29 Ekim 2001 22:00

Afganistan'a Amerikan üssü

Hava saldırılarıyla Taliban'a boyun eğdiremeyen ABD'nin, kara saldırılarına destek amacıyla Afganistan içinde bir askeri üs kurmayı planladığı bildirildi.

Paylaş
Afganistan'a Amerikan üssüAmerikan ve İngiliz hava güçlerinin Afgan topraklarına yönelik bombardımanı sürerken, ABD ordusunun, yüzlerce komandosunun yürüteceği kara saldırılarına destek amacıyla Afganistan'da bir üs kuracağı öne sürüldü. USA Today gazetesinin haberine göre, 600 kadar askerin bulunacağı üs, 200 ila 300 komandoya güvenlik, gıda, tıbbi yardım ve tahliye desteği sağlayacak. Haberde, üssün Mezar-ı Şerif kentini ele geçirmeye çalışan Kuzey İttifakı'na destek vermek için Afganistan'n kuzeyinde kurulabileceği belirtildi. Üssün, Afgan halkına yönelik hava saldırılarında da kullanılabileceği kaydedildi.

Özel kuvvet fiyaskosuBu arada, ABD'nin Afganistan içine düzenlediği ilk özel operasyonun fiyaskoyla sonuçlandığı, artık Pentagon tarafından da örtülü olarak kabul ediliyor. Amerikan Newsweek dergisi, bu operasyonda görev alan Amerikan komandolarının karşılarında "hızlı ve iyi organize olmuş Taliban güçlerini bulduklarını" ve ABD Savunma Bakanlığı'nın "daha yaratıcı planlar" üzerinde çalıştığını yazdı.Amerikan komandolarının 21 Ekim'de gerçekleştirdikleri operasyonda hangi amacı taşıdıkları açıklanmamış, ancak Kandahar bölgesindeki Taliban liderlerini hedef aldıkları belirtilmişti. Ancak özel kuvvetlerin, Afganistan içine ikinci bir operasyon düzenlememesi dikkat çekti.Newsweek, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, "daha yaratıcı planlar" üzerinde çalışılması için baskı yaptığını da yazdı.

ABD'liler İttifak'ın içindeÖte yandan Kuzey İttifakı, yaklaşık 10 silahlı Amerikalının Afganistan'ın kuzeyindeki Dara-i Suf Vadisi'nde, kendilerinin yanında bulunduğunu açıkladı. Kuzey İttifakı'nın önde gelen komutanlarından Muhammed Atta'nın sözcüsü, vadide 15-20 Amerikalı bulunduğunu ve bunların 10 kadarının otomatik silahlara sahip olduğunu söyledi. Dara-i Suf Vadisi stratejik öneme sahip Mezar-ı Şerif kentinin 70 kilometre güneyinde bulunuyor. Kuzey İttifakı güçlerinin Mezar-ı Şerif'i almak için yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu kaydeden sözcü, komutanlar Raşid Dostum, Muhammed Atta ve Hacı Muhammed Muhakik'in önceki gün bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Ankara'ya gelemedilerTaliban muhaliflerinin Ankara'da yapacakları toplantıya katılacak Kuzey İttifakı heyetinin, kötü hava koşulları nedeniyle Afganistan'dan ayrılamadığı bildirildi. Devrik Afgan hükümetinden verilen bilgiye göre, dün Ankara'ya gitmesi beklenen heyetin Afganistan'dan ayrılışı, kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi.
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçiliğinden

SONRAKİ HABER

'Sonsuz Özgürlük' Kolombiya'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...