29 Ekim 2001 22:00

Çiftçi böbreğini satıyor

Susurluk ilçesine bağlı Söğütçayır köyünde çiftçilik yapan 56 yaşındaki Veli Şentürk, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borcunu ödeyemeyince böbreğini satışa çıkardı.

Paylaş
Çiftçi böbreğini satıyorSeyhat ŞekerBaba mesleği olan çiftçiliği kendi doğduğu köyde devam ettiren Veli Şentürk'ün hayatı, 1999 yılında hayvanlarına yem aldığı Tarım Kredi Kooperatifi'ne 1.5 milyar borçlanmasıyla altüst oldu. Ektiği ürünlerden para kazanamayan Şentürk, borcunu ödeyemedi ve faizler bindikçe bindi. Halen Tarım Kredi Kooperatifi ile icralık olan Şentürk'ün borcu 5 milyarı çoktan aştı. Evli ve Levent (24), Bülent (18), Minür (16) isimlerinde 3 çocuk sahibi olan Veli Şentürk'ün, köyde yaşamasına rağmen kendine ait bir evi dahi bulunmuyor. Yıllık 300 milyon lira kira bedeli olan harabe şeklindeki evde sefalet içinde yaşayan Şentürk ailesinin çiftçilik dışında başka gelir kaynağı da yok. Ailenin en küçük bireyi Minür'ün Devlet Parasız Yatılı sınavını kazanarak Bursa'ya öğrenim görmeye gitmesiyle virane evde 4 kişi kalan Şentürk Ailesi'nin hiçbir sosyal güvencesi de mevcut değil. 1980 öncesi traktörü olan ama o yıl yaşadığı kriz sonucu traktörü satmak zorunda kalan Şentürk'ün bir daha iki yakası bir araya gelmemiş. Elde avuçta ne varsa kaybeden Veli Şentürk, çareyi böbreğini satışa çıkarmakta buldu. Borçlarını ödeyecek kişiye böbreğini vereceğini belirten Veli Şentürk, her gün Susurluk ilçesi girişine giderek eline aldığı 'Acele satılık böbrek' yazısını yoldan geçen sürücülerin görmesi amacıyla saatlerce yol kenarında bekliyor.

Köyün yüzde 90'ı icralıkŞartlar ne kadar bozulsa da ailesine bakmak ve aç kalmamak için uğraş vermesi gereken Şentürk, elinde kalan tarlaları karasabanla sürerek çiftçilik yapmaya çalışıyor. Şentürk'ün yanında kalan 2 çocuğu da işsiz. Şentürk, kendisi gibi kötü koşullarda ve yüzde 90'ı çeşitli yerlerle icralık olan Söğütçayır köylülerinden de destek görüyor. Susurluklu bir çiftçinin yaşadığı bu drama tanık olan Susurluk Ziraat Odası Başkanı Lütfi Efe, çiftçileri bu hale düşürenlerin oturup bir daha düşünmesi gerektiğini hatırlattı. Türkiye'de en son aç kalacak kesimin çiftçiler olduğunu vurgulayan Efe, "Çiftçinin üretimi kısması, şehirde yaşayanları aç bırakır. Şehirlerde yaşanacak sıkıntılar da sosyal patlamaların önünü açacaktır" dedi
ÖNCEKİ HABER

Kriz ve savaş fırsatçıları

SONRAKİ HABER

Cam işçisi hak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...