30 Ekim 2001 22:00

Emekçi alanlara çıkacak

Hükümetin uyguladığı IMF programlarının başarısızlıkla sonuçlandığını ilan eden Emek Platformu, 9 Kasım'da Ankara Kızılay'dan sesini yükselterek, gelişmelere "dur" diyecek.

Paylaş
Emekçi alanlara çıkacakMeclis'te 2002 bütçesi görüşülürken, IMF programlarına karşı Emek Programı'nı çözüm olarak sunan Emek Platformu, hükümeti uyarmak amacıyla 9 Kasım'da Kızılay'dan sesini yükseltecek. Eylem ve etkinlikler kasım boyunca sürücek olup, 1 Aralık'ta ülke çapında büyük eylemin hayata geçirilmesi sonucunda da taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Emek Platformu, genel grev çağrısını gerçeğe dönüştürecek. Emek Platformu Başkanlar Kurulu'nun dünkü toplantısına, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, TDH Birliği Genel Başkanı Onur Şengün, Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı İsmail Arslan, Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Ahmet Sergi katıldı. Platformun iki saati aşkın süren toplantısı sonunda aldıkları kararı açıklayan Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı, uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla ülkenin ve halkın sorunlarının giderek daha da arttığına, programın iddia edilenin aksine tam bir başarısızlıkla sonuçlandığına ilişkin kararlarını açıkladı.

Çözüm Emek ProgramıEmek Platformu tarafından hazırlanan alternatif programın her zamankinden daha fazla geçerli olduğunu belirterek, "Ülkemizin ve halkımızın sorunlarının çözümü, Emek Programı'nın hayata geçirilmesinden geçmektedir" diyen Bakkalcı, hükümetin bugüne kadar emekten yana bir program uygulamadığını, bundan sonra da uygulamayacağının görüldüğünü söyledi. Partiler ve seçim yasalarının demokratikleştirilerek, en kısa zamanda erken seçimlere gidilmesini isteyen Bakkalcı, daha önce açıklanan ekonomik ve sosyal programlarını hayata geçirebilmek amacıyla oybirliği ile aldıkları meşru ve demokratik eylem takvimlerini bildirdi. Emek Platformu Başkanlar Kurulu'nun, ülkenin dört bir tarafında, temel hak ve özgürlükleri için meşru ve demokratik bir çizgide mücadele eden işçi ve kamu çalışanlarını desteklediklerini kaydeden Bakkalcı, kamu çalışanlarına ve emeklilere dayatılan yüzde 10'luk zammı kesinlikle kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Bakkalcı, işten çıkarmaları da protesto ettiklerini, özellikle basında düşünülen yaygın işçi çıkarmaların ve istek dışı emeklilik planlarının engellenmesini, 1 Aralık 2000 tarihindeki meşru eylemleri nedeniyle halen sürdürülen soruşturmalara son verilmesini istediklerini ifade etti. Bakkalcı, "Emek Platformu, bu programının hayata geçirilmesinde, ülkesini seven tüm kesimlerle ve özellikle uygulanan programdan büyük zarar görmekte olan çiftçiler ve esnaf-sanatkarla işbirliğini geliştirecek, yerel düzeydeki örgütlenmesini kurumsallaşırarak daha da güçlenme çabalarını sürdürecektir" dedi.Soruları yanıtlayan Bakkalcı, 1 Aralık'taki kitlesel ve büyük eylemlerinin ülke çapında olacağını, ancak şeklini daha sonra belirleyeceklerini söyledi. Son yıllarda uygulanan programların kesin başarısızlıkla sonuçlandığını, halkın da bunu gördüğünü kaydeden Bakkalcı, "Lütfen artık çekilsinler" diyerek, erken seçim talebini yineledi. Bütün bu eylem ve etkinliklerinin hükümete "uyarı" olduğunu, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde ise uyguladığı programlarla çalışanlara "genel grev" çağrısı yapan hükümete yanıtlarının, "genel grev" olacağını kaydeden Bakkalcı, toplumun tüm kesimleriyle birlikte hareket etmek için de çaba harcayacaklarını, özellikle çiftçi ve esnafla ortak mücadeleyi amaçladıklarını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye kuşatma altında

SONRAKİ HABER

Gençler 4 Kasım'da alanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...