan oluşan ücretle geri geldiklerini belirtti. Geri alınanlar içinde geçen Mart ve Kasım aylarında çıkartılan işçilerin de bulunduğunu dile getiren Soyupek, işten atmalar konusunda görüşme yaptıklarını ve atılan işçilerin geri alınması şartını koştuklarını dile getirdi. Mehmet Soyupek, işçi çıkarttıktan sonra düşük ücretle işbaşı yaptırılmasını savunarak şunları söyledi: "Sipariş aldılar ve 2002 yılı için işçi alımını düşünüyorlar. Krizin olduğu saati bilemiyor ki adam."

ÖNCEKİ HABER

AKP: Üç ayda içtihat değişir mi?

SONRAKİ HABER

Söz ve karar hakkı kimin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...