29 Ekim 2001 22:00

Savaş mahkemesi ABD için çalışıyor

BM bünyesinde, "savaş suçları"yla ilgilenmek üzere kurulan mahkeme, ABD'nin Balkanlar'daki hasmı Miloseviç için çalışıyor. Yugoslavya'nın eski Devlet Başkanı Miloseviç ise, mahkemeyi reddetti.

Paylaş
Savaş mahkemesi ABD için çalışıyorBM bünyesinde, "savaş suçları"yla ilgilenmek üzere kurulan mahkeme, ABD'nin Balkanlar'daki hasmı Miloseviç için çalışıyor. Eski Yugoslavya lideri, hukuki bakımdan bir mahkeme olarak tanımlanamayan "yargılama heyeti"ni tanımadığını açıkladı. Bu biçimi, hukuk çevrelerinde de "uluslararası sıkıyönetim mahkemesi" olarak tanımlanıyor.Yugoslavya'nın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, dün çıkarıldığı duruşmada eski Yugoslavya için kurulan BM Savaş Suçları Mahkemesi'ni reddetti. Lahey'deki BM Savaş Suçları Mahkemesi'ne üçüncü kez çıkarılan Miloseviç, Ağustos 1991 ile Temmuz 1992 arasında Hırvatistan'daki "etnik temizlik" yapılmasıyla suçlanıyor.Miloseviç duruşmada, "Suçlanıyorum, çünkü yasal bir şekilde ve meşru yollarla, her ulusa ait olan kendi kaderini tayin hakkı temelinde, kendisine karşı yapılan saldırılar karşısında milletimi korumak ve halkımı terörizme karşı savunmak onuruna sahip oldum" dedi. Yugoslav lider, avukat atamayı ve kendisine verilen iddianameyi okumayı da reddetti. Eski Yugoslavya lideri, hakkındaki bu iddianamede, Ağustos 1991 ile Temmuz 1992 arasında Hırvatistan'da "etnik temizlik" yapılmasından sorumlu tutuluyor.

Suçlamaları reddettiMiloşeviç, Kosovalı Arnavutları 1999 yılında zorla sürdüğü yönündeki suçlamaları reddetti. Mahkeme hakimi duruşmada Sırpça konuşan Miloşeviç'in sesiz durması yönünde uyardı. Üçüncü kez ifade vermek için duruşmaya çıkan Miloşeviç, eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesinde Temmuz ayındaki ilk duruşmasında da Kosova ile ilgili suçlamaları reddetmişti.

Mikrofonu kapatıldıİngiliz yargıç heyeti başkanı Richard May, hakkındaki Kosova ile ilgili suçlamaların okunmasının ardından, "baş sanık" konumundaki Miloşeviç'e suçlamaları kabul edip etmediğini sordu. Bunun üzerine Miloşeviç, "İddianamenin sahte olduğunu" söylediği Sırpça bir konuşmaya başladı. Miloşeviç'in konuşmaya başlamasının ardından May, Miloşeviç'in mikrofonunu kapatan düğmeye basarak, konuşma yapacak zaman olmadığını söyledi.

Hukuki değil siyasiSöz konusu mahkeme biçimi daha önce, İkinci Dünya Savaşı sonunda, savaşın galibi olan devletler tarafından, mağlup olan devlet temsilcilerinin -özellikle Nazilerin- cezalandırılması için meydana getirilmişti. Sürekli bir mahkeme eliyle gerçekleşmeyen bu yargılama, hukuki değil siyasi bir içerik taşıyor. Yargılama heyeti, her "suç" için galip devletler veya BM'de etkin olan devletler tarafından özel olarak atanan yargıçlardan oluşuyor. İddianame, savunma ve avukat tutma hakkı, yargıç heyeti vb. mahkemelerde görülen kimi biçimsel özellikleri barındırmasına rağmen, bu mahkeme biçimi, "uluslararası sıkıyönetim mahkemesi" olarak tanımlanıyor. Söz konusu özelliklerinden dolayı, bu tür bir mahkemede Batılı devletlerin temsilcilerinin yargılanmasına hiçbir örnekte rastlanılmadı.
ÖNCEKİ HABER

Almanya'nın toplama kampları

SONRAKİ HABER

'Bayramı düşünecek halimiz kalmadı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...