29 Ekim 2001 22:00

'Bayramı düşünecek halimiz kalmadı'

Cumhuriyetin kuruluşunun 78. yılı dün Vatan Caddesi'nde yapılan törenle kutlandı.

Paylaş
'Bayramı düşünecek halimiz kalmadı'Savaş VelioğluCumhuriyetin kuruluşunun 78. yılı dün Vatan Caddesi'nde yapılan törenle kutlandı. İstanbul'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını izlemek için Vatan Caddesi'nde yapılan töreni izlemeye gelenler, devlet yetkililerinin yaptıkları konuşmaların halkın sorunlarını anlatmaktan uzak olduğunu söylediler. Törenin ardından görüştüğümüz vatandaşlar, kendilerinin ekmek bulmakta zorlandıklarını, ancak kimsenin kendilerini görmediğini belirtti. Kutlamalar çerçevesinde Vatan Caddesi'nde düzenlenen resmi geçit töreni, İstanbul Valisi Erol Çakır, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın, askeri bir araç üzerinde vatandaşların ve törene katılanların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Çakır, "Türk milletinin bağımsızlığını tüm dünyaya duyurduğu günü, yüce Atatürk'ün kutsal emaneti cumhuriyetimizin 78. yıldönümünü birlik ve beraberlik içinde büyük bir coşkuyla kutluyoruz" dedi. Türk insanının 78 yılda, yabancıların işyerlerinde çalışan kişi olmaktan çıkıp kendi fabrikasında ürettiği malı dünyanın her yerinde pazar arayan işadamı haline geldiğini ifade eden Çakır, "78 yıl önce toplu iğnesini dışarıdan alan Türkiye, bugün savaş uçağını, denizaltısını yapacak seviyeye ulaşmıştır. Yollarıyla barajlarıyla üniversiteleriyle altyapısı ve çağdaş kurumlarıyla Türkiye güçlü bir ülkedir" diye konuştu.

Halkı düşünmüyorlarYetkililerin yaptıkları konuşmalar sırasında görüştüğümüz töreni izleyen vatandaşlar, yaşamlarının yapılan konuşmalardaki gibi rahat olmadığını belirttiler. İşçi Hasan Yücel, "Cumhuriyet bayramını kutluyoruz, fakat vatandaşın halini kimse görmüyor. Gelecekte şimdiki durumumuzdan daha karanlık günlerde yaşayacağımızı düşünüyorum. Evimize akşamları nasıl iki ekmek götüreceğimizin planlarını yapıyoruz" diye konuştu.

'Buğdaya muhtacız'İşsiz Mükremin Yıldız da, böyle giderse halkın yakında başka ülkelere kaçmak zorunda kalacağını söyledi. Ülke ekonomisinin bittiğini ifade eden Yıldız, "Vatandaşlar açlıktan ölmek üzere, kimse iş bulamıyor, bizler halen kendimizi kandırmaya devam ediyoruz" dedi. Emekli Polis Vedat Üsküp de ülkedeki 'gidişatı iyi görmedğini' söyleyenlerden. Eskiden insanların şimdiki kadar aç kalmadığını anlatan Üsküp, "Öyle bir duruma geldik ki insanlarımız artık birbirlerine güvenmiyor. Ülkeyi yönetenler fırsatçılıktan başka bir şey yapmıyor" diye konuştu. 60 yaşındaki Üsküp, Türkiye'nin kendi kendisini 'besleyebildiği' günlerden bahsederek, şimdi buğdayı bile dışardan almak zorunda kalındığını belirtti.

'Ekmek götüremiyorum'Devlet yetkililerinin bayramı kutladığını, fakat kendisinin kışı nasıl geçireceğini düşündüğünü belirten seyyar satıcı Yılmaz Balıkçı, ise "Vatandaş ekmek derdinde, siyasiler rant peşinde. Her gün 15 saat sakız satarak para kazanmaya çalışıyorum, kimse bizim gibi insanları düşünmüyor. Ben evime nasıl ekmek götüreceğimin planlarını yapıyorum, bizi yönetenler ülkeyi nasıl soyacaklarını düşünüyor. Bu durumda bayram benim neyime" diye konuştu. Vatandaşların ekmek bulmakta zorlandığını kaydeden, serbest meslek sahibi Hüseyin Kaynar, "İnsanlar ekmek bulamıyor, biz burada bayram kutluyoruz" diyerek yönetenlere tepkisini dile getirdi. Hastenede yatan hastasının tedavi masraflarını karşılayamadığını anlatan Kaynar, vatandaşın durumunu kimsenin düşünmediğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Savaş mahkemesi ABD için çalışıyor

SONRAKİ HABER

Kriz ve savaş fırsatçıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...