28 Ekim 2001 22:00

Belediye işçiliğinden

   ayakkabı boyacılığına

Paylaş
Belediye işçiliğinden
    ayakkabı boyacılığınaİnan ÜstünKrizle birlikte işsizliğe ya da düşük ücrete mahkûm edilen işçiler, bu güç günlerde ayakta kalabilmek için farklı yollara başvuruyor. "İşportacılığa başlayacağız" diyen esnaftan önce, onlar sokaklarda ayakkabı boyamaya başladılar bile. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin temizlik işlerini alan taşeron şirket Tuğçe Temizlik, işçileri asgari ücretle çalıştırmasına rağmen aylıklarını 6 aydır ödemiyor. Bedava çalıştırılan işçiler, şimdi de hiçbir hakkını ödemeden işten çıkarılıyor.Belediye hizmetlerini özelleştiren ilk belediye başkanı olmasıyla övünen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da, bünyesinde hizmet veren bir taşeron firmanın işçi kıyımına sessiz kalıyor. Zaten belediyedeki kadrolu işçilerin durumu da Tuğçe işçilerinden farklı değil.

İşportacı oldularÜcretlerini alamamalarına bir de işsizlik eklenince sıkıntılar bir karabasan gibi çöküyor işsiz işçilerin omuzlarına. Ne bakkalın önünden geçebiliyorlar, ne diğer esnafın. "Eve yiyecek bir şey götüremediğimden dolayı çocuklarımın yüzüne bakamıyorum" diyen işçinin sözlerini, başka bir işçi sürdürüyor; "Acaba işveren geceleri uyuyabiliyor mu ya da hasbelkader bizlerden birini gördüğünde yüzümüze nasıl bakar." Artık birer işsiz olan bu işçiler için yapılması gereken önce hak ettikleri maaş ve tazminatlarını almak. Bunun için önce işvereni mahkemeye verdiler, sonra da işten atılan bütün işçiler yeni iş aramaya koyuldu. Kimisi pazarcılık yapmaya başladı, kimisi aklına ilk gelen ve en az maliyetli olabilecek bir iş kurmaya çalıştı. Fuat Suyanı da bu işçilerden biri; şimdi ayakkabı boyacılığı yapıyor.

'Gözüme uyku girmiyor'Sivaslı olduğunu söyleyen Fuat Suyanı, 40 yaşında ve şimdiye birçok işte çalışmış. "Tuğçe Temizlik AŞ'de altı yıl çalıştım, alnımızın akıyla kazandığımız paramızı bize ödemedikleri için belediyeye çıktık, daha sonra da Tuğçe yönetimi ile konuşmaya gittik verilen sözlerin hepsi yalan çıktı. İşveren iki gün sonra hiçbir gerekçe göstermeden çıkışımızı verdi. Bizim dağınık olmamızdan güç alan işveren hepimizi üçer beşer işten çıkardı. Biz işçiler hiç aralıksız çalıştığımız halde ekonomik olarak hep geriliyoruz ama birileri hep daha zengin oluyor ve kimse sesini çıkarmıyor. Nereye kadar böyle gidecek?" diyor.Ücret alamadığı dönem içinde 15 yaşındaki elektrikçide çalışan oğlu Hüseyin'in aldığı haftalıkla geçinmeye çalıştıklarını belirten Suyanı, işten çıkartıldıktan sonra ayakkabı boyaclığına başladığını söylüyor."Baktım yapabileceğim en ucuz maliyetli iş, ayakkabı boyacılığı, bu işi yapmaya başladım, bir şeyler yapmak zorundaydım" diyen Suyanı, çocuklarından yalnızca birini okutabildiğini söylüyor: "Evi geçindirmeye benim gelirim yetmiyordu zaten aylardır maaş da alamıyordum, oğlum çaresizlikten dolayı elektrikçinin yanında çalışmaya başladı ve okuluna devam edemedi. Aylardır ücretini alamadığı için, çok ağır hasta olan karısını doktora götüremeyen Suyanı'nın gözüne uyku girmiyor."Butün bu sıkıntıların çözülmesi için hükümet istifa etmeli ve işçiden yana bir hükümet kurulmalıdır" diyen Suyanı, sıkıntılarını yansıtan gazetemiz hakkında da şunları söylüyor: "Evrensel bizim sorunlarımızı yurtdışına kadar duyuruyor, Kayseri'den Almanya'ya giden ablam bizim grev haberini okumuş Evrensel'den, beni aradı ve haberimi gazeteden okuduğunu söyledi, bu beni çok duygulandırdı, gazetemizle onur duydum."
ÖNCEKİ HABER

Brisa'da direniş bitirildi

SONRAKİ HABER

Afganistan'a Amerikan üssü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa