28 Ekim 2001 22:00

Brisa'da direniş bitirildi

İzmit'te kurulu Sabancı Holding'e bağlı Brisa Lastik Fabrikası'nda işçilerin işten atmaları protesto etmek için 5 gündür süren 'fabrikaya kapanma' eylemi sendika tarafından bitirildi.

Paylaş
Brisa'da direniş bitirildiİzmit'te kurulu Sabancı Holding'e bağlı Brisa Lastik Fabrikası'nda işçilerin işten atmaları protesto etmek için 5 gündür süren 'fabrikaya kapanma' eylemi sendika tarafından bitirildi. Günlerdir işçi ailelerinin ve diğer fabrikalardaki binlerce işçinin desteğiyle süren direnişi bitirme kararı önceki akşam DİSK/Lastik-İş Sendikası üst yönetimi tarafından alındı. Yöneticilerle bir toplantı yapan Genel Başkan Vahdettin Karabay direnişin bitirilmesini istedi. Bu karar alınmadan önce işçilere hiçbir şey sorulmadı. Sendika sadece yemekhanede topladığı işçilere jandarma saldırısı durumunda sonuçların kötü olabileceğini söyleyerek direnişin bitirildiğini açıkladı. Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar direnişin bitirilmesinden sonra yaptığı açıklamada patronla cuma akşamı geç saatlere kadar görüştüklerini, ancak bir sonuç alınamadığını belirterek, "Biz lastik işçisi olarak toplumun her kesimine, 5 gün fabrikaya kapanarak gereken mesajı verdik" dedi. Çakar ayrıca 'bu tür mücadelelerin mevzi mevzi kazanılmayacağını, topyekûn bir mücadele gerektirdiğini' söyleyerek Türkiye genelinde işçi kıyımlarının durdurulması için genel grevler yapılmasını istedi. Hasan Hüseyin Çakar işten atmaların bu derece kolay yapılmasının gerekçesi olarak AB'ye uyum yasalarının çıkarılmamış olmasını gösterdi.

İşçi tepkiliBrisa işçileri ise karara tepkililer, Kocaeli'deki 4000 işçinin kendilerine destek vermek için iki kez sokağa çıktığını ve direniş boyunca birçok kesimden destek aldıklarını ifade eden işçiler Çakar'ın sözünü ettiği 'topyekûn mücadelenin' yaşama geçtiğini ancak bunu işçiye söz hakkı tanımayan sendika yönetiminin dağıttığını ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

İşçi komitesini kuruyor

SONRAKİ HABER

Belediye işçiliğinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...