28 Ekim 2001 22:00

DGM'ler çeteler için kalkıyor

DGM'lerin kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki kanun değişikliği tasarısı tepki topladı. Tasarıya göre, çete suçları kapsam dışı bırakılırken, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan yasa maddeleri korunuyor.

Paylaş
DGM'ler çeteler için kalkıyorTuna ArıgüçTBBM gündemine gelen DGM'lerin kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki kanun değişikliği tasarısı tepkilere neden oldu. Tasarıda, çete ve çetelere yardım suçlarının DGM'lerin görev alanından çıkarılıp, siyasi suçlarda değişikliklerin olmaması, "Çeteler, DGM'lerde yargılanmayacak ancak düşünce ve ifade özgürlüğünün olağanüstü ve siyasi koşullarda yargılanması sürecek" yorumlarına neden oldu. Avukat Halit Çelenk, "DGM'lere öteden beri karşıyız. Ancak, bu değişiklik DGM'leri ortadan kaldırmadığı gibi, çetecileri, hortumcuları kurtarıyor" dedi.Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan değişiklik kanun tasarısında; 1983 yılında çıkan DGM'lerin Kuruluş ve Usulleri Hakkındaki Kanun'un 9'uncu maddesinde yer alan, TCK'nın "Çete kurmak, yönetmek ve üye olmak" suçunu düzenleyen 313. maddesi ile "Çeteye yardım" suçunu düzenleyen 314. maddesi kapsam dışı bırakıldı. Tasarıda, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'ndaki "Zor ve tehdit" ibaresi "Tehdit, baskı, cebir veya şiddet" olarak değiştirilirken, aynı fıkradaki "Veya kişileri kendilerine tabi kılmaya zorlamak veya mensupları arasında her ne suretle olursa açık veya gizli işbirliği yapmak" ibaresi de metinden çıkartıldı. Aynı kanunun 6'ıncı maddesinde geçen "şüpheler" ve "şüphe" kelimeleri, "belirtiler" şeklinde değiştirildi. Değişikliklerle birlikte Geçici Birinci Madde'ye göre ise DGM'lerde yürütülmekte olan soruşturma dosyaları Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilecek.

'Amaç çeteleri kurtarmak'Gazetemize görüşlerini açıklayan Avukat Halit Çelenk, DGM'lere kurulduğu günden beri hukuk çevrelerinin karşı olduğunu belirterek, DGM'lerin olağanüstü mahkeme olması özellikleri nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlık ilkesi ile doğal hakimlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. Çelenk, DGM kararlarının Anayasa mahkemesi tarafından esastan incelenmediğinin altını çizerek, bu mahkemelerin yargı denetiminden kaçırıldığını söyledi.Çelenk, "Tasarıdaki değişikliğin amacı çeteleri kurtarmak. Vaktiyle bu mahkemeleri savunan iktidar çevreleri, partiler, çıkar çevrelerinden birçok kişinin DGM'lerde yargılama durumu ortaya çıkınca, değişiklik ihtiyacı duydular. Onlar hakkında açılan davalar 313'üncü madde kapsamında DGM'lerde görülüyordu. Şimdi bu çeteleri DGM'lerden kaçırarak, genel mahkemelerde kurtaracaklarını düşünüyorlar. Bu da yasaya karşı hile anlamına gelir. DGM'leri tamamen ortadan kaldırmıyorlar" dedi. Çelenk, siyasi suçların DGM'lerde yargılanmasının süreceğini vurgulayarak, olağanüstü mahkemelerde yargılanan siyasi suçlar için adaletsiz kararlar alındığını ifade etti.

'DGM'ler kaldırılmalı'Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan ise "Ben DGM'lere toptan karşıyım. Olağan mahkemelerin yerine ihtisas mahkemeleri kurmak oldukça yersiz" dedi. Erdoğan, DGM'nin yargıladığı davalara Ağır Ceza Mahkemeleri'nin bakabileceğini ifade ederek, "Son zamanlarda her suça DGM bakmaya başlamıştı. Madem ki DGM'ler var o zaman kapsamının daraltılması gerekiyordu" diye konuştu.İHD Genel Başkanı Av. Hüsnü Öndül de DGM'lerin ortadan kalkması gerektiğini vurgulayarak, "DGM' ler rejim muhaliflerini yargılamak üzere kurulmuşlardır ve siyasi mahkemelerdir. Siyasi mahkemeler ile adalet bağdaşmaz" dedi. Öndül, devletin siyasi ve ideolojik tutum alamayacağına işaret ederek, insan hakları standartları açısından DGM'ler üzerinde öngörülen değişikliklerin yetersiz olduğunu kaydetti. Öndül, çete suçlarını değişiklik tasarısında DGM'nin görev kapsamından çıkartılırken siyasi suçlara dokunulmaması konusunda, "Zaten bu mahkemeler, siyasi muhalifler için kurulmuştu. Değişiklik dedikleri şey, aslında özünde hiçbir şeyi değiştirmemiştir" yorumunu yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Kültür ürünleri meta değildir

SONRAKİ HABER

Mezarda emeklilik geçerli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...